Sunday, December 28, 2014

SOTONG BUTTER

Bahan-bahan:

Seekor sotong besar, potong dan toskan. Perap dengan garam, kunyit dan serbuk kari sedikit.
2 biji kuning telur. Kacau dan masukkan sedikit garam dan lada sulah.
1/2 cawan susu segar
2 sudu besar mentega
1 tangkai daun kari
5 biji cili api dipotong.
Garam dan gula.


Cara:
Mula-mula sediakan telurnya. Panaskan minyak (lebih sikit). Masukkan telur yang sudah dikacau tadi perlahan-lahan. Pada masa yang sama sebelah tangan lagi mengacaunya secara bulatan menggunakan copstik. Masukkan hingga habis dan kacau tanpa henti hingga warnanya jadi sedikit kuning keperangan. Angkat, tapiskan dan simpan dalam bekas tertutup. Siap. Dalam minyak yang sama (kalau banyak, keluarkan sedikit) goreng sotong tadi. Lebih kurang 2-3 minit sahaja. Jika lama, sotong akan jadi liat. Angkat dan toskan. Panaskan mentega dalam kuali bersih dan masukkan sedikit minyak untuk elakkan mentega hangus. Dah cair masukkan daun kari dan cili padi. Kacau sebentar. Masukkan susu segar, kacau hingga berbuih-buih. Masukkan sotong dan kacau rata. Masukkan gula sedikit dan masukkan telur goreng tadi...kacau cepat-cepat dan tutup api. Siap untuk dihidang.

PUDING BUIH

Bahan-bahan ( lebih dari 5 org boleh makan )
1 paket agar2 strip (bertali ~ lebih kurang 35gm) ~ rendam dalam 1/2 jam dan toskan
1.75 liter air
9 sudu besar gula
1 helai daun pandan ~ disimpul
6 biji telur gred A ~ simpankan 1 kuning telur utk dimasukkan ke dalam kuah
1 tin fruit cocktail ~ optional
pewarna dan paste ikut citarasa ~ saya gunakan pewarna merah dan paste strawberi, tak nak letak paste pun tak mengapa tp letaklah esen vanila utk hilangkan bau hanyir telur

Cara Membuat
Masak agar2 bersama air, gula dan daun pandan hingga mendidih.
Bila dah mendidih masukkan pewarna dan paste mengikut citarasa anda. Kacau sampai sebati.
Bila agar2 dah suam2 panas, pukul telur hingga betul2 kembang dan gebu.           (6 putih dan 5 kuning sahaja ya). Pukul dulu putih telur hingga menjadi kembang (kalau kita terbalikkan mangkuk tu dia tak tumpah) baru dimasukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul lg hingga betul2 kembang dan gebu.
Tuangkan adunan agar2 kedalam adunan telur dan kacau/pukul dgn mixer hingga sebati.
Masukkan kedalam acuan yg telah diletakkan fruit cocktail. Fruit cocktail ini boleh juga diletakkan begitu saja dalam mangkuk berisi puding ni ketika nak makan..
Biarkan sejuk barulah dimasukkan kedalam peti ais.
UTK KUAH
1 tin susu cair
2 tin air (guna tin susu cair)
7 sudu besar gula ~ ikut citarasa, kalau suka manis tambah sendiri ya..
2 sudu besar tepung kastard
1 biji kuning telur yg diambil dari 6 biji telur tadi
2 helai daun pandan ~ disimpulkan
1/2 sudu kecil garam

Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masaklah hingga mendidih.
Kuah ini hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Bila dah mendidih, tutup api dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk masukkan dalam peti ais.
Bila nak menghidang, letakkan puding ke dalam mangkuk dan curahkan kuah.
Sedap dimakan masa sejuk.

**Bagi yg mempunyai lebihan telur putih (spt membuat kek lapis yg tidak banyak menggunakan putih telur, boleh aje gunakan 9 putih telur utk satu adunan ni. Resipi asal puding buih tidak menggunakan kuning telur, cuma putih telur. Bagi saya puding buih lebih sedap kalau kita gunakan putih dan juga kuning telur, lebih lemak rasanya. Dengan tu tak lah membazir kuning telur tu..

