500g kuey teow
100 gram ayam bahagian dada
100 gram udang
100 gram sotong
4 siung bawang putih, diketuk
1 biji lada merah – dihiris serong
4 bili cili padi - diketuk
½ batang karot –
dihiris memanjang atau bulat
5 batang jagung muda – dibelah memanjang
1 biji tomato, belah 6
1 tangkai kailam – batang dikerat dan dibelah nipis, daun
diasingkan
1 kuntum bunga kobis – dipisahkan cabang
1 sudu sos tiram
1 ketul kiub ayam
1 sudu kecil minyak bijan
2 sudu tepung jagung
2 sudu kicap manis
Minyak untuk menumis
Air secukupnya
Untuk hiasan: limau kasturi, bawang goreng
Cara-Cara
Membuatnya:
1.
Isi ayam dihiris nipis - dibersihkan
2.
Udang dibuang kepala, hujung ekor tajam dan dibelah
belakang - dibersihkan
3.
Sotong dibuang bahagian dalam dan dikerat
membulat.
4.
Tepung jagung dilarut dalam cawan dengan 2 sudu
air – ketepikan dulu
5. Penyediaan Kuey Teow:- Panaskan sedikit minyak. Gaul rata kuey teow
bersama kicap dan masukkan ke dalam kuali. Kacau seketika, angkat dan diburaikan
dalam mangkuk hidangan.
6. Untuk penyediaan kuah:- Dalam kuali yang sama, panaskan lagi sekali minyak masak dan minyak bijan, tumis bawang putih hingga naik bau, kemudian masukkan lada merah bersama cili padi, kacau sekali.
6. Untuk penyediaan kuah:- Dalam kuali yang sama, panaskan lagi sekali minyak masak dan minyak bijan, tumis bawang putih hingga naik bau, kemudian masukkan lada merah bersama cili padi, kacau sekali.
7.
Masukkan isi ayam, sotong, udang. Kacau hingga
sotong masak dan udang kemerahan. Masukkan karot, jagung muda dan batang kailam.
8. Masukkan pula daun kailam, bunga kobis dan tomato.
8. Masukkan pula daun kailam, bunga kobis dan tomato.
9.
Tuang air secukupnya, tunggu mendidih. Masukkan
kiub ayam, sos tiram dan bancuhan tepung jagung.
10.
Kacau sehingga kuah memekat. Tuang kuah ke atas
kuey teow.
11.
Siap untuk dihidangkan, tabur bawang goreng dan belahan
limau kasturi.
No comments:
Post a Comment