Sebelum hariraya Aidil Adha baru ni, di awal
pagi Kak Mas sekeluarga pergi ke
Pasar Tani, Hiliran untuk membeli
daging, perut lembu lapis, ikan dan lain-lain barang untuk kegunaan
membuat nasi minyak. Maklumlah anak
perempuan (bongsu) Kak Mas pulak sukakan perut lembu lapis untuk dijadikan
singgang.
Bila tiba dirumah suami Kak Mas terus ke dapur
membersih perut lembu lapis untuk
dimasak.
Bahan:-
½ kilo perut lembu
2 batang serai – dititik
2 siung bawang putih
4 biji bawang kecil (merah) - dimayang
5 keping asam gelugur (keping)
5 biji cili api - dipotong
Garam & perasa – secukup rasa
Cara:-
Perut
itu dihiris nipis dan direbus bersekali dengan bahan-bahan tadi selama 1 jam
dengan api yang sederhana.
1. Selepas
perut masak atau dah empuk masukkan cili api dan padam api.
2. Singgang
ini sedap dimakan bersama nasi atau dimakan saja dengan sambal belacan.
*** Selamat Mencuba - memang sedap dimakan **