Tuesday, May 31, 2016

RESEPI PECAL KANGKUNG

BAHAN-BAHANNYA

2 ikat kangkung
10 batang kacang panjang
200 gram taugeh (dicomelkan)
3 keping tauhu kuning
3 keping tempe
2 biji telur direbus

BAHAN UNTUK KUAH

1 inci belacan
10 biji lada kering
5 ulas bawang merah
3 siung bawang putih
250 gm kacang tanah disangar
30 gm gula melaka
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara membuatnya:

1.   Kangkung dipotong-potong dan taugeh dicelur.
2.   Untuk kuahnya pula; panaskan sedikit minyak  kemudian tumis semua bahan-bahan untuk  kuah hingga naik minyak. Rasa dahulu sebelum menambahkan garam atau gula.
3.   Untuk hidangan; di dalam masukkan kangkung, taugeh, tauhu, tempe dan potong telur rebus.
4.   Tambah kuah sebaik ingin memakannya.                     


Sunday, May 29, 2016

Resepi Puding Telur Karemal

10 biji telur
1 tin susu cair Ideal
1 tin susu pekat
1 tin air suam
1 cawan gula pasir - untuk karamel
1 sudu kecil esen vanila

Cara Membuatnya

1.   Gorengkan gula hingga menjadi  perang dan biarkan sejuk.
2.   Pukul telur  biar sampai kembang.
3.   Kemudian masukkan susu, air suam dan esen vanila. Kacau hingga larut sebati.
4.   Tapis campuran tadi.
5.   Masukkan telur yang dicampur dengan susu itu kedalam loyang bersama gula yang digoreng tadi.
6.   Sesudah itu kukus selama 20 minit.
7.   Angkat dan hidangkan.

Jangan lupa, hadiahkan kat jiran sebekas. 

Nasi Lemak Pak Da

Bahan-bahannya;

1/2 kg beras (kosek, basuh dan toskan)
3 1/2 cawan santan
1 sudu kecil margerin, 
garam dan daun pandan.

Cara Membuatnya:

Masukkan beras, santan, margerin, garam dan daun pandan ke dalam satu periuk dan masak hingga agak kering.

Bahan-Bahan Untuk Sambal

125 gm ikan bilis (goreng)

150 gram bawang merah
60 gram lada kering
5 cm belacan
(Bawang merah, lada kering dan belacan - bahan-bahan ini kena blender)

1 biji bawang besar / hiris membulat 
3 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil gula
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu kicap manis
sedikit garam

Daun pisang.

Cara Membuatnya:
1.   Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang digiling hingga naik bau.
2.   Masukkan ikan bilis, air asam jawa, kicap, garam dan gula, tambah secawan air untuk melunakkan bawang, masak dan biarkan hingga agak pekat. 
3.   Angkat dan hidangkan bersama nasi lemak yang diletak di atas daun pisang, serta hirisan timun, kacang goreng, telur rebus yang dipotong atau buat telur goreng mata. 

Tuesday, May 10, 2016

Air Tembikai Laici

Bahan-bahannya:-

Sebelah buah tembikai
1 tin buah laici - buah dan air digunakan
Gula secukup rasa
Air 
Air batu

Cara-cara Membuatnya:-
google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0