Saturday, April 21, 2007

AYAM MASAK TOMATO


Bahan-bahannya:-

1 ekor ayam – dipotong anak ramai
15 tangkai lada kering – direndam air panas sehingga kembang kemudian ditoskan
5 ulas bawang merah
2 siong bawang putih
1 sudu kecil gula
1 tin kacang peas
½ botol sos tomato
1 batang serai – dititik
1 sudu serbuk kunyit
1 cawan air asam jawa – 1 sudu asam jawa
Garam secukup rasa.

Thursday, April 19, 2007

PERIA GORENG BERTELUR


Bahan-bahannya:-

1 biji peria saiz besar- belah dua, buang biji dan hiris separa bulat setebal 1.5cm
1 biji bawang besar – dimayang / hiris membulat
1 biji lada merah - dimayang
1 sudu cili boh
1 biji telur ayam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu air asam jawa
3 sudu minyak masak – untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan ditumbuk separa hancur:

Wednesday, April 18, 2007

NASI UTARA

Bahan-bahannya:-

1 kilogram beras (kosek dan toskan)
5 cm halia
1 sudu jintan putih
2 sudu minyak bijan
2 sudu minyak kacang
2 mangkuk santan pekat
5 biji bawang merah
3 siong bawang putih
5 hehal daun pandan ikat simpul
Air rebusan kerangka ayam
Garam secukupnya

Tuesday, March 27, 2007

JEM RAMBUTAN


Bahan-bahannya:-

90 biji buah rambutan
1 biji buah epal
450 gram gula pasir
1 inci kulit kayu manis
150 ml air

Sunday, March 25, 2007

AGAR-AGAR SUSU


Bahan-bahannya:-

37.5 gram agar-agar
4 cawan gula pasir
3 cawan santan pekat
5 cawan air
1 tin susu cair
3 biji telur
Sedikit garam
Pewarna kuning

Thursday, July 6, 2006

Belerde Kering

Belerde kering atau agar-agar kering  adalah sejenis kuih tradisional. Ia dibuat pelbagai warna, dipotong dan yang dijemur sehingga kering dan tahan lama.

Resipi Belerde Kering

Bahan-bahan:

1.         Agar-agar               100 gm

2.         Gula               -           800 gm

3.         Gula batu      -           2 cawan

4.         Air                   -           12 gelas

5.         Daun pandan -         3 helai

6.         Pelbagai warna pilihan untuk setiap regu buatan.

Penyediaan:

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0