Sunday, April 16, 2006

KERUTUK AYAM

Bahan-bahannya:-

1 ekor ayam segar dipotong anak ramai
2 biji buah keras
1 inci halia
1 inci lengkuas
3 batang serai
5 biji bawang merah
3 siong bawang putih
3 sudu bawang goreng
4 sudu rempah kerutuk Adabi
1 sudu kerisik
1 sudu manisan/gula melaka
2 cawan santan
Garam secukup rasa
3 sudu minyak masak – untuk menumis

Cara-cara Membuatnya:-

Saturday, April 8, 2006

Gulai Ikan Aya Untuk Nasi Dagang - Tok Jah

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan aya - potong 5 bahagian (rebus kukus dengan garam, asam keping, sedikit gula melaka dan daun pandan). Untuk lebih enak ... dasar periuk diletakkan rakit bilah tebu, susun ikan di atas bilah tebu dan dimasak sehingga air kering dan padamkan api sebaik kering.

Bahan-bahan untuk dikisar:
15 ulas lada kering - dibasuh dan direndam air panas terlebih dahulu dan ditoskan.
2 biji bawang besar
15 biji bawang merah
2 siong bawang putih
2 inci halia
4 inci lengkuas
1/2 inci kunyit

Monday, March 20, 2006

PUDING ROTI TOAST’EM



Bahan-bahannya:-

1 bungkus roti Gadernia – Toast’em – Butter Raisin 360 gram
1 tin susu cair
2 sudu mentega
½ cawan gula
Sedikit esen vanilla

Cara-cara Membuatnya:-

Thursday, February 23, 2006

TEPUNG PELITA


Bahan-bahan untuk membuat lapis bawah:-

2 cawan tepung beras
1 sudu kecil kapur sirih
5 cawan jus dari 7 helai daun pandan
Gula pasir secukupnya
Daun pisang secukupnya, dibuat bakul

Cara-cara membuat lapis bawah:

1.                   Panaskan kukusan.
2.                   Gaul rata tepung beras, kapur dan jus pandan. Masukkan ke dalam jag.
3.                   Masukkan 1 sudu gula atau lebih bagi setiap bakul daun pisang. Kemudian masukkan tuang adunan tadi hingga ¾ bakul. Kukus sehingga masak anggaran 20 minit.

Thursday, December 8, 2005

IKAN JERUK TERGANU GORENG

IKAN JERUK TERGANU GORENG

Bahan-bahannya:

1 Ekor Ikan Jeruk Terganu
1 Biji limau nipis atau limau kasturi atau keduanya.
2 biji cili merah
1 biji cili hijau
1 biji bawang besar
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Seinci halia
Minyak masak

Cara Membuatnya:

1.            Potong Cili, Bawang besar, Bawang Merah, Dihiris - Mayang dan ketepikan.
2.            Mayang bawang putih, halia
3.            Panaskan minyak masak
4.            Tumis bawang putih dan halia hingga naik bau.
5.            Goreng ikan jeruk Terganu dalam minyak tersebut.
6.            Angkat ikan yang digoreng bersama bawang putih dan halia garing dan letak dalam piring. (Nak aroma yang istimewa ... lapik daun pisang sebelum bubuh ikan yang digoreng tu)
7.            Tutup api dan minyak masih panas.
8.            Terus masukkan (1) dan goreng hingga layu muda sahaja.
9.            Angkat (8) dan tuang tabur ke atas ikan jeruk terganu goreng itu.
10.          Belah limau nipis/kasturi dan perah mewah ke atas ikan jeruk goreng.
11.          Hidangkan - Makan bersama nasi putih. 

Ikan jeruk Terganu ni...dibuat dari gelama, kerisi atau ikan kembung .... boleh dibeli di Pasar Payang Kuala Terengganu ... tak sah kalau datang melancong Terengganu dan tak beli ikan jeruk ni. Walaupun masin ... memang menyentap bila makan bersama nasi yang panas-panas. Belilah ikan Jeruk Terganu dan hadiahkan pada sanak saudara dan taulan .. kenalah dengan resepinya sekali...... tanda mata bila balik dari Terengganu.

Friday, December 2, 2005

LEPAT JAGUNG


Bahan-bahannya:-

1 cawan tepung beras
½ cawan tepung gandum
½ cawan tepung jagung
½ cawan gula
3 cawan santan pekat
2 tongkol jagung – isi jagung dihiris
1 sudu kecil garam
Daun pisang secukupnya dilayur atas api

Cara-cara Membuatnya:

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0