Saturday, December 27, 2014

Puding Jagung Kastad

Bahan-bahan:
1 cawan tepung kastad
1 cawan jagung manis
3/4 cawan gula
3 cawan air
1 1/2 cawan susu cair
Cara-cara:
Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.
Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah ceri dll.
Hasilnya, memang sedap!!!

Friday, December 26, 2014

KUEY TEOW LADNA



Bahan-Bahannya:-

1 Paket Kuey Teow
Sotong
Udang
4 helai daun limau purut
2 sudu besar tepung jagung bancuh bersama sedikit air sehingga sebati
4 siung bawang putih. cincang halus.
1 batang karot
sedikit putik jagung
5 biji cili padi (pecah2kan.. kalau nak pedas lagi, tambahkan)
sedikit bunga kobis
sedikit sayur kailam
1 sudu besar taucu
1 sudu besar sos tiram
sedikit kicap
ayam dan daging. (rebus untuk dptkan airnya)
*AIR REBUSAN AYAM & DAGING


Bahan hiasan:
Cili hidup merah dan hijau,
Limau kasturi
Daun sup
Daun Bawang


Cara-Cara Membuatnya:-

1. Gaulkan kicap dengan kuey teow hingga sebati. Perapkan selama 10 minit.
2. Panaskan kuali dan goreng tanpa minyak. Gunakan kuali yang tidak melekat.. kurangkan minyak masak supaya kuahnya tidak berminyak.
3. Angkat dan biarkan seketika.
4. Tumis bawang putih dan cili padi hingga naik bau. masukkan daun limau purut.
5. Masukkan ayam dan daging yang ditoskan tadi.
6. Masukkan sos tiram dan taucu.
7. Masukkan air rebusan ayam dan daging tadi
8. Bila dah mendidih, masukkan bunga kobis + jagung + tepung jagung.
9. Perahkan sedikit limau kasturi
10. Akhir sekali masukkan udang, sotong dan kailam. masukkan garam kalau tak cukup masin lagi.
11. Kacau sebati dan biarkan hingga mendidih. angkat. Jangan terlalu lama. nanti sotong dan udang kecut. curahkan kuah ke atas kuey teow tadi....
12. siap untuk dihidangkan. Cuba rasa…sangat sedap..

Thursday, December 18, 2014

Chor Kuey Teow


Bahan:

500 gram kuey teow
100 gram udang (sederhana)
100 gram taugeh
2 sudu besar  kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar pes cili
2 siung bawang putih          - (diketuk)
2 biji telur
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh lada hitam
1 tangkai daun bawang /kucai (dipotong)
3 sudu besar minyak masak
Garam dan perisa – ikut selera

Cara:

1.       Panaskan kuali dan masukkan minyak. Bila minyak dah pijar masukkan bawang putih biarkan sehingga naik kuning.
2.       Selepas itu masukkan pes cili, kicap pekat, sos tiram, lada sulah, lada hitam dan masukkan telur dan kacau.
3.       Kemudian masukkan udang dan kuey teow berserta garam dan perisa mengikut selera gaul, kemudian masukkan daun bawang/kucai sampai rata.
4.       Angkat dan hidangkan. 

Tuesday, December 9, 2014

Ayam Masam Manis

Bahan-bahan:-

500 gram isi ayam (dipotong kecil dam dibersihkan)
3 siung bawang putih      )
3 biji bawang besar       ) dikisar
1 inci halia                    )
1/2 cawan air
5 sudu makan sos tomato
3 sudu makan sos cili
1 sudu teh gula
2 biji tomato (dipotong)
3 biji cili merah           )
3 biji cili hijau             )    dipotong bulat
1 biji bawang besar     )
5 batang kacang buncis ) dipotong 
2 sudu makan minyak masak

Caranya:

1. panaskan minyak dan gorengkan ayam sehingga masak (jangan biarkan garing bagi mengelakkan ayam menjadi keras).
2. angkat ayam dan ketepikan. tinggalkan sedikit minyak untuk menumis bahan yang dikisar. Tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan air, sos tomato, sos cili dan gula. Biarkan sehingga mendidih.
4. Masukkan ayam, kacang buncis, tomato, cili merah, cili hijau. Biarkan sebentar kemudian angkat  dan hidangkan.


