BAHAN-BAHAN;
½ kg daging batang pinang/musir (sirloin)
2 sudu besar lada hitam
1 sudu besar lada Sichuan
1 sudu besar gula perang
1 sudu kecil lada sulah
Garam secukup rasa
Sedikit minyak zaitun
CARA-CARA
MEMBUAT
1.
Bersihkan
daging dan lap hingga kering.
2. Tumbuk
lada hitam dan lada Sichuan dan campurkan beberapa titis minyak zaitun.
Campurkan bersama garam dan lada sulah dalam bahan tadi.
3.
Lumurkan
rempah itu pada daging dan perap selama 20 minit.
4.
Panaskan
kuali dan oleskan dengan sedikit minyak. Letak dalam kuali dan panggang sehingga
keperangan, panggang sekitar 10 – 15 minit.
5.
Selepas
itu, panggang dalam oven pula selama 20 minit sehingga masak.
6.
Keluarkan
dari oven dan hiriskan nipis, hidang bersama salad dan makan dengan sos kegemaran
anda.
No comments:
Post a Comment