Petang kelmarin, aku sungguh penat dengan kursus yang ku hadiri. Bila balik ke rumah apa yang aku fikirkan apa yang harus aku masak bagi makan malam keluarga ku. Fikir punya fikir dapat ideal untuk masak yang ringkas je.. Ikan kerisi goreng berlada dan sup sayur cendawan.
Bahan-bahannya:-
2 ekor ikan kerisi yang besar
1 sudu besar cili boh
½ sudu besar serbuk kunyit
½ sudu besar garam
1 sudu besar air asam jawa
2 biji bawang besar ]
1 biji bawang putih ] dikisar
½ inci halia ]
Sedikit perisa
1 cawan minyak
Caranya :-
Kesemua bahan di atas dicampurkan dan diperapkan bersama ikan yang telah dibelah belakangnya. Perap selama 15 minit kemudian digoreng hingga garing.
Bahan untuk sup sayur cendawan antaranya :-
2 ulas bawang putih ]
2 biji bawang besar ] dihiris nipis
2 biji lada besar ]
1 peket rempah sup sayur Adabi
2 ekor ikan selayang - diambil isinya untuk ditumbuk dan dibulat-bulatkan
2 peket cendawan
4 gelas air
Garam dan perisa – sesedap rasa
1 peket kecil soo hoon
2 sudu minyak masak
Caranya :-
Panaskan minyak dan masukkan bawang putih sampai naik baunya kemudian masukkan bawang dan lada. Lepas itu masukkan ikan yang telah dibulatkan tadi, masukkan air dan terus masukkan rempah biarkan mendidih kemudian masukkan cendawan bersama soo hoon dan biarkan ia empuk.
Bila masak bolehlah dihidangkan bersama ikan kerisi goreng. Aku sungguh gembira melihat suami dan anak-anak aku makan dengan berselera.
Kalau anda semua nak cuba.. rasailah keenakan masakan ini. Cuba tau jangan tak cuba..
Monday, June 30, 2008
Saturday, May 10, 2008
LAMB CHOP – PULAU KAMBING
BAHAN-BAHANNYA:-
2 keping daging
kambing siap potong – sebesar tapak tangan setiap satu
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit jejari kentang
Atau sebelah biji kentang yang telah direbus kemudian
dibakar
1 kuntum broccoli - dikukus
Sedikit salad – karot, jagung, kacang peas - dikukus
Sedikit hirisan kubis putih atau ungu
Sedikit mayonis
Sedikit sos cili
Sedikit sos tomato
1 mangkuk sos lada hitam
1 sudu kecil Maggi seasoning
CARA-CARA
MEMBUATNYA:-
Friday, May 9, 2008
SERUNDING KERANG - MOKMA
Bahan-bahannya:-
250 gram isi kerang
200 gram lada kering - direndam air panas dan ditoskan
3 siong bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit
50 gram kerisik
75 gram ketumbar
3 batang serai
2 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
1 kilogram santan
6 sudu minyak masak
Asam jawa
Gula Melaka
Gula dan garam secukupnya.
Cara-cara Membuatnya:-
Friday, May 2, 2008
RENDANG RAMPAI PEKAN – Kak Shimah
Bahan-bahannya:-
½ kilogram daging
½ kilogram paru-paru
½ kilogram limpa
½ kilogram hati
½ biji kelapa parut– untuk dibuat kerisik
1 biji kelapa ambil santan
Garam secukup rasa.
Serbuk perasa
Bahan Untuk
Dilumatkan:-
Tuesday, April 29, 2008
RENDANG AYAM PENCEN
Bahan-bahannya:-
1 ekor ayam pencen – potong anak ramai
15 ulas bawang merah
5 siong bawang putih
5 batang serai
1 inci halia
1 inci kunyit segar
15 tangkai lada kering – direndam air panas dan ditoskan
100 gram ketumbar
2 biji kelapa – ambil santan pekat
100 gram kerisik
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 helai daun kunyit – dimayang halus
3 helai daun purut
½ cawan minyak masak
1/3 kerek manisan / gula Melaka
1 sudu kecil cuka
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Cara-cara
Membuatnya:-
SAMBAL BELACAN
Bahan-bahannya:-
5 biji lada merah
5 biji cili padi
2 siong bawang putih
½ inci belacan
1 biji limau nipis – ambil jusnya
1 sudu cuka makan
1 sudu gula
Garam secukupnya
Subscribe to:
Posts (Atom)