Kek Marble Susu


Bahan:-

3 biji telur
1 cawan majerin
1 cawan gula castur/gula halus
2 cawan tepung gandum (kalau guna tepung naik sendiri tak perlu guna baking powder)
1 sudu makan baking powder
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanila
Perwarna ikut suka

Cara buat.
1. Pukul majerin bersama gula sampai kembang.
2. Kemudian masukkan telur satu persatu.
3. Pukul lagi adunan sehingga kembang.
4. Masukkan esen vanila dan susu pekat kacau rata dan sebati.
5. Masukkan tepung yg dah diayak bersama baking powder (kaup balik jer)
6. Bahagikan pada 2 atau 3 bahagian dan bubuh warna ikut suka hati .
7. Tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu majerin dan di alas kertas.
8. Tuangkan satu persatu warna mengikut citarasa.
9. Bakar selama 40 minit dengan suhu 160 darjah atau sehingga masak
Selamat Mencuba

Monday, December 8, 2014

PUDING KOKTEL KASTARD AISKRIM VANILLA

Hmm.... siapa yang tidak teruja bila tengok puding ini. Puding koktel kastard di mana salah satu bahan yang digunakan ialah aiskrim vanilla. Nyaman benar masuk ke tekak sejurus keluar daripada peti sejuk. Nyum..nyum..
Bahan-bahannya: 
1 paket agar-agar strip (30 gram) 
6 cawan air 
1 ¾ cawan gula 
4 sudu besar ais-krim vanilla 
1 tin buah-buahan koktel (500 gram) – asingkan airnya untuk disatukan dengan bahan-bahan kisar.


Sunday, December 7, 2014

Kerutuk Ayam



Bahan:-
1 ekor ayam (1 ½ kilo) – (dipotong 4)

3  biji bawang putih                                         )
8 biji bawang kecil                                           )   dikisar
2 biji bawang besar                                          )
1  inci halia                                                       )             
½ inci lengkuas                                                 )
5 sudu makan rempah gulai (cap bunga Ros)
2 sudu kecil rempah masak (cap bunga Ros)
Kerisik – (1 biji kelapa)
3 – 4 biji halba
½ inci manisan
2 batang serai – diketuk
2 sudu besar air asam jawa
2 cawan santan pekat (dicampur dengan 1 cawan air)
Garam dan perisa secukup rasa

Bahan untuk hiasan

1 biji bawang besar – dibelah 4
2 biji cili merah – dibelah 4

Caranya

1.       Campurkan bahan kisar bersama rempah gulai dan rempah masak.
2.       Masukkan bahan yang telah dicampur tadi, air asam jawa, serai ke dalam periuk bersama santan dengan api yang perlahan sehingga mendidih.
3.       Selepas itu masukkan ayam yang telah dibersihkan ke dalam periuk sehingga masak dan biarkan menjadi pekat.
4.       Masuk garam, manisan, halba dan perisa secukup rasa.
5.       Masukkan bawang besar dan cili yang dibelah untuk hiasan.
6.       Hidangkan bersama nasi putih atau nasi minyak.




