Bahan Nasi Lemak:
500 gram beras (basuh dan toskan)
3 ½ cawan santan
½ inci halia
1 sudu camca gula
Garam dan daun pandan
Cara-cara:-
1. Masukkan santan, halia, garam dan daun pandan ke dalam periuk dan panaskan.
2. Masukkan beras kedalam periuk yang telah dicampurkan dengan bahan-bahan dan biarkan nasi sampai kering dan kecilkan api.
3. Biarkan periuk tadi mengeluarkan wap beberapa kali – tandanya nasi masak.
Bahan untuk sambal:
125 gram ikan bilis (digoreng) / 1 kilo ikan tongkol (dikukus dan digoreng) / Sotong / Kerang
125 gram bawang merah
60 gram cili kering / cili api (10 biji) digiling
5 cm belacan
2 camca besar minyak
1 camca teh gula @ manisan (gula Melaka)
1 ½ camca air asam
Sedikit garam
Cara-caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang digiling sehingga naik pijar.
2. Masukkan ikan bilis atau ikan, air asam, garam dan gula, biarkan hingga agak pekat.
3. Angkat serta hidangkan dengan nasi lemak dan hidangan tambahan.
Hidangan tambahan:
Kacang goreng
Hirisan Timun
Telur ayam atau telur puyuh yang direbus
Kangkung yang dicelur
Kalau minta daun pandan jiran tu ...... pandai-pandailah untuk beri semangkuk ....... Lepas tu kalau jiran tanya siapa buat ni sedap sangat .... eh... anak dara yang sorang tu lah ..... bukan apa ... promo ....Resepi Nasi Lemak ni Kak Mas dapat masa-masa remaja dulu dari Bonda Dayang Ramlah kini beliau menetap di Teluk Intan, Perak.
Tuesday, June 4, 2013
Wednesday, May 29, 2013
Resepi Puding Buah-buahan
Bahan-bahannya:
1 tin buah-buahan cocktail
40 gm agar-agar
2 biji kuning telur ayam
2 sudu besar mentega
2 gelas gula pasir
1 tin susu cair
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan air
Cara-cara
Membuatnya
1. Masak
agar-agar dengan secawan air.
2. Setelah
mendidih, angkat dan tapis agar-agar tersebut.
3. Pukul
telur hingga kembang.
4. Kemudian
masukkan susu dan esen vanila. Kacau hingga larut sebati kedalam periuk agar-agar yang ditapis tadi.
5. Masak
hingga mendidih.
6. Masukkan
mentega dan buah-buahan dan kacau sehingga rata.
7. Angkat
dari dapur, biarkan sejuk sedikit dan tuang kedalam acuan dan bekukan.
8 Hidang
setelah beku.
Friday, May 24, 2013
Monday, April 8, 2013
AGAR-AGAR SANTAN
Bahan-bahannya
37.5 gram agar-agar
2 cawan santan pekat
2 cawan air
½ cawan gula pasir
½ sudu kecil Esen vanilla
¼ sudu kecil garam
Pewarna tema
Cara-cara
Membuatnya:-
Wednesday, September 19, 2012
ASAL USUL NASI DAGANG TERSIMPAN RAHSIA BURASAK
Sehingga hari ini, ramai yang tidak tahu siapakah yang mula membuat nasi dagang. Sebut sahaja nasi dagang, hanya ramai yang tahu ianya berasal dari Negeri Terengganu, sebuah negeri yang berada di pantai timur Semenanjung Tanah Melayu.
Mengikut seorang tua yang saya temui, nasi dagang pada mulanya tidak dibuat oleh orang tempatan negeri Terengganu tetapi ianya dibuat oleh orang Bugis yang datang berdagang. Nasi dagang mulanya dibuat secara tidak sengaja oleh orang Bugis yang berada di Terengganu.
Ianya dikatakan terjadi semasa persediaan untuk menyambut hari raya aidil fitri. Telah menjadi kebiasaan rakyat akan memberi persembahan kepada istana.
Menurut cerita, orang-orang Bugis bercadang untuk menyediakan juadah istimewa bagi dipersembahkan kepada baginda Sultan yang memerintah Terengganu pada masa itu.
Bagi tujuan ini, orang-orang Bugis telah sepakat di kalangan mereka untuk membuat makanan Bugis secara bergotong-royong.
Menurut cerita, orang-orang Bugis bercadang untuk menyediakan juadah istimewa bagi dipersembahkan kepada baginda Sultan yang memerintah Terengganu pada masa itu.
Bagi tujuan ini, orang-orang Bugis telah sepakat di kalangan mereka untuk membuat makanan Bugis secara bergotong-royong.
Sunday, June 10, 2012
Udang Bercili
Bahannya:
600 gram udang kasar
1 senduk sos tomato
10 biji cili merah
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
(cili merah, bawang merah dan bawang putih dilumatkan)
1 biji bawang besar
1 biji cili merah
(bawang besar dan cili merah – dimayang).
½ cawan minyak masak
Garam, gula serta serbuk perasa secukupnya.
Caranya:-
1. Udang dibersihkan tapi jangan dibuang kubit.
2. Panaskan minyak dalam kuali.
3. Tumiskan bahan yang dikisar itu; sehingga naik pijar.
4. Masukkan tomato, garam, gula dan serbuk perasa.
5. Selepas itu masukkan udang, bila sudah masak masukkan bawang dan cili yang dimayang.
6. Angkat dan hidangkan.
600 gram udang kasar
1 senduk sos tomato
10 biji cili merah
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
(cili merah, bawang merah dan bawang putih dilumatkan)
1 biji bawang besar
1 biji cili merah
(bawang besar dan cili merah – dimayang).
½ cawan minyak masak
Garam, gula serta serbuk perasa secukupnya.
Caranya:-
1. Udang dibersihkan tapi jangan dibuang kubit.
2. Panaskan minyak dalam kuali.
3. Tumiskan bahan yang dikisar itu; sehingga naik pijar.
4. Masukkan tomato, garam, gula dan serbuk perasa.
5. Selepas itu masukkan udang, bila sudah masak masukkan bawang dan cili yang dimayang.
6. Angkat dan hidangkan.
Subscribe to:
Posts (Atom)