Sunday, May 19, 2019

SERI MUKA

Bahan-bahan untuk lapis bawah:-

3 cawan beras pulut
3 cawan santan cair
½ sudu kecil garam

Cara-cara untuk membuat lapis bawah:

1. Gaul rata semua bahan.
2. Leset minyak pada loyang. Masukkan pulut ke dalam loyang dan kukus sehingga masak.
3. Tekan padat pulut yang telah masak tadi.

Bahan-bahan untuk lapis atas:

3 cawan santan pekat
4 helai daun pandan (jadikan jus pandan)
½ sudu kecil pewarna hijau
½ cawan gula
½ cawan tepung gandum
½ cawan tepung jagung atau kastad
1 biji telur ayam segar
1 sudu kecil garam

Cara-cara Membuatnya:-


1.Gaul semua bahan dan tapis.
2. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut tadi.
3.  Kukuskan lebih kurang ½ jam.
4.  Sejukkan dahulu baru potong. Siap untuk dihidang.


No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0