Friday, December 5, 2014

SIAKAP STIM ASAM BOI

Bahan-bahan:-
1 ekor ikan siakap bersaiz sederhana (guna garfu untuk membuang sisiknya, selepas disiang ikan dicuci dengan ramasan daun jambu batu dan dibalas dengan air asam jawa untuk menghilangkan bau)
1 ulas bawang besar ( didadu )
2 siung bawang putih ( dketuk )
2 batang serai ( dketuk )
5 cili padi ( dhiris bulat ) 
1 limau kasturi (ambil jusnya)
1 tomato ( dibelah 6 )
5 biji asam boi (drendam dengan sedikit air panas)
11/2 sudu sos tiram
1 sudu kecil lada itam
1/2 kiub ayam knorr
5 helai daun limau purut
Sdikit halia (dimayang )
Sedikit brokoli
Sedikit MSG (abaikan jika  tidak perlu)
Cara-cara Membuatnya:-
1.   Ambil satu bekas, campurkan sos tiram, air rendaman asam boi, perahkan limau kasturi, lada hitam, kuib ayam knorr dan MSG...gaul... sebatikan rasa... kurang masin tambah sedikit lagi sos tiram....tuangkan di atas ikan yang telah dimasukan dalam loyang atau bekas yang sesuai untuk mengukus, perelus sos tadi ke dalam perut ikan dan kepala ikan.

2.   Serai dimasukan ke dalam perut ikan, taburkan bahan hirisan (sparuh dulu) seperti bawang besar, bawang putih, halia, cili, daun limau purut dan tomato


3.   Panaskan pengukus....kukus selama 20 minit....buka penutup pengukus, masukkan brokoli dan lebihan bahan hirisan tadi.... kukus lagi selama 5 minit.

4.  Cuba uji rasa masin atau masam, untuk kecukupan, bolehlah tambah apa yang perlu. Siap untuk dihidang.

Ayam Masak Kicap


Bahan-bahannya:

½ kilo ayam (dipotong 12 keping)                             
(ayam ini diperap dengan sedikit garam dan serbuk kunyit – digoreng separuh masak)
3 siung bawang putih                                        )
3 biji bawang besar                                           )
1 ½ inci halia                                                    )    dimayang
3 biji cili merah                                                )
2 batang serai – dititik
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar air asam jawa
3 sudu besar minyak masak
Garam dan perisa secukup rasa
Daun sup dan daun bawang – dipotong untuk hiasan

Cara-cara Membuatnya

1.       Panaskan kuali dan masukkan minyak. Selepas itu tumiskan bawang putih, halia, bawang besar dan masukkan air asam jawa kemudian cili.
2.       Selepas itu masukkan serai dan kicap dengan ½ cawan air. Bila mendidih masukkan ayam
3.       Masuk garam dan perisa secukup rasa.
4.       Sebelum angkat masukkan daun sup dan bawang.
5.       Hidangkan bersama nasi putih.




Ayam Gulai Kuning


Bahan:

½ kilo ayam (dipotong 8 keping)

2 siung bawang putih                                  )
10 biji bawang merah                                  )       
¼ inci halia                                                  )    dikisar
¼ inci lengkuas                                           )
1 ½ inci kunyit                                            )
8 biji cili api (4 biji hijau + 4 biji merah)   )
2 batang serai - dititik                                   
3 cawan santan
4 helai daun limau purut (dimayang)
½ sudu belacan
3 keping asam gelugur (asam keping)
Garam dan perisa secukup rasa

Caranya

1.       Masukkan santan, bahan kisar  serai yang dititik, belacan dan juga asam keping ke dalam periuk dengan api yang perlahan. Sentiasa kacau sehingga mendidih barulah masukkan ayam.
2.       Bila separuh masak masukkan daun limau purut.
3.       Masuk garam dan perisa secukup rasa.
4.       Hidangkan bersama nasi putih.



Cekodok Marjerin


 Bahan:-

4 cawan tepung Ros
1 biji telur gred B
1 biji bawang besar – dimayang
1 biji cili merah – dimayang
3 sudu besar marjerin
3 cawan air

1 cawan marjerin                   
3 cawan minyak

Cara:-

1.      Masukkan tepung, marjerin, telur dan air ke dalam bekas dan digaulkan sampai rata.
2.      Selepas itu masukkan bawang dan cili ke dalam adunan tadi.
Kemudian digoreng mengikut kesukaan anda
 panaskan didalam kuali untuk digoreng cekodok
google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0