Saturday, May 18, 2019

TALAM KELADI


Bahan-bahan untuk membuat lapisan bawah:-

300 gram keladi (rebus dan potong dadu)
Santan cair dari ½ biji kelapa
150 gram tepung beras
½ sudu kecil garam
225 gram gula

Cara untuk membuat lapis bawah:

1.                   Panaskan kukusan dan rata minyak pada loyang.
2.                   Masukkan kesemua bahan di dalam periuk dan kacau sebentar di atas api kecil.
3.                   Masukkan adunan dalam loyang kukus selama 20 minit.

Bahan-bahan untuk membuat lapis atas:


1 ½ cawan tepung beras
5 cawan santan pekat
1 sudu pes keladi
1 sudu kecil pewarna ungu
1 sudu kecil garam

Cara-cara Membuatnya:-

1.                   Campurkan kesemua adunan, tapis dan kacau sebentar di atas api kecil.
2.                   Cakar-cakarkan sedikit lapisan bawah dan tuang adunan lapisan atas tadi.
3.                   Kukus semula selama 25 minit.
4.                   Sejukkan dan potong. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0