Friday, September 19, 2014

EMAS SEJEMPUT

Peristiwa yang tak dapat dilupakan Kak Mas iaitu semasa perkahwinan bapak saudara. Arwah nenek Kak Mas yang merupakan orang yang paling sibuk, maklumlah anaknya akan menjadi raja sehari. Kuih-muih yang empat mangkuk ini semuanya dibuat sendiri. Kak Mas lah yang menolongnya. Bila semua juadahnya telah terhidang di meja pengantin, arwah nenek lah yang paling gembira.

Mas sejemput mempunyai bentuk tiga segi dan berwarna keemasan bagaikan seketul emas. Ianya  sejenis kuih  yang sungguh istimewa di Terenganu. Kuih ini dihidangkan kepada pengantin lelaki dan perempuan dimajlis perkahwinan, bersama dengan tiga jenis kuih lain iaitu jala mas, hati kesuma dan tahi itik. Keempat kuih ini dikenali sebagai tepung empat mangkok. Uniknya kuih ini kerana diperbuat hanya menggunakan kuning telur sahaja, manakala putih telurnya dijadikan kuih tahi itik.


Bahan – bahan

20 biji telur ayam  (ambil kuning sahaja)
         2  kg gula
         4  gelas air

   Caranya:-

1. Panaskan gula bersama air dalam periuk tembaga selama 20 minit.
  1. Kuning telur dipukul selama 5 minit .
  2. Ambil satu sudu kuning telur dan titikkan kedalam air gula (padamkan api).
  3. Letakkan kembali periuk keatas api selama lebih kurang 5 minit , kemudian angkat.
  4. Jemput (tekan) dengan tiga batang jari semas a masih panas supaya menjadi bentuk tiga segi.

Jika anda nak menempahnya Mas Jemput atau Jala Emas boleh hubungi Kak Minah yang tinggal berhampiran Surau di Kg. Paloh Sg. Kiat.



BENGKANG

P    Setiap tahun bila menjelang bulan puasa, keluarga Kak Mas biasalah menempah kuih Bengkang ini untuk diagihkan kepada saudara-mara dan sahabat handai,

Bengkang diperbuat daripada tepung beras dan dihidang bersama kuah lemak atau manis. Terdapat pelbagai jenis bengkang di Terengganu ,walaugaimanapun hanya dua yang popular iaitu bengkang telur  dan bengkang putih (tanpa telur).Hidangan ini biasanya dihidangkan sebagai sarapan pagi atau petang.


Bahan-bahan

½ bungkus tepung beras
1biji telur
5 gelas air

Kaedah

1.   Bancuh tepung bersama air
2.   Pukul telur hingga larut, masukkan kedalam bancuhan tepung dan kacau hingga sebati.
3.   Bakar dalam acuan tembaga sehingga masak. Gunakan api yang perlahan.

Bahan untuk kuah lemak

½ biji kelapa parut  (ambil santannya)
3 ekor ikan selayang
       ½ inci halia     (dimayang)
5 ulas bawang merah(dimayang)
sedikit halba
sedikit tepung beras (untuk pekat)

Kaedah


  1. Ikan dibersihkan dan direbus,ambil isinya dan dihancurkan.
  2. Campurkan isi ikan, halia ,  bawang  dan santan dalam periuk dan masak hingga mendidih.
  3. Masukkan haiba, garam , gula dan tepung beras supaya kuah menjadi pekat.
  4. Hidangkan  bersama kuih bengkang .








KHASIDAH

      Khasidah  merupakan  sejenis  kuih  tradisional  istimewa  sebagai  hantaran  dan  hidangan majlis      perkahwinan orang-orang melayu, berkhatan dan juga makanan bagi orang yang bersalin .   Kuih ini juga popular sebagai juadah berbuka puasa bagi umat Islam.   Khasidah diperbuat daripada tepung gandum, santan, telur dan gula.   Didapati dalam    pelbagai bentuk seperti bunga ros dan sebagainya. Kuih ini tidak lengkap tanpa dihiasi dengan   bawang goreng.
    Kak Mas selalu  membantu nenek untuk membuat kuih khasidah ini. Memanglah cerewet sikit untuk memasak dan memakan masa selama 1 hari untuk menyiapkannya. Kuih ini dikacau dalam kuali khas (kuali tembaga) yang ditempah. Sebelum diadun, tepung gandum itu hendaklah dijemur terlebih dahulu barulah digoreng sehingga kekuningan.

