Saturday, May 30, 2009

RESEPI KERABU PUCUK UBI

Bahan-bahannya;

1 ikat pucuk ubi
1/2 biji kelapa parut (minta yang putih)
3 ekor ikan selayang - dikukus dan diambil isi sahaja
5 ulas bawang merah - dimayang
1 ulas bawang besar - dimayang
3 biji cili padi - dimayang
2 camca besar - lada boh diaduk bersama sedikit belacan.
1 biji limau nipis
1 camca cuka
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya:

1.   Daun ubi dicelur dan dipotong kecil-kecil / seinci seinci dan diletakkan dalam mangkuk salad.
2.   Kelapa disangar di dalam kuali bersama  isi ikan selayang, bawang merah  dan sedikit garam.
3.   Masukkan sambal kelapa kedalam mangkuk salad bersama bawang besar, cili padi, lada boh.
4.   Gaulkan hingga rata. Tambah cuka. Gaulkan sekali. Rasa, jika perlu tambah garam.
5.   Hidangkan dengan memerah limau nipis.                       

Thursday, April 30, 2009

NASI GORENG TEMPE


 Bahan-bahannya:-

3 sudu minyak masak
2 cawan nasi putih
½ cawan ikan bilis – ditumbuk
6 biji cili api - ditumbuk
1 sudu kecil garam halus
4 biji bawang merah – ditumbuk
2 siong bawang putih - ditumbuk
1 biji ubi kentang dipotong dadu dan digoreng
2 keping tempe dipotong dadu dan digoreng
3 batang kacang panjang – dikerat-kerat
3 tangkai kangkung - dikerat-kerat
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu bawang goreng – untuk ditabur

Cara-cara Membuatnya:-

Wednesday, April 29, 2009

PULUT MANGGA


Bahan-bahannya:-

500 gram beras pulut
2 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam
1 sudu gula
2 biji mangga masak
1 sudu tepung jagung – dilarutkan dengan sedikit air

Cara-cara Membuatnya:-

Sunday, April 26, 2009

PUDING KASTARD LAPIS


 Bahan-bahannya:-

30 gram agar-agar rafia
1 tin susu cair Ideal
2 gelas gula pasir
4 gelas air
4 sudu tepung kastard
1 sudu marjerin
5 biji telur – ambil merahnya

Cara-cara Membuatnya:-

Wednesday, April 22, 2009

KUIH BAHULU


Bahan-bahannya:-

8 biji telur ayam segar
250 gram serbuk penaik
250 gram gula halus
2 sudu tepung beras
Secubit garam

Cara-cara Membuatnya:-

Monday, June 30, 2008

Sop Cendawan Tiram

Petang kelmarin, aku sungguh penat dengan kursus yang ku hadiri. Bila balik ke rumah apa yang aku fikirkan apa yang harus aku masak bagi makan malam keluarga ku. Fikir punya fikir dapat ideal untuk masak yang ringkas je.. Ikan kerisi goreng berlada dan sup sayur cendawan.

Bahan-bahannya:-

2 ekor ikan kerisi yang besar
1 sudu besar cili boh
½ sudu besar serbuk kunyit
½ sudu besar garam
1 sudu besar air asam jawa

2 biji bawang besar ]
1 biji bawang putih ] dikisar
½ inci halia ]
Sedikit perisa

1 cawan minyak

Caranya :-

Kesemua bahan di atas dicampurkan dan diperapkan bersama ikan yang telah dibelah belakangnya. Perap selama 15 minit kemudian digoreng hingga garing.


Bahan untuk sup sayur cendawan antaranya :-

2 ulas bawang putih ]
2 biji bawang besar ] dihiris nipis
2 biji lada besar ]
1 peket rempah sup sayur Adabi
2 ekor ikan selayang - diambil isinya untuk ditumbuk dan dibulat-bulatkan
2 peket cendawan
4 gelas air
Garam dan perisa – sesedap rasa
1 peket kecil soo hoon
2 sudu minyak masak

Caranya :-

Panaskan minyak dan masukkan bawang putih sampai naik baunya kemudian masukkan bawang dan lada. Lepas itu masukkan ikan yang telah dibulatkan tadi, masukkan air dan terus masukkan rempah biarkan mendidih kemudian masukkan cendawan bersama soo hoon dan biarkan ia empuk.

Bila masak bolehlah dihidangkan bersama ikan kerisi goreng. Aku sungguh gembira melihat suami dan anak-anak aku makan dengan berselera.

Kalau anda semua nak cuba.. rasailah keenakan masakan ini. Cuba tau jangan tak cuba..
google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0