Tuesday, April 7, 2015

AGAR-AGAR TELUR


Bahan-bahannya

37.5 gram agar-agar
300 gram ubi kentang yang telah direbus dan dilecek
2 gelas gula pasir
2 gelas air
½ tin susu pekat
150 gram gula pasir
Esen vanilla
Pewarna kuning telur

Cara-cara Membuatnya:-

Monday, March 9, 2015

Pengat Ubi Keladi

Sudah menjadi rutin, setiap hari minggu saya dan suami ke Pasar Payang untuk membeli sayur-sayuran, ikan dan juga bawang. Di pasar saja boleh meluangkan sedikit masa  untuk bertanya kabar dan menjalinkan silaturrahim di antara adik-adik dan saudara-mara yang menjual di situ.

Bila sudah habis membeli, saya dan suami menyusur lorong kiri kanan orang menjual pelbagai sayur dan  buah-buahan. Jadi suami saya berkenan pulak dengan ubi keladi rebus, terus dibelinya.

Tapi, bila sampai rumah je…ubi tu disimpan dalam peti sejuk. Balik kerja petang tadi, barulah boleh dimasak pengat ubi keladi..bila siap masak terus hidang untuk makan petang. Kita berdua makan pengat sampai menjilat jari....yum..yum..yumm…bestnye…pemanis tekak menghilangkan haus..maklumlah musim panas.

Nak cuba masak sediakan bahan-bahanya.boleh 

1 biji ubi keladi – dipotong dadu
1 biji telur gred C
1 kotak  kecil santan
1 keping manisan (sederhana)
2 sudu besar gula – jika yang sukakan manis tambahlah 1 @ 2 sudu besar
Secubit garam
2 helai daun pandan

Caranya

Santan bersama  2 cawan air ke dalam periuk. Selepas itu masukkan manisan, gula,  garam dan daun pandan. Masakkan hingga larut manisan, gula dan kemudian masukkan ubi keladi hingga empuk. Bila masak, masukkan telur yang telah dipukul..dan terus tutup.

Saturday, March 7, 2015

JEMPUT PISANG (SERENDAH)


Bahan:-


3 biji pisang (Serendah) - dikopek kulitnya  )
1 biji telur Gred B                                  )       dilecek hingga sebati
2 sudu besar gula                                    )                         
Secubit Garam                                        )
1 ½ cawan tepung gandum

Cara:-

1.       Bahan yang dilecek tadi digaulkan bersama tepung hingga sebati.
2.       Panaskan minyak dalam kuali dan sudukan adunan tadi ke dalam kuali.
3.       Bila dah garing, angkat dan hidangkan.

Monday, January 5, 2015

Daging "Black Pepper"

Bahan-Bahan:
Daging - Direbus dan hiris nipis
½ cawan kicap
¼ cawan sos tiram
3 sudu besar lada hitam - ditumbuk kasar
1 mangkuk air asam jawa
1 sudu besar gula 3 ulas bawang putih - hiris
5 ulas bawang merah - hiris

1 siung bawang putih - dihiris
1 inci halia - hiris
1 labu cili epal (capcicum) - potong memanjang
1 batang salary - potong memanjang
1 labu bawang besar - potong kiub

Cara:
Tumis bawang merah, putih, halia hingga kuning dan naik bau.
Masukkan kicap pekat dan lada hitam.
Maukkan daging, air asam jawa. Biar mendidih.
Masukkan sos tiram, gula, bawang besar, salary, capsicum.
Biarkan mendidih dan pekat.
Sedia untuk dihidang.

Mertabak Roti Cheese

Bahan-bahannya
12 keping roti Gardiner
1 biji bawang besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih potong halus
1 paket daging hancur(Ramly burger)
1 biji cili merah potong halus
3 1/2 sudu besar rempah kurma
1 biji ubi kentang dipotong dadu
5 biji telur
2 cawan susu segar
1/2 paket cheese mozarella
sedikit minyak untuk menumis

Cara memasak inti
1- panaskan dalam 3 sudu besar minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau dan masukkan pula rempah kurma yang dibancuh bersama sedikit air. Goreng hingga garing.
2- Masukkan daging hancur ke dalam kuali dan kacau hingga air agak kering. Masukkan pula bawang besar,cili merah dan kentang.Kacau biar sebati.
3. Masukkan kiub ayam dan kacau lagi. Masukkan pula lada putih. kacau dan biar sampai kentang empuk dan daging agak kering. Angkat dan sejukkan.

Cara menyediakan murtabak daging
1- Kocok susu,telur dan 1 sudu kecil garam hingga sebati
2- Celupkan 4 keping roti kedalam campuran susu dam atur dlm loyang 4 segi yang telah di sapu dengan butter.Tuang bahan inti diatas roti dan ratakan.
3- Ulang langkah no 2 dengan roti menjadi lapisan terakhir dan tuangkan semua baki campuran susu dan telur diatas roti.Taburkan cheese sebanyak yang disukai diatas lapisan roti yang terakhir.
4- Bakar lah dengan suhu kepanasan 220o c selama 40 minit dan lapisan cheese garing kekuningan.

Selamat mencuba

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0