Wednesday, May 18, 2005

TALAM UBI



Bahan-bahan untuk membuat lapis bawah:-

1 kilo ubi kayu - dilumatkan dan tapis, buang air tapisan
3 cawan air
1 cawan gula melaka
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan

Cara untuk membuat lapis bawah:

1.                   Panaskan kukusan dan leset minyak pada loyang.
2.                   Ambil ubi dalam tapisan dan gaulkan dengan air gula.
3.                   Masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus sehingga masak anggaran selama ½ jam.

Bahan-bahan untuk membuat lapis atas:

Tuesday, May 10, 2005

KUE TIAU LADNA

Bahan-bahannya:-

1 bungkus kue tiau
2 siong bawang putih
1 biji bawang besar
200 gram isi udang segar
200 gram hirisan daging ayam
200 gram sotong - dipotong kecil
1 sudu tepung jagung dibancuh dengan 2 sudu air
5 biji cili padi
1 sudu sos ikan
1 sudu kecil taucu
200 gram sayur kailam, jagung muda, bunga kubis
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 cawan stok ayam
Bahan perasa secukupnya.

Cara-cara Membuatnya:-

Friday, May 6, 2005

BUKU RESIPI HAMEMAH

Kebijaksanaan isteri memasak bakalan membuahkan rasa cinta dan ingatan suami yang berkekalan. Makanan ibu meninggalkan memori yang mendalam buat si anak. Kita juga sering merindukan masakan ibu dan itulah yang akan berlaku buat anak-anak kita nanti. Mereka juga memuji-muji masakan yang kita sediakan kerana kita adalah ibunya.

Cara penyediaan, kaedah, resepi dan masakan yang dimasak menyimpan rahsia asal keturunan, waris dan persaudaraan.  Tidak kenal maka tak cinta, kata orang sesedap manapun makanan di restoran yang termahal pun, sedap lagi sambal belacan dan ulam-ulaman dari dapur sendiri.

Thursday, April 28, 2005

CHICKEN CHOP

Bahan-bahannya:-

300 gram ayam bahagian dada
2 sudu serbuk kari
5 sudu mayonis
1 biji telur
3 sudu serbuk roti
2 sudu minyak zaitun
50 ml sos perang
1/2 sudu serbuk lada hitam
1/2 sudu serbuk lada sulah

Cara Penyediaan Ayam

Monday, April 25, 2005

APAM PISANG COKLAT


Bahan-bahannya:-

2 cawan tepung gandum
2 sudu serbuk koko
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
½ sudu kecil garam halus
1 cawan pisang emas – dilecek
1 cawan minyak masak
1 ½ cawan gula perang
2 biji telur ayam segar – dipukul

Cara-cara Membuatnya:-

Wednesday, April 20, 2005

PISANG EPI

Bahan-Bahannya:-
1 sikat pisang kelat siam yang masih mengkal atau separuh masak.
Marjerin (secukupnya)

Untuk Kuah:

1 kerek gula melaka
3 putik bunga cengkih
Sedikit garam halus
(Gula melaka dihancurkan dan dilarut bersama 1 cawan air panas dan bunga cengkih)

Cara-Cara Membuatnya:-

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0