Wednesday, May 2, 2012

BIHUN KG. GELAM



Bahan-bahannya:-

250 gram bihun – celur dengan air panas dan toskan
2 ulas bawang merah
2 siong bawang putih
50 gram cendawan butang kering – direndam air panas dan ditoskan
50 gram halia – dihiris halus
50 gram lobak – dipotong halus
3 ekor udang
3 keping sotong
3 keping isi ayam
1 sudu minyak bijan
2 sudu minyak masak
1 biji telur ayam
Setangkai sawi dan sejemput tauge
Garam dan serbuk perasa secukupnya.

Cara-cara Membuatnya:-

Tuesday, May 1, 2012

MEE GORENG MAMAK


Bahan-bahannya:
1 mangkuk mee kuning
2 sudu serbuk cili
2 siong bawang putih dilumatkan
2 sudu kicap cair
1 sudu air asam jawa
1 tangkai daun sawi – dipotong
1 biji lada merah – dipotong serong
1 keping tauhu digoreng - dihiris
2 biji telur, 1 direbus dan dibelah 4

Cara-cara Membuatnya:-

Sunday, April 22, 2012

KUIH BANGKIT


Bahan-bahannya:-

5 biji telur ayam segar
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung sagu
2 cawan gula halus
1 biji kelapa – ambil santan pekat
Serbuk penaik mauripan

Cara-cara Membuatnya:-

Friday, April 20, 2012

TAMBAH PENDAPATAN DENGAN MEMBUAT REMPAH MASAKAN DAGING


Untuk masak 1 kilogram daging … anda hanya memerlukan hanya 25gm rempah. Jika anda bercadang untuk membuat 1.29 kilogram atau 1,290 gram rempah …… anda dapat membuat lebihkurang 50 bungkus rempah untuk kegunaan sendiri, untuk hadiah atau dijual. Bagaimana caranya? Untuk masak lauk berasaskan daging … rempah yang diperlukan ialah:-

FORMULA REMPAH MASAKAN DAGING

1.       Ketumbar                           -              600 gram
2.       Jintan Manis                      -              200 gram
3.       Jintan Putih                        -              150 gram
4.       Lada Kering                       -              150 gram
5.       Kunyit Kering                    -                50 gram               
6.       Lada Hitam                        -                50 gram
7.       Buah Pelaga                       -                30 gram
8.       Kulit Kayu Manis              -                30 gram
9.       Bunga Cengkih                  -                20 gram
10.   Bunga Lawang                   -                10 gram
                                                                   
CARA-CARANYA:-

Tuesday, April 17, 2012

SOTONG MASAK KICAP

Bahan-bahannya:-

4 ekor sotong saiz sederhana dipotong kecil
2 biji tomato dibelah 4
1 tangkai daun bawang
1 tangkai daun saderi
3 sudu kicap pekat
3 sudu sos tomato
2 biji lada merah yang dipotong memanjang
1 biji bawang besar – dihiris membulat
2 biji bawang merah – dihiris kecil
2 siong bawang putih - dihiris
1 inci halia – dihiris
2 cawan air

ASAM PEDAS AYAM SEGAR

Bahan-bahannya:-

1 kg ayam – dipotong anak ramai
10 tangkai lada kering – direndam air panas dan ditoskan
10 biji bawang merah
3 siong bawang putih
1 inci halia
3 biji buah keras
1 inci belacan
1 cawan air asam jawa
2 cawan air
7 tangkai daun kesum
3 biji tomato
1 pokok daun saderi
3 sudu besar minyak masak – untuk menumis
3 batang serai - diketuk
Garam secukup rasa.
google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0