Tuesday, April 12, 2011

HATI AYAM MASAK TOYU

Bahan-bahannya:-

300 gram hati ayam segar
½ inci halia
5 biji bawang merah
2 siong bawang putih
2 sudu besar planta margerin
2 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu kecil tepung jagung
1 tin kecil kacang peas (buang air - toskan)
1 biji bawang besar dihiris membulat
Garam secukup rasa

Cara-caranya:-

Tuesday, April 5, 2011

KUIH KACAU KELEDEK



Bahan-bahannya:-

600 gram keledek direbus dan dilecek
1 ½ cawan santan
1 mangkuk tepung gandum
2 mangkuk gula
5 biji telur
1 cawan air daun pandan – sehelai daun pandan dibersihkan dan dilumatkan bersama secawan air kemudian ditapiskan dengan penapis kain untuk dapatkan secawan
Sedikit garam

Cara-cara Membuatnya:-

Sunday, April 3, 2011

Hidangan Makan Tengahari Hari Ini



IKAN SELAYANG SINGGANG

Bahan-bahannya:-

1 kilogram ekor ikan selayang segar
1 inci kunyit segar
1 inci lengkuas
5 ulas bawang merah
3 siong bawang putih
2 keping asam gelugur
3 biji lada merah
Garam dan serbuk perasa

Cara-cara Membuatnya:-

1.      Ikan selayang disiang dan dibersihkan.
2.      Mayang kunyit, lengkuas, bawang merah dan bawang putih. Lada merah dibelah separuh tidak putus.
3.      Masukkan separuh air dalam periuk, rebus semua bahan yang telah dimayang, asam keping dan sedikit garam.
4.      Setelah mendidih masukkan ikan selayang ke dalam periuk dan tambah lagi air hingga semua ikan ditenggelami. Masak hingga mendidih.
5.      Selepas itu uji rasa, tambah garam dan serbuk perasa. Siap dan boleh dihidangkan.

Friday, April 1, 2011

Peria Goreng Bertelur



Peria Goreng Bertelur


Bahan-bahannya :-

1 biji peria – (300 gram)
3 biji bawang putih }
1 biji bawang besar } - dimayang
1 biji cili merah }
1 sudu kecil cili boh
2 sudu besar air asam jawa
3 sudu besar minyak
1 biji telur – (kecil)
Perasa – mengikut selera

Cara :-

1. Panaskan kuali, masukkan minyak sehingga pijar. Masukkan bawang putih biar naik kuning, bawang besar dan cili boh. Kemudian asam jawa dan cili merah.
2. Masukkan perasa dan telur, kemudian kacau telur dan masukkan peria. Selepas 10 minit angkat dan hidangkan.


Sambal Pauh



Sambal Pauh

Di hari minggu, pagi-pagi lagi sudah keluar untuk bersarapan. Macam biasalah kedai Abang Mat roti canai yang dituju. Bila sampai, tak perlu pesan, roti dah sampai di meja. Suami dan anak Kak Mas minta kari tulang `gear box’ ditambah pulak dengan susu kambing. Kak Mas sekarang kena tukar sedikit menu makannya, minta roti canai kosong je beserta dengan air teh `o’. Lazatnya tak terkata roti dicicah dengan kari ikan.


Selesai makan , Kak Mas ke Pasar Chabang Tiga, suami Kak Mas nak cari nangka muda untuk masak cili api nangka. sampai je kat pasar, satu pasar tak ada pulak nangka muda ni. Dah puas pusing, jumpa pauh muda, Kak Mas pun belilah pauh muda RM1.00 saja lebihkurang 7 biji semuanya dan RM1.00 kelapa parut. Maklumlah Kak Mas ni, ahli keluarganya tak ramai cukuplah tu. Pergi kat gerai ikan, beli ikan Selayang RM4.00, tak kisahlah berapa ekor dia orang nak bagi.

Bila sampai rumah Kak Mas terus masuk dapur, membersih ikan dan menyinggang ikan. Selepas masak ikan, Kak Mas mengopek mangga muda dan mencincang halus untuk dijadikan sambal.

Bahan-bahan untuk sambal pauh

2 ekor ikan selayang - (direbus dan diambil isinya)
100 gram kelapa parut
7 biji pauh muda (dicincang halus)
2 biji cili merah
2 biji cili api
½ sudu kecil belacan
Perasa – mengikut selera

Caranya;

1. Masukkan cili merah, cili api, belacan dan juga perasa ke dalam lesung, kemudian tumbuk separuh hancur dan masukkan kelapa, selepas itu ditumbuk sehingga sebati. Akhir sekali masukkan pauh yang telah dicincang ditumbuk sehingga betul-betul sebati dan terus dihidang.