      Bahan-bahan

      600 g tepung gandum - hendaklah digoreng terlebih dahulu
      600 g gula    (boleh dikurangkan jika tidak suka manis
      1 biji kelapa parut    (ambil santan » 3 gelas)
      4 biji telur
      2 helai daun pandann
      10 biji bawang merah (hiris dan goreng dengan minyak sapi)

      Cara    

1.  Satukan tepung gandum, santan, telur dan gula dalam periuk.
                  2.  Tapis supaya tidak berketul.
                  3.  Kacau adunan di atas api sederhana hingga kental dan berkilat.
                  4.  Angkat dan tuang kedalam dulang berlapikan daun pisang.Biarkan hingga sejuk.
                  5.  Bentukkan ikut suka hati (biasanya bentuk bunga ros).
      6.  Hias diatasnya dengan bawang merah goreng .










ASAM GUPAL/SAGUMPAL

Asam gupal atau sagumpal bermaksud sagu segumpal. Ianya diperbuat daripada sagu  berintikan kacang hijau serta berkuah santan. Kuih ini dihidangkan pada tengahhari dan  petang. 

Bahan-Bahan

      Kacang hijau                     1/2  kg
Manisan                             1 bungkus (6 biji kecil)
Sagu                                  250 gm
Kelapa parut                      2 biji (di ambil santan)
Nangka Madu                    5 ulas (dimayang).
Halba                                 1 sudu teh
Halia                                  1/2 inci (dimayang).
Bawang merah                  (dimayang)

Caranya:-


1.  Kacang hijau direbus sampai empuk dan dimasukkan sedikit garam.
2.  Setelah empuk masukkan manisan dan dikacau hingga pekat yang boleh dibentuk sebagai inti.
3.  Sagu dijirus dengan air panas sehingga boleh dibentuk dan dimasukkan inti.
4.  Masukkan halba, halia, bawang merah, nangka dan garam ke dalam santan dan dijerang di atas dapur.  Kacau sehingga mendidih.
5.   Masukkan gumpalan sagu berinti ke dalam santan yang mendidih.
6.   Apabila gumpalan sagu berinti timbul bolehlah dipadamkan api dan dihidangkan.





ENCIK ABAS DEMAM


Che Abas Demam @ Encik Abas Demam adalah sejenis kuih yang unik, diperbuat daripada sagu berkuah santan.

Menurut cerita, kuih ini dikenali sebagai Encik Abas Demam kononnya adalah gurauan kepada  seorang bernama Abas yang berasal dari Sarawak dan tinggal menetap di Kampung Maras, Terengganu dan bekerja sebagai penebang pokok sagu untuk makanan ternakan. Bertemu jodoh dengan orang tempatan.


Ketika kenduri makan laksa diadakan di kampung tersebut, Encik Abas telah jatuh demam, dan isteri Encik Abas telah menasihatnya untuk tidak memakan laksa dengan alasan dalam keadaan demam memakan laksa yang menggunakan acuan kebuk tembaga, boleh menyebabkan badan orang yang demam akan bertambah sakit.

Saturday, September 13, 2014

NASI KABULI


Bahannya:-

5 cawan besar
½ cawan beras pulut
5 ½ cawan air
½ cawan minyak sapi / minyak masak

2 biji bawang putih
6 biji bawang merah                       
4 cm halia
(bawang putih, bawang merah, halia – dimayang)

4 cm kulit kayu manis
2 sudu kecil lada hitam
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga lawang

½ sudu kecil jintan putih
½ sudu kecil ketumbar                   
( dibungkus dgn kain jarang)

2 helai daun pandan
Garam dan bahan perisa

Caranya :-

1.   Beras dan beras pulut digaul sekali dan dicuci dengan bersih.
2.   Panaskan periuk dan masukkan minyak dan masukkan bahan yang dimayang. Bila sudah naik bau masukkan kulit kayu manis, bahan dibungkus, lada hitam, bunga lawang dan campurkan air.
3.   Masukkan daun pandan.
4.   Bila  mendidih masukkan beras.
5.   Masukkan garam dan perasa.
6.   Bila nasi kering kecilkan api.
7.   Bila periuk dah naik wap beberapa bolehlah diangkat dan dihidangkan dengan gulai daging/ayam atau ikan.

