Wednesday, May 29, 2013

Resepi Puding Buah-buahan

Bahan-bahannya:

1 tin buah-buahan cocktail
40 gm agar-agar
2 biji kuning telur ayam
2 sudu besar mentega
2 gelas gula pasir
1 tin susu cair
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan air

Cara-cara Membuatnya

1.   Masak agar-agar dengan secawan air.
2.   Setelah mendidih, angkat dan tapis agar-agar tersebut.
3.   Pukul telur hingga kembang.
4.   Kemudian masukkan susu dan esen vanila. Kacau hingga larut sebati  kedalam periuk agar-agar yang ditapis tadi.
5.   Masak hingga mendidih.
6.   Masukkan mentega dan buah-buahan dan kacau sehingga rata.
7.   Angkat dari dapur, biarkan sejuk sedikit dan tuang kedalam acuan dan bekukan.
8    Hidang setelah beku.

Monday, April 8, 2013

AGAR-AGAR SANTAN


Bahan-bahannya

37.5 gram agar-agar
2 cawan santan pekat
2 cawan air
½ cawan gula pasir
½ sudu kecil Esen vanilla
¼ sudu kecil garam
Pewarna tema

Cara-cara Membuatnya:-

Wednesday, September 19, 2012

ASAL USUL NASI DAGANG TERSIMPAN RAHSIA BURASAK

Sehingga hari ini, ramai yang tidak tahu siapakah yang mula membuat nasi dagang. Sebut sahaja nasi dagang, hanya ramai yang tahu ianya berasal dari Negeri Terengganu, sebuah negeri yang berada di pantai timur Semenanjung Tanah Melayu.

Mengikut seorang tua yang saya temui, nasi dagang pada mulanya tidak dibuat oleh orang tempatan negeri Terengganu tetapi ianya dibuat oleh orang Bugis yang datang berdagang. Nasi dagang mulanya dibuat secara tidak sengaja oleh orang Bugis yang berada di Terengganu.

Ianya dikatakan terjadi semasa persediaan untuk menyambut hari raya aidil fitri. Telah menjadi kebiasaan rakyat akan memberi persembahan kepada istana. 

Menurut cerita, orang-orang Bugis bercadang untuk menyediakan juadah istimewa bagi dipersembahkan kepada baginda Sultan yang memerintah Terengganu pada masa itu. 

Bagi tujuan ini, orang-orang Bugis telah sepakat di kalangan mereka untuk membuat makanan Bugis secara bergotong-royong.


Sunday, June 10, 2012

Udang Bercili

Bahannya:

600 gram udang kasar
1 senduk sos tomato

10 biji cili merah
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
(cili merah, bawang merah dan bawang putih dilumatkan)

1 biji bawang besar
1 biji cili merah
(bawang besar dan cili merah – dimayang).

 ½ cawan minyak masak
 Garam, gula serta serbuk perasa secukupnya.

Caranya:-

1. Udang dibersihkan tapi jangan dibuang kubit.
2. Panaskan minyak dalam kuali.
3. Tumiskan bahan yang dikisar itu; sehingga naik pijar.
4. Masukkan tomato, garam, gula dan serbuk perasa.
5. Selepas itu masukkan udang, bila sudah masak masukkan bawang dan cili yang dimayang.
6. Angkat dan hidangkan.

Thursday, May 10, 2012

Mee Sanggul Berkuah – Pulau Rusa


Bahan-bahannya:-

1 keping mee sanggul
5 sudu minyak masak
3 siong bawang putih - dicincang halus
150 gram ayam – isi dan bahagian tulang-tulang
1 cawan stok ayam – air rebusan ayam
1 ½ sudu kicap cair
1 sudu kecil kicap pekat
1 kiub pati ayam
3 ekor udang segar
1 batang sawi - dihiris pendek
3 keping cendawan hitam
1 ½ sudu tepung jagung dibacuh dengan 3 sudu air
1 sudu kecil sos tiram
1 sudu taucu
1 biji lada merah – dihiris serong untuk hiasan
Serbuk perasa

Cara-cara membuatnya:-
google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0