Bahan-bahannya:-
5 cawan mi kuning
5 ekor udang - dibuang kepala, perut, ekor dan kulit
75 g daging lembu tanpa lemak - dipotong kecil-kecil dan
direbus dengan 1 cawan air hingga empuk
2 biji tomato masak
3 pokok sawi hijau - dikerat empat segi
1 biji kobis - dipotong empat segi
2 ulas bawang merah - dicincang halus
2 siung bawang putih - dicincang halus
½ biji
bawang besar - dipotong melintang
1 sudu tepung jagung – dibancuh dengan 2 sudu air
5 biji cili api - dipotong kecil-kecil
2 sudu kicap pekat
1 sudu minyak sayuran
½ sudu kecil garam
Bahan hiasan:
2 biji lada merah - dipotong serong
Cara-Cara Membuatnya:-
Tumiskan bawang merah dan bawang putih di atas api yang
perlahan sehingga harum. Masukkan daging serta air rebusannya bersama udang. Masak
hingga mendidih.
Masukkan sayur, mi kuning, lada merah dan cili api,
tomato, garam dan bawang besar. Kacau dan biar mendidih semula.
Masukkan bancuhan tepung jagung.
Tambahkan kicap pekat dan kacau hingga rata.
Hiias mi dengan lada merah yang telah dihiris. Siap untuk
dihidang.
No comments:
Post a Comment