Tuesday, June 18, 2013

AIR MANGGA

Bahan-bahannya: 

2 biji buah mangga (yang masak)
½ gelas air gula
2 ½ gelas air sejuk

Cara-caranya;  

1. Buah mangga dikupas kulitnya dan dipotong kecil-kecil. 
2. Masukkan ke dalam blender bersama dengan air gula dan air sejuk. Kisar hingga hancur. 
3. Kemudian ditapis ambil airnya dan disejukkan.

PUDING PRUN

Bahan-bahannya:- 

37.5 gram agar-agar
250 gram gula
1 tin susu cair
4 biji telur
½ kotak buah prun (dihiris)
4 cawan air

 Cara-caranya;  

1. Agar-agar dimasak hingga hancur kemudian ditapis. 
2. Pukul telur, gula dan buah prun hingga sebati. 
3. Tuangkan ke dalam agar-agar bersama susu cair. Masak hingga mendidih.
4. Angkat dan sejukkan ke dalam acuan.

AYAM MASAK TOMATO

Bahannya:- 

1 ekor ayam (potong ikut suka)

15 biji cili kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
(cili kering, bawang merah dan bawang putih digiling)

1 sudu teh gula
1 tin kacang peas
½ botol tomato sos
1 batang serai (dititik)
Sedikit garam dan kunyit

 Cara-caranya:  

1. Ayam digaulkan dengan sedikit garam dan kunyit kemudian digoreng. 
2. Panaskan minyak dan tumis bahan giling hingga naik baunya kemudian masukkan ayam. 
3. Masukkan sedikit air asam dan tomato sos, bila kuahnya telah agak pekat masukkan kacang peas gaul rata-rata barulah diangkat. 


Sesuai dimakan dengan nasi minyak / nasi tomato.

Resepi Udang Popia (Hajah Sheila Rusly)

Resepi Udang Popia Hajah Sheila Rusly.

KETAM GORENG BERCILI

Bahan:- 

900 gm ketam
2 biji bawang besar (dibelah lapan)
5 cm kulit kayu manis
1 tin kecil kacang peas
2 biji cili merah (dihiris)
50 sen daun kucai.

Bahan untuk digiling (cili kering, kacang goreng, lengkuas)
150 gm cili kering
150 gm kacang goreng
2.5 cm lengkuas
Garam secukupnya

Cara-caranya:-  
1. Gaulkan ketam dengan sedikit garam dan kunyit kemudian goreng hingga garing. 
2. Panaskan minyak dan tmus bawang besar serta kulit kayu manis. 
3. Masukkan bahan giling, cili merah, air asam dan garam masak hingga mendidih. 
4. Masukkan daun kucai yang dipotong dan kacang peas kacau rata-rata, kemudian angkat dan tuangkan ke atas ketam tadi.

NASI TOMATO

Bahan:- 
4 tin susu beras
1 tin kecil minyak sapi
1 tin kecil susu cair
1 tin kecil tomato puri
1 labu bawang besar
3 cm halia
2 biji tomato
6 ulas bawang putih
1 cm kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih
4 biji buah tomato
2 sudu besar serbuk jintan manis dan jintan putih
4 tin susu air
1 sudu teh serbuk lada sulah
 200 gm daging cincang
Sedikit daun pudina
Bawang goreng secukupnya
Kismis secukupnya

Cara-caranya:-  
1. Tomato dibasuh dan dihiris bulat-bulat. 
2. Bawang besar dimayang halus. 
3. Bawang putih dan halia digiling hingga lumat. 
4. Sebuk jintan manis dan serbuk jintan putih dibancuhkan dengan sedikit air setelah itu campurkan dengan bahan yang telah digiling tadi. 
5. Beras dibersihkan kemudian dibasuh dan toskan airnya. 
6. Panaskan minyak sapi di dalam periuk setelah itu tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga masukkan campuran rempah-rempah yang sudah digiling tadi bersama bawang besar dan tomato. 
7. Bila telah garing masukkan daging cincang sambil dikacau-kacau hingga rata. 
8. Setelah itu masukkan susu cair dan garam cukup rasa. Kemudian ,masukkan air,biarkan mendidih. 
9. Bila telah mendidih masukkan beras dan masaklah sehingga kering, perlahankan apinya. 
10. Setelah masak taburkan di atasnya dengan bawang goreng dan kismis. 

Sangat sesuai dihidangkan bersama-sama ayam masak tomato / merah, ayam kuzi, daging kurma dan paceri nenas atau acar nenas merah.
google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0