Friday, December 5, 2014

Ayam Gulai Kuning


Bahan:

½ kilo ayam (dipotong 8 keping)

2 siung bawang putih                                  )
10 biji bawang merah                                  )       
¼ inci halia                                                  )    dikisar
¼ inci lengkuas                                           )
1 ½ inci kunyit                                            )
8 biji cili api (4 biji hijau + 4 biji merah)   )
2 batang serai - dititik                                   
3 cawan santan
4 helai daun limau purut (dimayang)
½ sudu belacan
3 keping asam gelugur (asam keping)
Garam dan perisa secukup rasa

Caranya

1.       Masukkan santan, bahan kisar  serai yang dititik, belacan dan juga asam keping ke dalam periuk dengan api yang perlahan. Sentiasa kacau sehingga mendidih barulah masukkan ayam.
2.       Bila separuh masak masukkan daun limau purut.
3.       Masuk garam dan perisa secukup rasa.
4.       Hidangkan bersama nasi putih.



Cekodok Marjerin


 Bahan:-

4 cawan tepung Ros
1 biji telur gred B
1 biji bawang besar – dimayang
1 biji cili merah – dimayang
3 sudu besar marjerin
3 cawan air

1 cawan marjerin                   
3 cawan minyak

Cara:-

1.      Masukkan tepung, marjerin, telur dan air ke dalam bekas dan digaulkan sampai rata.
2.      Selepas itu masukkan bawang dan cili ke dalam adunan tadi.
Kemudian digoreng mengikut kesukaan anda
 panaskan didalam kuali untuk digoreng cekodok

Friday, November 7, 2014

BUBUR ASYURA


Sempena menyambut bulan Muharam, baru-baru ini Pejabat Kak Mas telah menganjurkan Program Asyura Perdana di Kuala Terengganu.. Sempena program ini, seramai 300 kumpulan menyertai pertandingan ini. Dan tidak ketinggalan Unit Kak Mas juga menyertai sama membuat Bubur Asyura ini.  Program ini bermula jam 7.00 pagi hingga 2.30 petang. Bubur Asyura kumpulan Kak Mas tersangat laris semasa lembik lagi...masing-masing nak rasa dulu...itulah adat membuat bubur asyura ini..

Bahan:-

Untuk se kawah sura
5 kilo beras
10 timba air
4 1/2 kilo santan 
7 kilo ikan selayang (dikukus dan diambil isinya) 
3 kilo daging i
3 ekor ayam – (sederhana)
5 kilo ubi keledek – dipotong
5 kilo jagung manis
3 kilo kacang merah – direbus sampai empuk
7 kilo bawang kecil
½ kilo halia                                          dikisar
¼ kilo lengkuas          
10 ulas bawang putih
Rempah Sura (hamimah) – (Rempah Lembik – (RM25) dan serbuk – (RM20) dicampur)
1 peket Rempah Masak Cap Bunga Ros
15 biji kelapa (dijadikan kerisik)
25 keping manisan (sederhana)
1  1/2 kilo gula
Garam – secukup rasa

2 kilo bawang kecil                              dimayang
½ kilo halia     
½ cawan Alba
1 cawan lada hitam – dikisar halus

1 kilo santan dicampur dengan bahan yang dimayang bersama Alba, lada hitam dan
Ikan separuh daripada 7 kilo tadi


Caranya:-

1.      Beras dibersihkan dan ditoskan. Selepas panaskan air masukkan beras biar sampai empuk.
2.      Bila beras sudah bertukar menjadi nasi selepas itu dimasukkan rempah dan bahan kisar beserta dengan kerisik.
3.      Selepas itu masukkan manisan, gula dan garam secukup rasa.
4.      Masukkan ubi keledek, jagung dan kacang.
5.      Selepas itu masukkan ayam, daging dan ikan dan juga santan.
6.      Kemudian masukkan santan yang dicampur dengan bahan mayang, Alba, Lada Hitam dan ikan.
7.      Biarkan betul-betul masak dan kering sedikit – (masak selama 4 jam).
8.      Selepas itu baru dihidangkan.




SAMBAL IKAN

Bahan:-

7 kilo ikan selayang (dikukus dan diambil isi ikan)
3 kilo santan
1 ½ kilo bawang
1 ulas bawang putih                            dikisar
¼ kilo halia
2 sudu kecl Alba
Garam, gula secukup rasa

Bahan untuk dimayang

20 biji bawang kecil
1 ½ inci halia                                       dimayang



Caranya:-

1.      Masukkan santan, ikan dan bahan yang dikisar beserta dengan garam dan gula.
2.      Biarkan sampai sambal itu sedikit lembab, selepas itu masukkan bahan yang dimayang.
3.      Biarkan ianya kering dan diangkat.
4.      Boleh dihidangkan bersama Asyura.



Bahan untuk hiasan

30 biji telur – dibuat dadar dan dihiris mengikut kesukaan.
Agar-agar kosong – beraneka warna – dihiris


* jika sesiapa yang nak membuat bubur Asyura dan berminat untuk membeli rempah yang Kak Mas gunakan bolehlah menghubungi melalui fb  Kak Mas.