NASI LEMAK


Bahan Nasi Lemak:
500 gram beras (basuh dan toskan)
3 ½ cawan santan
½ inci halia
1 sudu camca gula
Garam dan daun pandan

Cara-cara:-
1.    Masukkan santan, halia, garam dan daun pandan ke dalam periuk dan panaskan.
2.    Masukkan beras kedalam periuk yang telah dicampurkan dengan bahan-bahan dan biarkan nasi sampai kering dan kecilkan api.
3.    Biarkan periuk tadi mengeluarkan wap beberapa kali – tandanya nasi masak.
Bahan untuk sambal:
125 gram ikan bilis (digoreng) / 1 kilo ikan tongkol(Aya) (dikukus dan digoreng)
125 gram bawang merah            
60 gram cili kering / cili api (10 biji)               
5 cm belacan                                                 digiling
2 camca besar minyak
1 camca teh  gula @ manisan (gula Melaka)
1 ½ camca air asam
Sedikit garam

Cara-caranya:-
1.    Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang digiling sehingga naik pijar.
2.    Masukkan ikan bilis atau ikan, air asam, garam dan gula, biarkan hingga agak pekat.
3.    Angkat serta hidangkan dengan nasi lemak dan hidangan tambahan.
Hidangan tambahan:
Telur ayam atau telur puyuh yang direbus
Kangkung yang dicelur

Puding Karamel

Bahan-bahan:- 

10 biji telur - dipukul
 1 tin susu cair
 1 tin susu pekat
 3/4 cawan gula
 1 tin air
 1 sudu kecil esen vanilla
 1 cawan Gula - digoreng sehingga perang dengan api yg perlahan kemudian dicampurkan dengan 1 cawan air

PUDING COCKTAIL

Bahannya:-

1 tin buah-buah (fruit cocktail)
37 gram agar-agar
2 biji telur ayam (ambil kuningnya sahaja)
2 sudu besar mentega
2 gelas gula
1 tin susu cair
Sedikit esen vanilla
1 cawan air

Caranya:-

1.      1.  Agar-agar dimasak dengan air. Setelah mendidih angkat dan tapis. Kemudian masukkan susu, gila kuning telur yang sudah dipukul terlebih dahulu di dalam bekas yang berasingan dan esen vanilla. Biarkan sehingga masukka mendidih.
2.      2.  Akhir sekali barulah masukkan mentega dan buah-buahan. Kacau perlahan-lahan sehingga rata.
4.     3.  Setelah itu tuangkan di dalam acuan dan bekukan. Apabila sudah beku boleh dihidangkan.

Tuesday, June 3, 2014

Kek Buah Kukus



TIP UNTUK KEK BUAH @ MIX FRUIT

Pertama :Sebenarnya mix fruit tu diayak dengan sedikit tepung (2-3 sudu besar - jgn ambil tepung yg 600g tu, ambil yg lain). Ini untuk elakkan dari mix fruit tu berat dan mendak ke bawah adunan bila dikukus. Ada orang suka jemur, terpulanglah. Mix fruit tu kalau ada yg besar, potonglah kecil sedikit supaya nampak cantik sikit. Kalau ada masa lapang, cubalah.

Kedua :Aluminium foil tu ditutup pada permukaan mulut tin. Jangan tuang adunan terlalu penuh, cukup sekadar setengan tin kerana kek akan naik dan bahagian atasnya akan melekat pada aluminium foil nanti. Ada orang suka menggunakan plastik, terpulanglah mana yg elok.

Ketiga :Saya tak pasti masanya untuk memukul telur dan gula, selalu saya pukul sehingga adunan tu berbuih dan naik 2 x ganda dari asalnya. Mentega tak payah dikembangkan.

Keempat :Kalau nak warnanya gelap sikit, waktu masak gula hangus tu, biarkan sedikit coklat tapi jangan gelap sangat nanti rasa hangit pulak. Kemudian barulah dituang sedikit air. Kena hati2 jangan terpercik tangan sudahlah.

Kelima :Gula hangus tu memang cepat mengeras, jadi kena handle betul-betul. Ada orang kata kena buat 2 orang satu tuang, satu gaul cepat2. Tapi mana nak cari orang, anak semua kecil2, kenalah buat sorang-sorang.Bila saya masak gula hangus tu, nampak gulanya dah bertukar coklat, letakkan 2 sudu besar air biasa, kacau rata cepat2, terus masuk dalam adunan sebelah tangan, sebelah tangan lagi siap pegang senduk dan gaul cepat-cepat. Penatlah sikit. Make sure kalau anda sedang dalam keadaan berdiri, dekatkan besin tu dekat dgn badan anda, supaya dapat menahan besin tu bila kita tengah kacau cepat2. Don’t worry sangat kalau ada yg tak sempat tergaul rata. Nanti dia akan cair waktu dikukus.

