Tuesday, June 30, 2009

Daging Masak Merah Sos Cili



Pagi tadi, aku dan suami bersarapan di warong Kg. Ladang, Jalan Sultan Sulaiman. Aku suka melihat situasi warong itu penuh dengan kuih-muih dan berbagai aneka jenis nasi. Suami ku memilih untuk makan nasi lemak dan telur separuh masak dan secawan air teh. Manakala aku makan nasi himpit dan juga secawan air teh.

Selepas sarapan, aku terus menghadiri kursus. Hari ini adalah hari terakhir aku berkursus dan berpisah dengan kawan-kawan aku yang sama hadir kursus. Pada sebelah petang aku mendapat sekeping sijil.

Petang tadi, bila sampai di rumah aku fikir sejenak, apa yang harus aku masak lauk untuk makan malam. Aku tanya suami ku apakah lauk yang hendak dimasak hari ini. Suami ku suruh masak daging merah sos bercili.

Bahan-Bahannya :

¼ kilo daging – dihiris nipis

Bahan yang dilumatkan
3 siung bawang putih
3 biji bawang besar
½ inci halia

3 sudu besar cili boh
3 sudu besar Sos Cili Maggi
2 sudu besar air asam jawa
Garam - Secukup rasa.
Serbuk perasa

1 biji bawang besar – dihiris untuk hiasan

½ cawan minyak

Cara-Cara Membuatnya:-

Masukkan daging dan bahan yang dilumatkan bersama dengan cili boh, sos cili dan air asam jawa dan dicampurkan 5 gelas air. Biarkan daging itu separuh masak dan masukkan minyak kemudian masukkan bawang besar yang dihiris untuk dihias. Bila masak terus dihidangkan.

You all don’t be jealous, kami sekeluarga menikmati masakan ini bersama-sama dengan telur masin. Bestlah …pedas …

Saturday, May 30, 2009

RESEPI KERABU PUCUK UBI

Bahan-bahannya;

1 ikat pucuk ubi
1/2 biji kelapa parut (minta yang putih)
3 ekor ikan selayang - dikukus dan diambil isi sahaja
5 ulas bawang merah - dimayang
1 ulas bawang besar - dimayang
3 biji cili padi - dimayang
2 camca besar - lada boh diaduk bersama sedikit belacan.
1 biji limau nipis
1 camca cuka
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya:

1.   Daun ubi dicelur dan dipotong kecil-kecil / seinci seinci dan diletakkan dalam mangkuk salad.
2.   Kelapa disangar di dalam kuali bersama  isi ikan selayang, bawang merah  dan sedikit garam.
3.   Masukkan sambal kelapa kedalam mangkuk salad bersama bawang besar, cili padi, lada boh.
4.   Gaulkan hingga rata. Tambah cuka. Gaulkan sekali. Rasa, jika perlu tambah garam.
5.   Hidangkan dengan memerah limau nipis.                       

Thursday, April 30, 2009

NASI GORENG TEMPE


 Bahan-bahannya:-

3 sudu minyak masak
2 cawan nasi putih
½ cawan ikan bilis – ditumbuk
6 biji cili api - ditumbuk
1 sudu kecil garam halus
4 biji bawang merah – ditumbuk
2 siong bawang putih - ditumbuk
1 biji ubi kentang dipotong dadu dan digoreng
2 keping tempe dipotong dadu dan digoreng
3 batang kacang panjang – dikerat-kerat
3 tangkai kangkung - dikerat-kerat
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu bawang goreng – untuk ditabur

Cara-cara Membuatnya:-

Wednesday, April 29, 2009

PULUT MANGGA


Bahan-bahannya:-

500 gram beras pulut
2 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam
1 sudu gula
2 biji mangga masak
1 sudu tepung jagung – dilarutkan dengan sedikit air

Cara-cara Membuatnya:-

Sunday, April 26, 2009

PUDING KASTARD LAPIS


 Bahan-bahannya:-

30 gram agar-agar rafia
1 tin susu cair Ideal
2 gelas gula pasir
4 gelas air
4 sudu tepung kastard
1 sudu marjerin
5 biji telur – ambil merahnya

Cara-cara Membuatnya:-

Wednesday, April 22, 2009

KUIH BAHULU


Bahan-bahannya:-

8 biji telur ayam segar
250 gram serbuk penaik
250 gram gula halus
2 sudu tepung beras
Secubit garam

Cara-cara Membuatnya:-

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0