Friday, December 5, 2014

SIAKAP STIM ASAM BOI

Bahan-bahan:-
1 ekor ikan siakap bersaiz sederhana (guna garfu untuk membuang sisiknya, selepas disiang ikan dicuci dengan ramasan daun jambu batu dan dibalas dengan air asam jawa untuk menghilangkan bau)
1 ulas bawang besar ( didadu )
2 siung bawang putih ( dketuk )
2 batang serai ( dketuk )
5 cili padi ( dhiris bulat ) 
1 limau kasturi (ambil jusnya)
1 tomato ( dibelah 6 )
5 biji asam boi (drendam dengan sedikit air panas)
11/2 sudu sos tiram
1 sudu kecil lada itam
1/2 kiub ayam knorr
5 helai daun limau purut
Sdikit halia (dimayang )
Sedikit brokoli
Sedikit MSG (abaikan jika  tidak perlu)
Cara-cara Membuatnya:-
1.   Ambil satu bekas, campurkan sos tiram, air rendaman asam boi, perahkan limau kasturi, lada hitam, kuib ayam knorr dan MSG...gaul... sebatikan rasa... kurang masin tambah sedikit lagi sos tiram....tuangkan di atas ikan yang telah dimasukan dalam loyang atau bekas yang sesuai untuk mengukus, perelus sos tadi ke dalam perut ikan dan kepala ikan.

2.   Serai dimasukan ke dalam perut ikan, taburkan bahan hirisan (sparuh dulu) seperti bawang besar, bawang putih, halia, cili, daun limau purut dan tomato


3.   Panaskan pengukus....kukus selama 20 minit....buka penutup pengukus, masukkan brokoli dan lebihan bahan hirisan tadi.... kukus lagi selama 5 minit.

4.  Cuba uji rasa masin atau masam, untuk kecukupan, bolehlah tambah apa yang perlu. Siap untuk dihidang.

Ayam Masak Kicap


Bahan-bahannya:

½ kilo ayam (dipotong 12 keping)                             
(ayam ini diperap dengan sedikit garam dan serbuk kunyit – digoreng separuh masak)
3 siung bawang putih                                        )
3 biji bawang besar                                           )
1 ½ inci halia                                                    )    dimayang
3 biji cili merah                                                )
2 batang serai – dititik
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar air asam jawa
3 sudu besar minyak masak
Garam dan perisa secukup rasa
Daun sup dan daun bawang – dipotong untuk hiasan

Cara-cara Membuatnya

1.       Panaskan kuali dan masukkan minyak. Selepas itu tumiskan bawang putih, halia, bawang besar dan masukkan air asam jawa kemudian cili.
2.       Selepas itu masukkan serai dan kicap dengan ½ cawan air. Bila mendidih masukkan ayam
3.       Masuk garam dan perisa secukup rasa.
4.       Sebelum angkat masukkan daun sup dan bawang.
5.       Hidangkan bersama nasi putih.




Ayam Gulai Kuning


Bahan:

½ kilo ayam (dipotong 8 keping)

2 siung bawang putih                                  )
10 biji bawang merah                                  )       
¼ inci halia                                                  )    dikisar
¼ inci lengkuas                                           )
1 ½ inci kunyit                                            )
8 biji cili api (4 biji hijau + 4 biji merah)   )
2 batang serai - dititik                                   
3 cawan santan
4 helai daun limau purut (dimayang)
½ sudu belacan
3 keping asam gelugur (asam keping)
Garam dan perisa secukup rasa

Caranya

1.       Masukkan santan, bahan kisar  serai yang dititik, belacan dan juga asam keping ke dalam periuk dengan api yang perlahan. Sentiasa kacau sehingga mendidih barulah masukkan ayam.
2.       Bila separuh masak masukkan daun limau purut.
3.       Masuk garam dan perisa secukup rasa.
4.       Hidangkan bersama nasi putih.



