Friday, November 12, 2010

Pisang Gala Pemberian Mak Nah

Hari ini, akak terasa sunyi dan mulalah melayari internet, lalu membuka halaman blog akak yang dah lama akak tidak mengemaskini blog masakan akak. Terlebih dahulu akak meminta maaflah kepada semua teman blog akak ni, maklumlah terlalu lama akak tinggalkan blog ini dan sekarang baru akak cuba masukkan resepi akak semula. Insya’allah akak akan kongsikan resepi ini untuk teman-teman semua.

Pada suatu petang semasa pulang ke rumah, suami akak melihat jiran sedang menebang sebatang pokok pisang gala yang sedang berbuah muda dan sesuai untuk dibuat acar. Lalu beliau bertanya pada jiran itu, boleh tak bagi kepadanya pisang gala tu, maklumlah acar pisang memang kesukaannya. Jiran akak pun bagilah setandan pisang itu kepada suami akak. Pada masa itu, akak sedang memasak untuk makan malam. Apa lagi dia pun suruh akak masak acar pisang gala untuk dimakan pada malam itu. Memang berselera sekali suami akak makan.

Rasailah resepi akak yang tradisional ni. Cubalah..

Masak Acar Pisang Gala

Bahan-

10 biji pisang gala - dicelur
5 biji bawang besar }
3 biji bawang putih } - dikisar
2 inci halia }
5 biji lada besar }
3 sudu besar cili boh
2 sudu besar air asam jawa
2 biji bawang putih }
5 biji bawang merah } - dimayang
1 ½ inci halia }
½ botol cuka
½ cawan minyak masak

Bahan perisa

Manisan, gula dan garam – mengikut selera

Caranya:-

1. Panaskan kuali, masukkan minyak masak.
2. Masukkan bahan yang dimayang ke dalam kuali sehingga warna keemasan dan selepas itu masukkan bahan yang dikisar bersekali dengan cili boh sehingga pijar. Masukkan air asam jawa.
3. Apabila bahan tadi betul-betul masak masukkan bahan perisa dan juga cuka.
4. Akhir sekali masukkan pisang yang telah ditoskan tadi.
5. Kalau nak Nampak cantik dan serinya masakan masukkan bawang besar yang dibelah 4 dan juga cili hidup untuk hiasan.

Nota:

Sebelum pisang dicelur selama 20 minit – pisang hendaklah dipotong halus yang tak putus.

Tuesday, June 8, 2010

BISKUT BANGKIT

Bahan-bahannya:


1 mangkuk telur ayam
1 mangkuk gula 
2 mangkuk tepung ubi
1 1/2 cawan tepung ubi jagung
2 biji kelapa parut - ambil santan tanpa tambah air

Cara-cara Membuatnya:

1.   Pukul telur hingga kembang dan tapis dengan kain muslin.
2.   Tepung ubi dan tepung jagung  yang telah diayak dicampur bersama telur dan santan.
3.   Uli hingga lembut dan masukkan ke dalam acuan. (Guna seperti acuan putu).
4.   Keluarkan dari acuan dan bakar sampai masak.

Saturday, May 29, 2010

Nasi Tomato Ayah Ku

Bahan-bahannya;

2 cawan beras (kosek, basuh dan toskan)
1/2 cawan Ghee Blend (minyak sapi)
2 siong bawang putih - dimayang
1/2 cawan bawang merah - dimayang
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 inci kulit kayu manis
1 biji buah pelaga 
2 1/4 cawan air
1 cawan sos tomato Del Monte
1/4 cawan susu cair Ideal

Cara-Cara Membuatnya

1.   Panaskan minyak sapi Ghee Blend dan goreng bawang.

2.   Masukkan bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga, goreng hingga naik bau.

3.   Masukkan beras, air, susu dan garam dan biarkan hingga mendidih.

4.   Bila nasi hampir masak, gaulkan sos tomato dan biarkan nasi masak.

5.   Hidangkan dengan ayam goreng, potongan telur rebus, hirisan bulat karot, bawang goreng dan daun bawang.





Friday, May 28, 2010

Kerabu Perut Che Ngah

Petang semalam, Kak Mas pergi ke rumah bonda yang tinggal di Kampung Paloh Sungai Kiat, Kuala Terengganu. Rumah bonda Kak Mas berdekatan dengan tempat urut 3 beradik yang popular di Terengganu, segenap pelusuk rantau orang datang berurut di situ termasuk dari luar negara juga.

Semasa sedang bersembang dengan bonda Kak Mas, emak saudara Kak Mas; Che Ngah datang dan menghulurkan semangkuk dan satu bekas plastik yang dah siap di isi kerabu perut. Katanya ini untuk Ma dan yang dalam bekas untuk Kak Mas buat lauk.

Dalam keluarga Kak Mas, Che Ngah satu-satunya emak saudara Kak Mas yang mahir memasak masakan otentik. Juara dalam keluarga. Kak Mas tanya, Che Ngah dapat mana perut dan minta cara nak buat kerabu perut. Che Ngah kata kebetulan singgah rumah anaknya Maziah dan menantunya yang berikan perut kerana tahu dia suka makan kerabu perut. Katanya kalau Kak Mas nak makan tak payah susah-susah nak buat. Bawa je perut, nanti dia akan buatkan. 

Ini dia resepi yang Che Ngah beri pada Kak Mas.

Bahan-bahannya:

1 kilo perut lembu direbus
4 belahan muka kelapa diparut (2 biji) - 1 disangar, 1 dibuat kerisik, 2 diambil santan. 
3 batang serai yang segar
2 inci halia
12 ulas bawang merah
15 biji cili merah
2 cm belacan
2 biji limau nipis dan garam secukup rasa.

Cara-cara Membuatnya

1.   4 belahan muka kelapa diparut (2 biji) - 1 disangar, 1 dibuat kerisik, 2 diambil santan untuk hasilkan 3 - 4 cawan santan.
2.   Masukkan bahan yang digiling ke dalam santan.
3.   Masukkan perut dan gaulkan rata-rata, tambah garam dan gaulkan lagi.
4.   Akhir sekali perah limau nipis ambil airnya gaulkan sekali.

Che Ngah kata buat lauk, kami pulak suka ratah .... tak makan nasi tak apa. Jom ratah sekali. Sekali-sekala tak apa tapi janganlah amal selalu.
google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0