Saturday, May 10, 2014

JUS EPAL LEMON SEGAR

Bahan-bahannya:-

2 biji buah epal hijau
1 biji lemon
Gula secukup rasa
Air
Air batu

Cara-cara Membuatnya:-

Friday, May 9, 2014

RENDANG AYAM CHE WER PALOH

Bahan-bahannya:-

1 ekor ayam - dipotong anak ramai
5 siong bawang putih 
15 ulas bawang merah
4 batang serai 
1 inci kunyit segar
1 inci lengkuas
1/2 inci halia
200 gram lada kering - direndam air panas dan ditoskan
100 gram ketumbar
1 kilo santan segar
100 gram kerisik 
1 batang kayu manis
1 biji bunga lawang
2 helai daun kunyit - dimayang 
3 helai daun limau purut
1/2 cawan minyak masak
1/4 kerek gula melaka
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Cara-cara Membuatnya:-

Wednesday, May 7, 2014

Sayur Jambu Golok Sotong

Bahan-bahannya:

2 ekor sotong yang sederhana
7 biji jambu golok
1 biji bawang besar              - dipotong 4
1 biji bawang kecil               - dipotong 4
1 biji  lada besar                  - dibelah
1 cawan santan segar
Perisa - mengikut selera masing-masing

Caranya:

1. Jambu golok dibelah dan direbus dengan air dan dimasukkan sedikit garam sehingga masak.
2. Selepas itu toskan dan  ramaskan perlahan-lahan Jambu Golok bagi mengeluarkan air yang menyerapkan didalamnya.
3. Sotong (dipotong) terlebih dahulu, kemudian dimasukkan santan, bawang besar, bawang kecil dan lada besar ke dalam periuk.
4. Bila masak hidangkan bersama sambal belacan dan ikan goreng.

 

PUDING KARAMEL


Bahan-bahan:-

10 biji telur                             - dipukul hingga kembang
1 tin susu cair
1/2 cawan gula
1 tin air
1 sudu kecil esen vanilla

1 cawan Gula                         - digoreng sehingga perang dengan api yg perlahan


Caranya:-

1.      Telur yang dipukul tadi dicampurkan dengan susu, gula, air dan esen vanilla sehingga larut.
2.      Selepas itu masukkan ke dalam gula perang dan dikukus lebih kurang ½ jam.
3.      Bila masak sejukkan dan masukkan ke dalam peti ais dan dihidang.


PENGAT PISANG DAN KELEDEK


Bahannya:-

600 gram keledek (dipotong dadu)
4 biji pisang raja (dipotong tiga)
1 biji kelapa parut (ambil santan)
150 gram gula pasir / manisan
1 biji telur
2 helai daun pandan
Secubit garam

Caranya:-

1.      Masukkan santan bersama daun pandan dan garam ke dalam periuk.
2.      Masukkan gula dan keledek dengan separuh masak, kemudian masukkan pisang.
3.      Selepas beberapa kali mendidih masukkan telur yang telah dipukul.
4.      Angkat dan hidangkan makan diwaktu petang.

Tuesday, November 12, 2013

Petua Memasak - Cara Besarkan Biji Petai

Semalam Kak Mas pergi ke Pasar Cabang Tiga, Kuala Terengganu untuk membeli barangan basah keperluan harian bagi simpan seminggu seperti ikan, ayam, telur, sayur-sayuran. Antara barangan yang dibeli ialah petai. Kak Mas berlegar di tempat jualan sayur-sayuran untuk mencari petai. Ada beberapa tempat yang menjual petai dan semuanya mempunyai mata yang kecil sahaja. Maksud Kak Mas, mata tu biji petailah.

Kak Mas tiada pilihan banyak, Kak Mas membeli juga petai yang mempunyai biji paling besar antara biji petai kecil-kecil itu. Yang Kak Mas nak kongsi di sini ialah cara untuk kita membuat biji petai menjadi besar sikit lagi dari yang Kak Mas beli itu. Sebenarnya, biji petai boleh dibesarkan sedikit dengan menggunakan teknik ini.

Mula-mula, kupas buang kulit ambil biji petai sahaja. Letakkan semua biji petai tersebut ke dalam mangkuk, masukkan air sejuk, jangan guna air panas dan biarkan biji petai itu terendam untuk tempoh 6 jam atau lebih. Selepas itu, toskan air dan simpan dalam peti sejuk supaya petai itu tidur, kalau tak disimpan dalam peti sejuk, petai tadi akan tumbuh. 

Semoga petua ni memberi manfaat untuk anda. Petai yang layu juga dapat dirawat dengan kaedah rendaman air ini. Semua mata petai memandang kat Kak Mas pulak dah. Nak masak apa abah dia ni?


google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0