1 Paket Kuey Teow
Sotong
Udang
4 helai daun limau purut
2 sudu besar tepung jagung bancuh bersama sedikit air sehingga sebati
4 siung bawang putih. cincang halus.
1 batang karot
sedikit putik jagung
5 biji cili padi (pecah2kan.. kalau nak pedas lagi, tambahkan)
sedikit bunga kobis
sedikit sayur kailam
1 sudu besar taucu
1 sudu besar sos tiram
sedikit kicap
ayam dan daging. (rebus untuk dptkan airnya)
*AIR
REBUSAN AYAM & DAGING
Bahan
hiasan:
Cili hidup merah dan hijau,
Limau kasturi
Daun sup
Daun Bawang
Cara-Cara Membuatnya:-
1. Gaulkan kicap dengan kuey teow hingga sebati. Perapkan selama 10 minit.
2.
Panaskan kuali dan goreng tanpa minyak. Gunakan kuali yang tidak melekat.. kurangkan minyak masak supaya kuahnya tidak berminyak.
3.
Angkat dan biarkan seketika.
4. Tumis
bawang putih dan cili padi hingga naik bau. masukkan daun limau purut.
5.
Masukkan ayam dan daging yang ditoskan tadi.
6.
Masukkan sos tiram dan taucu.
7.
Masukkan air rebusan ayam dan daging tadi
8.
Bila dah mendidih, masukkan bunga kobis + jagung + tepung jagung.
9.
Perahkan sedikit limau kasturi
10.
Akhir sekali masukkan udang, sotong dan kailam. masukkan garam kalau tak cukup
masin lagi.
11.
Kacau sebati dan biarkan hingga mendidih. angkat. Jangan terlalu lama. nanti
sotong dan udang kecut. curahkan kuah ke atas kuey teow tadi....
12. siap
untuk dihidangkan. Cuba rasa…sangat sedap..