Hari ni, kami sekeluarga makan tengahari bersama-sama dengan ikan Selayang singgang, sambal pauh, peria goreng bertelur dan tidak ketinggalan ikan goreng kesukaan anak perempuan. Kak Mas sampai menambah-nambah nasi, bukan main berselera lagi.

Thursday, March 31, 2011

Sup Cendawan Bebola Ikan






Cendawan Busut

Pada petang Selasa baru-baru ini, ibu Kak Mas telah menelefon dan memberitahu suruh ambil cendawan yang ada banyak disimpan. Beliau suruh Kak Mas apabila balik kerja singgah kat rumahnya, di Kampung Paloh Sungai Kiat, Kuala Terengganu.

Petang tu, selepas balik dari pejabat, Kak Mas dan suami singgah di rumah ibu dan agak terkejut bila melihat cendawan yang begitu banyak disimpan untuk Kak Mas. Biar betul...

Cendawan ni memang kesukaan kami sekeluarga. Kebetulan sehari dua ni hujan sebelah malam dan seperti biasa kat kampung ni memang mudah tumbuh terutama di bawah pokok duku.

Mak sedara Kak Mas, Mak Cik Ngah telah pergi mencarinya cendawan tempat biasa dan katanya memang banyak cendawan yang tumbuh kat situ. Rezeki... dan cendawan yang dikutip telahpun dibahagi-bahagikan sesama jiran.

Kali ini Kak Mas ingin berkongsi resepi masak sup cendawan bersama bebola ikan.


Bahan-bahannya;

300 gram cendawan busut
4 ekor ikan selayang – (ditumbuk)- jadikan bebola
3 ulas bawang putih )
1 biji bawang besar ) dimayang
1 biji cili merah )
10 biji lada hitam - (ditumbuk/lumatkan)
1 bungkus Soo hoon – (RM1.00)
3 sudu besar minyak masak
4 gelas air
Perasa – mengikut selera

Caranya;

1. Panaskan minyak selepas itu masukkan bahan yang dimayang sehingga naik bau kemudian masukkan ikan yang dijadikan bebola, kacau berhati-hati supaya bebola ikan tidak hancur.

2. Masukkan lada hitam, perasa dan air.

3. Bila mendidih masukkan mee sohoon beserta dengan cendawan selama 10 minit.

Nikmatilah masakan sup cendawan ini, memang best... terlupa nak ambil gambar. Bila masak suami Kak Mas terus makan..tak sempat-sempat nak makan dengan nasi, katanya nak kurangkan makan nasi pulak....hee...hhee...

Singgang Asam Pedas Ikan Patin




Ikan Patin Masak Singgang Asam Pedas

Hari minggu yang lepas hujan lebat sekali, maklumlah dah mula masuk musim tengkujuh. Kakak sekeluarga pergi ke Pasar Manir untuk membeli ikan Patin. Dapat jugak rasa ikan fresh. Peniaga yang jual tu siap menyiang ikan tu sekali.


Suami kakak sangat menyukai masakan Ikan Patin Masak Singgang Asam Pedas.



Bila pulang ke rumah, kakak terus ke dapur dan menyediakan bahan-bahan untuk memasak ikan ini. Masakan ini sangat sesuai dimakan bersama-sama sayur kangkung goreng sambal belacan.



Cubalah masakan ikan..sedap tau.. cuba jangan tak cuba..cukup mudah dimasak.



Satu lagi bila beli ikan patin yang hidup dan segar, jangan dibuang insangnya... kepada yang gemar insangnya seperti ikan tenggiri. Boleh dimakan.




Ikan Patin Masak Singgang Asam Pedas

Bahan-

1 ekor Ikan Patin – (800 gram)
3 biji bawang besar }
3 biji bawang putih } 
2 inci kunyit basah } - dikisar
2 inci halia }
3 biji lada besar }
3 inci lengkuas }
2 -3 biji cili api }
1 sudu besar cili boh
4 keping asam gelugur
¼ sudu kecil belacan
4 cawan air
10 tangkai daun kesum 

Bahan perisa

Garam dan Msg – mengikut selera

Caranya:-

1. Bahan yang dikisar tadi dicampur dengan cili boh, asam gelugur, air, belacan dan daun kesum beserta dengan ikan patin ke dalam periuk.

2. Lepas itu masukkan bahan perasa. Biarkan masakan tadi mendidih hingga kering sedikit airnya selama ½ jam.

3. Bila masak, terus dihidang bersama sayur kangkung goreng sambal belacan.
google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0