Friday, April 20, 2012

TAMBAH PENDAPATAN DENGAN MEMBUAT REMPAH MASAKAN DAGING


Untuk masak 1 kilogram daging … anda hanya memerlukan hanya 25gm rempah. Jika anda bercadang untuk membuat 1.29 kilogram atau 1,290 gram rempah …… anda dapat membuat lebihkurang 50 bungkus rempah untuk kegunaan sendiri, untuk hadiah atau dijual. Bagaimana caranya? Untuk masak lauk berasaskan daging … rempah yang diperlukan ialah:-

FORMULA REMPAH MASAKAN DAGING

1.       Ketumbar                           -              600 gram
2.       Jintan Manis                      -              200 gram
3.       Jintan Putih                        -              150 gram
4.       Lada Kering                       -              150 gram
5.       Kunyit Kering                    -                50 gram               
6.       Lada Hitam                        -                50 gram
7.       Buah Pelaga                       -                30 gram
8.       Kulit Kayu Manis              -                30 gram
9.       Bunga Cengkih                  -                20 gram
10.   Bunga Lawang                   -                10 gram
                                                                   
CARA-CARANYA:-

Tuesday, April 17, 2012

SOTONG MASAK KICAP

Bahan-bahannya:-

4 ekor sotong saiz sederhana dipotong kecil
2 biji tomato dibelah 4
1 tangkai daun bawang
1 tangkai daun saderi
3 sudu kicap pekat
3 sudu sos tomato
2 biji lada merah yang dipotong memanjang
1 biji bawang besar – dihiris membulat
2 biji bawang merah – dihiris kecil
2 siong bawang putih - dihiris
1 inci halia – dihiris
2 cawan air

ASAM PEDAS AYAM SEGAR

Bahan-bahannya:-

1 kg ayam – dipotong anak ramai
10 tangkai lada kering – direndam air panas dan ditoskan
10 biji bawang merah
3 siong bawang putih
1 inci halia
3 biji buah keras
1 inci belacan
1 cawan air asam jawa
2 cawan air
7 tangkai daun kesum
3 biji tomato
1 pokok daun saderi
3 sudu besar minyak masak – untuk menumis
3 batang serai - diketuk
Garam secukup rasa.

Monday, April 2, 2012

KUIH KELADI



Bahan-bahannya:-

3 cawan keladi yang telah dilecek
1 ½ cawan santan pekat
1 ½ cawan gula pasir
3 cawan tepung gandum
5 biji kuning telur
4 ½ sudu mentega
1 ½ sudu baking powder
1 sudu kecil vanilla
Pewarna kuning telur

Cara-cara Membuatnya:-

Saturday, January 28, 2012

Udang Galah Segar Pok Jak



Pilihlah sendiri udang galah segar yang anda ingin dimasak dan menghiasi hidangan mi yang dipesan di warung milik Salleh Abdullah, 62, atau lebih dikenali dengan panggilan Pok Jak.

Sajian di depan mata yang kelihatan ringkas ternyata cukup memecah liur para pengunjung di warung yang dinamakan Kedai Makan Mee Udang Galah Pok Jak di Kampung Tanjung Sabtu, Manir, Kuala Terengganu.

Udang galah yang masih hidup boleh dipilih sendiri oleh pelanggan dan ditangguk dari kolam gentian kaca sebelum dibawa ke dapur untuk dimasak.

Sunday, May 29, 2011

Nasi Beriani Kak Ani

Bahan-bahannya:

6 ketul potongan ayam
4 cawan beras basmati (kosek, basuh dan toskan)
1 cawan susu sejat Ideal ( perah 1 biji limau nipis)
5 sudu besar minyak sapi Ghee Blend
4 1/2 cawan air sejuk

Bahan-bahan yang perlu dilumatkan:

20 biji badam
12 ulas bawang merah
4 siong bawang putih
2 cm halia
2-3 helai daun pandan, siat dan simpulkan
Segenggam daun ketumbar
Segenggam bawang goreng
1/2 cawan gajus
1/2 cawan kismis


Cara-cara Membuatnya

1.   Panaskan minyak sapi dan tumis bahan yang telah dilumatkan.
2.   Masukkan susu cair serta air.
3.   Bila telah mendidih, masukkan beras dan apabila air mula berkurang.
4.   Turunkan periuk dari dapur dan gaulkan daun ketumbar dengan senduk, selak-selakkan beras dan tanam potongan ayam.
5.   Dengan menggunakan sudu  buat beberapa lubang pada nasi tadi dan bubuh safaron. Masukkan juga daun ketumbar dan bawang goreng.
6.   Tutup dan letakkan semula periuk ke atas dapur dan tanak semula hingga nasi masak. 
7.   Jangan terlebih gaul nanti nasi akan patah-patah.
8.   Hidangkan bersama lauk sampingan seperti dalca, ayam masak merah, paceri nanas, acar timun atau acar buah.
9.   Untuk lauk tambahan buatlah kurma ayam / daging.
google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0