Monday, October 6, 2014

SINGGANG SERAI PERUT LEMBU

Sebelum hariraya Aidil Adha baru ni, di awal pagi  Kak Mas sekeluarga pergi ke Pasar  Tani, Hiliran untuk membeli daging,  perut lembu lapis,  ikan dan lain-lain barang untuk kegunaan membuat nasi minyak.  Maklumlah anak perempuan  (bongsu) Kak Mas pulak  sukakan perut lembu lapis untuk dijadikan singgang. 

Bila tiba dirumah suami Kak Mas terus ke dapur membersih perut lembu lapis untuk  dimasak.
                               

Bahan:-

½ kilo perut lembu
2 batang serai – dititik
2 siung bawang putih
4 biji bawang kecil (merah) - dimayang
5 keping asam gelugur (keping)
5 biji cili api - dipotong
Garam & perasa – secukup rasa


Cara:-

Perut itu dihiris nipis dan direbus bersekali dengan bahan-bahan tadi selama 1 jam dengan api yang sederhana.
1.      Selepas perut masak atau dah empuk masukkan cili api dan padam api.
2.       Singgang ini sedap dimakan bersama nasi atau dimakan saja dengan sambal belacan.


*** Selamat Mencuba - memang sedap dimakan **


Tuesday, September 23, 2014

Bubur Lambuk Terganu

Hari ini, Kak Mas nak bercerita sedikit memori masa zaman remaja... 

Kampung Kak Mas terletak 6 kilometer dari Bandar Kuala Terengganu. Maklumlah Kak Mas ini anak pertama, kenalah membantu emak menguruskan hal-hal rumah tangga. Selain menjaga adik-adik, Kak Mas juga mencuci kain-baju. Bila nak mencuci pakaian,  Kak Mas, sepupu dan juga Cik Ngah (mak saudara)  akan pergi bersama-sama ke sungai, disamping mencuci Cik Ngah akan menangguk udang. Udang yang diperolehi itu akan dicampurkan ke dalam Bubur Lambuk bagi menambahkan rasa sedap dan lazat.

Kalau mak Kak Mas nak buat Bubur Lambuk, Cik Ngah lah yang paling  sibuk sebab tugasnya mencari udang,  pucuk paku, pucuk manis, daun kesum dan lain-lain. Bila masak akan dibahagi-bahagikan kepada semua orang.

Bahan-Bahan:

1 mug beras putih
3 cawan air
1 cawan santan 
4 ekor ikan selayang (dipanggang terlebih dahulu – ambil isi ikan)
pucuk paku (pucuk paku paya)
sedikit daun kesum
sedikit daun kunyit (hiris halus)
pucuk manis
2 sudu besar kerisik kelapa
garam (secukup rasa)
*pucuk paku dan pucuk manis ambil daunnya

Bahan Kisar/Tumbuk: 

4 ulas bawang merah
3 siung bawang putih
lada hitam (secukup rasa)
1 inci halia

Bahan untuk dimayang:-

2 ulas bawang
¼ inci halia
  
Cara:

1.  Rebus beras sehingga menjadi bubur (pekat). 
2. Masukkan bahan kisar/tumbuk dan kerisik serta garam, sedikit gula kemudian kacau rata       
3. Masukkan pucuk paku, daun kesum, daun kunyit dan pucuk manis.
4. Masukkan santan yang dicampur dengan bahan yang dimayang bersama dengan isi ikan, udang  dan biarkan mereneh sehingga sayur-sayuran empuk dan cukup kepekatan bubur.

  Cubalah resepi keluarga Kak Mas.

Monday, September 22, 2014

Tok Aji serban

Bila tiba hari jumaat (hari minggu) bagi orang Terengganu, ada sesetengah keluarga merancang untuk membuat pelbagai kuih-muih bagi dihidangkan di waktu petang. Semasa dalam kesibukan hari minggu, Ateh adik perempuan Kak Mas ni, sangat menyukai makan kuih Tok Aji Serban. Kalau boleh setiap minggu nak dimakannya. Sehingga sekarang dia selalu saja membuat kuih ini. Rupa-rupanya bukan dia seorang saja yang menggemari makanan, seluruh ahli keluarga menggemarinya. 

Bahan-bahan

Lapisan Bawah
2 cawan pulut
*Masak pulut seperti biasa, masak bersama sedikit santan cair dan sedikit garam untuk menambahkan lemak.

Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1/2 cawan gula putih
1/2 cawan gula merah
3 biji telur 1 s/t garam

Cara-cara membuat

Lapisan Bawah (pulut)
Kukuskan pulut sehingga masak.
Setelah masak, keluarkan dari pengukus, mampatkan pulut tadi cantik-cantik.
Ketika masih panas, tuangkan adunan atas dan masak semula.Lapisan serbannya
Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau sehingga sebati.
Tapis terlebih dahulu, kemudian tuangkan ke atas pulut yang telah dimampatkan tadi.
Kukuskan lebih kurang 30 minit.

Setelah sejuk, boleh lah dipotong kecil.


google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0