Friday, May 31, 2019

Nasi Goreng Cina

Bahan-Bahannya:-

300 g ayam bahagian dada – dipotong dadu
6 cawan nasi putih yang telah disejukkan
½ biji bunga kobis - dikerat mengikut kuntum
½ batang karot - dihiris bulat
6 batang kacang buncis - dipotong panjang
6 batang putik jagung - dibelah memanjang
½ biji kobis - dipotong panjang
5 ekor udang - dibuang kepala dan kulit
1 biji telur ayam segar
3 ulas bawang merah - dicincang
5 siung bawang putih - dicincang
1 inci halia - dihiris
3 sudu minyak sayuran
2 sudu kicap cair
2 sudu sos tiram
½ sudu kecil serbuk lada sulah
½ sudu kecil garam
Serbuk perasa.

Cara-Cara Membuatnya:-


Tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia.
Masukkan ayam dan gaul sehingga ayam separuh masak.
Masukkan udang dan sayur-sayuran. Kacau hingga udang kemerahan.
Masukkan nasi, kicap, sos tiram, garam dan lada sulah. Kacau sehingga sebati.
Masukkan telur, kacau hingga rata bercampur dengan nasi. 

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0