Wednesday, May 17, 2006

TALAM



Bahan-bahan untuk lapis bawah:-

2 cawan tepung beras
2 sudu tepung jagung
5 cawan air
1 cawan gula
2 helai daun pandan dibuat jus

Cara untuk membuat lapis bawah:

1.                   Panaskan kukusan dan leset minyak pada loyang.
2.                   Gaul rata semua bahan, masukkan dalam periuk dan kacau sebentar di atas api.
3.                   Tuang ke dalam loyang dan kukus adunan selama ½ jam.

Bahan-bahan untuk membuat lapis atas:

Monday, May 15, 2006

BINGKA UBI KAYU

BENGKA UBI
Bahan-bahannya:-

5 cawan ubi kayu baru – yang telah diparut
6 cawan santan pekat
3 biji telur ayam segar
2 cawan gula pasir
1 cawan gula melaka – dah dihancurkan
1 sudu kecil garam

Cara-cara Membuatnya:-

Saturday, May 13, 2006

BISKUT BANGKIT ORI


Bahan-bahannya:-

2 cawan tepung ubi
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula halus
5 biji kuning telur
½ biji kelapa parut putih – ambil santannya

Cara-cara Membuatnya:-

Wednesday, May 10, 2006

FISH AND CHIPS


Untuk Penyediaan Ikan

1 potong isi ikan
1 cawan serbuk roti
½ cawan tepung gandum
½ cawan tepung jagung
1 biji telur
Sedikit jejari kentang
Sedikit Mayonis
Sedikit sos cili
Sedikit daun salad

Cara-cara Memasak Isi Ikan

Resepi Chicken Chop – Tan Beng Suan


Untuk Penyediaan Ayam

1 paha ayam diketuk pangkal lutut, diseluingkan kulit dan dibuang tulang
1 cawan serbuk roti
½ cawan tepung gandum
½ cawan tepung jagung
1 biji telur
Sedikit jejari kentang
Sedikit Mayonis
Sedikit sos cili
Sedikit daun salad

Cara-cara Memasak Paha Ayam

Tuesday, May 9, 2006

PETUA - PANAS AKIBAT LADA

TERKENA PANAS LADA

1. Lada : Sapukan dengan garam dan didekatkan ke api. Kemudian, basuh dengan sabun.

2. Lada terlalu pedas : Ambil satu ketulan kecil air batu dan masukkan ke dalam mulut. Biarkan
sehingga hilang pedasnya.

3. Pedas lada : Ambil air sejuk (berais) dan minumkan.


google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0