Keenam : (Jawapan utk soalan ngapa buah jatuh ke bawah.)Setahu saya 1) buah2an tu digaul dgn tepung atau dijemur supaya ianya tak basah, ini sebabnya ia berat dan mendak ke bawah. 2) Air kukusan mesti mendidih waktu nak masuk kek, 3) acuan jangan terhentak, ya. Kalau air kukusan tak cukup panas, buah2an akan mendak ke bawah. ‘Steam’ dari air panas tu menolak naik buah-buahan, ia takda can nak duduk di bawah. Lagi satu perkara, 4) selalu masuk buah2an 2nd last kemudian gula hangus dan cepat2 gaul dan masuk dalam acuan, tutup aluminium foil, dan kukus. 5) Tambah air panas mendidih setiap 1 atau 2 jam.




KEK KUKUS BUAH-BUAHAN BASAH

Bahan-bahannya:
600 gram tepung gandum
300 gram gula halus
5 biji telur A
400 gram mentega Golden Churn/ SCS
500 gram buah-buahan campuran
2 sudu teh bicarbonate of soda
1 1/2 sudu teh cream of tartar
1 sudu teh esen vanilla
sedikit pewarna coklat
2 cawan gula, untuk dibuat gula hangus
kertas aluminium foil

Cara-cara Membuatnya :

1. Panaskan air dalam kukusan terlebih dahulu.
2. Tepung gandum 600 gram, ambil sedikit dan gaulkan dengan campuran buah-buahan, gaul rata untuk salutkan tepung dengan buah-buahan. Ini akan dapat mengelakkan buah-buahan dari mendak ke dasar kek sewaktu ia dikukus.
3. Tepung gandum, bicarbonate of soda dan cream of tartar diayak. Ketepikan.
4. Menggunakan whisk tangan, pukul mentega, gula sehingga kembang dan sebati. Masukkan esen vanilla dan pewarna coklat sarsaparilla dan pukul dengan tangan sehingga ia sebati.
5. Masukkan telur satu persatu dan pukul dengan tangan agak-agak sudah sebati sudah mencukupi, berhenti. Bila masukkan telur tidak boleh terlalu dipukul ini akan mengakibatkan kek kukus nanti kering. Jadi memadai dengan telur dimasukkan satu persatu dan bergaul sebati dengan adunan mentega.
6. Masukkan tepung yang telah diayak kedalam adunan, gunakan spatula atau senduk plastik dan kaup balikkan satu pusing arah sehingga tepung bergaul sebati dengan adunan telur. Jangan terlalu menggaul adunan tepung, cukup dengan pusing kaup balik sehingga tepung sebati.
7. Menggunakan periuk non-stick yang ada handle, masak 2 cawan gula dengan api yang kecil masak gula sehingga ia cair dan bertukar warna coklat dan berbuih. Hati-hati gula hangus ni panas. Sewaktu gula hangus panas, ia akan cair dan bila ia sejuk selalunya ia akan keras jadi sewaktu ia panas tuang kedalam adunan tepung dan kacau menggunakan senduk kayu (jangan pakai spatula plastic nanti cair) dengan cepat sehingga adunan sebati. Boleh minta pertolongan seseorang untuk tolong tuangkan gula panas jika anda rasa kekok membuat sendiri.
8. Akhir sekali, masukkan campuran buah-buahan dan kaup balik adunan, jangan terlalu digaul cukup hanya bila buah-buahan bergaul rata. Ini untuk menggelakkan buah-buahan mendap kedasar kek bila ia dikukus.
9. Alaskan kertas kuih didalam tin/loyang dan sapukan dengan mentega dan salutkan dengan tepung. Kemudian tuang adunan tepung kedalam loyang dan pastikan air kukusan telah mendidih dan tutup loyang dengan aluminium foil dan kukuslah selama 4 jam. Masa mengukus boleh dikurangkan jika mahu tapi untuk kek tahan lebih lama kukuslah selama 4 jam.

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0