Bahan-bahannya:-
Kulit popia saiz besar
1 biji telur ayam segar - pukul
½ batang karot – dihiris halus
1 keping tahu - goreng dan
cincang
½ biji sengkuang – dihiris halus
½ cawan isi udang hidup - dicincang
1 sudu udang kering - dilumat
1 cawan kobis - disagat
1 biji bawang besar - dicincang
3 siung bawang putih - dicincang
1 biji lada merah - dicincang
1 sudu kecil garam
Minyak masak untuk menggoreng.
Cara-cara Membuatnya:-
1. Panaskan 2 sudu minyak dan tumiskan bawang besar
dan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan udang hidup, udang kering, karot, tahu,
sengkuang, lada merah, garam dan sayur kobis. Masak sehingga layu.
3. Angkat dan ketepikan.
4. Hamparkan sehelai kulit popia. Letakkan bahan yang
telah dimasak dan lipat serta gulungkan. Ulang dan buat sehingga habis.
5.
Sementara itu panaskan minyak dalam kuali dan
goreng hingga kulit garing. Angkat dan tos.
Bahan-bahan untuk membuat sos:
3 biji lada merah
1 sudu cili mesin/giling
1 siung bawang putih
1 cm halia
1 sudu cuka
3 sudu gula
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil tepung jagung
1 sudu biji bijan
½ cawan air
Cara-cara Untuk Membuatnya:
1.
Lumatkan semua bahan dan didihkan sebentar.
2.
Siap untuk dihidang. Hidang bersama popia goreng.
No comments:
Post a Comment