TAJAMKAN MATA GUNTING
1. Daun buluh 10 helai – Digunting-guntingkan daun buluh dengannya.
2. Daun mempelas 10 helai – Digunting-guntingkan daun mempelas dengannya.
3. Ambilkan botol kaca dan guntingkan kepala botol tersebut (walaupun tidak putus).
4. Kertas pasir halus dan gunting-guntingkan kertas pasir itu.
5. Aluminium foil dilipat dua dan digunting-guntingkan aluminium foil itu.
Tuesday, May 10, 2011
Thursday, April 28, 2011
DAGING MASAK RAYA
Bahan-bahannya:-
1 kg daging bahagian batang pinang
½ kg ubi kentang
3 keping asam gelugor
1 tin susu Ideal
½ cawan marjerin
2 tangkai daun ketumbar – dipotong
Garam secukup rasa.
Bahan Untuk Dilumatkan:-
Tuesday, April 12, 2011
HATI AYAM MASAK TOYU
Bahan-bahannya:-
300 gram hati ayam segar
½ inci halia
5 biji bawang merah
2 siong bawang putih
2 sudu besar planta margerin
2 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu kecil tepung jagung
1 tin kecil kacang peas (buang air - toskan)
1 biji bawang besar dihiris membulat
Garam secukup rasa
Cara-caranya:-
Tuesday, April 5, 2011
KUIH KACAU KELEDEK
Bahan-bahannya:-
600 gram keledek direbus dan dilecek
1 ½ cawan santan
1 mangkuk tepung gandum
2 mangkuk gula
5 biji telur
1 cawan air daun pandan – sehelai daun pandan dibersihkan
dan dilumatkan bersama secawan air kemudian ditapiskan dengan penapis kain
untuk dapatkan secawan
Sedikit garam
Cara-cara
Membuatnya:-
Sunday, April 3, 2011
Hidangan Makan Tengahari Hari Ini
IKAN SELAYANG SINGGANG
Bahan-bahannya:-
1 kilogram ekor ikan selayang segar
1 inci kunyit segar
1 inci lengkuas
5 ulas bawang merah
3 siong bawang putih
2 keping asam gelugur
3 biji lada merah
Garam dan serbuk perasa
Cara-cara
Membuatnya:-
1. Ikan selayang disiang dan dibersihkan.
2. Mayang kunyit, lengkuas, bawang merah dan bawang
putih. Lada merah dibelah separuh tidak putus.
3. Masukkan separuh air dalam periuk, rebus semua
bahan yang telah dimayang, asam keping dan sedikit garam.
4. Setelah mendidih masukkan ikan selayang ke dalam
periuk dan tambah lagi air hingga semua ikan ditenggelami. Masak hingga
mendidih.
5. Selepas itu uji rasa, tambah garam dan serbuk
perasa. Siap dan boleh dihidangkan.
Friday, April 1, 2011
Peria Goreng Bertelur
Peria Goreng Bertelur
Bahan-bahannya :-
1 biji peria – (300 gram)
3 biji bawang putih }
1 biji bawang besar } - dimayang
1 biji cili merah }
1 sudu kecil cili boh
2 sudu besar air asam jawa
3 sudu besar minyak
1 biji telur – (kecil)
Perasa – mengikut selera
Cara :-
1. Panaskan kuali, masukkan minyak sehingga pijar. Masukkan bawang putih biar naik kuning, bawang besar dan cili boh. Kemudian asam jawa dan cili merah.
2. Masukkan perasa dan telur, kemudian kacau telur dan masukkan peria. Selepas 10 minit angkat dan hidangkan.
Subscribe to:
Posts (Atom)