Cekodok Marjerin


 Bahan:-

4 cawan tepung Ros
1 biji telur gred B
1 biji bawang besar – dimayang
1 biji cili merah – dimayang
3 sudu besar marjerin
3 cawan air

1 cawan marjerin                   
3 cawan minyak

Cara:-

1.      Masukkan tepung, marjerin, telur dan air ke dalam bekas dan digaulkan sampai rata.
2.      Selepas itu masukkan bawang dan cili ke dalam adunan tadi.
Kemudian digoreng mengikut kesukaan anda
 panaskan didalam kuali untuk digoreng cekodok

Friday, November 7, 2014

BUBUR ASYURA


Sempena menyambut bulan Muharam, baru-baru ini Pejabat Kak Mas telah menganjurkan Program Asyura Perdana di Kuala Terengganu.. Sempena program ini, seramai 300 kumpulan menyertai pertandingan ini. Dan tidak ketinggalan Unit Kak Mas juga menyertai sama membuat Bubur Asyura ini.  Program ini bermula jam 7.00 pagi hingga 2.30 petang. Bubur Asyura kumpulan Kak Mas tersangat laris semasa lembik lagi...masing-masing nak rasa dulu...itulah adat membuat bubur asyura ini..

Bahan:-

Untuk se kawah sura
5 kilo beras
10 timba air
4 1/2 kilo santan 
7 kilo ikan selayang (dikukus dan diambil isinya) 
3 kilo daging i
3 ekor ayam – (sederhana)
5 kilo ubi keledek – dipotong
5 kilo jagung manis
3 kilo kacang merah – direbus sampai empuk
7 kilo bawang kecil
½ kilo halia                                          dikisar
¼ kilo lengkuas          
10 ulas bawang putih
Rempah Sura (hamimah) – (Rempah Lembik – (RM25) dan serbuk – (RM20) dicampur)
1 peket Rempah Masak Cap Bunga Ros
15 biji kelapa (dijadikan kerisik)
25 keping manisan (sederhana)
1  1/2 kilo gula
Garam – secukup rasa

2 kilo bawang kecil                              dimayang
½ kilo halia     
½ cawan Alba
1 cawan lada hitam – dikisar halus

1 kilo santan dicampur dengan bahan yang dimayang bersama Alba, lada hitam dan
Ikan separuh daripada 7 kilo tadi


Caranya:-

1.      Beras dibersihkan dan ditoskan. Selepas panaskan air masukkan beras biar sampai empuk.
2.      Bila beras sudah bertukar menjadi nasi selepas itu dimasukkan rempah dan bahan kisar beserta dengan kerisik.
3.      Selepas itu masukkan manisan, gula dan garam secukup rasa.
4.      Masukkan ubi keledek, jagung dan kacang.
5.      Selepas itu masukkan ayam, daging dan ikan dan juga santan.
6.      Kemudian masukkan santan yang dicampur dengan bahan mayang, Alba, Lada Hitam dan ikan.
7.      Biarkan betul-betul masak dan kering sedikit – (masak selama 4 jam).
8.      Selepas itu baru dihidangkan.




SAMBAL IKAN

Bahan:-

7 kilo ikan selayang (dikukus dan diambil isi ikan)
3 kilo santan
1 ½ kilo bawang
1 ulas bawang putih                            dikisar
¼ kilo halia
2 sudu kecl Alba
Garam, gula secukup rasa

Bahan untuk dimayang

20 biji bawang kecil
1 ½ inci halia                                       dimayang



Caranya:-

1.      Masukkan santan, ikan dan bahan yang dikisar beserta dengan garam dan gula.
2.      Biarkan sampai sambal itu sedikit lembab, selepas itu masukkan bahan yang dimayang.
3.      Biarkan ianya kering dan diangkat.
4.      Boleh dihidangkan bersama Asyura.



Bahan untuk hiasan

30 biji telur – dibuat dadar dan dihiris mengikut kesukaan.
Agar-agar kosong – beraneka warna – dihiris


* jika sesiapa yang nak membuat bubur Asyura dan berminat untuk membeli rempah yang Kak Mas gunakan bolehlah menghubungi melalui fb  Kak Mas.

Monday, October 6, 2014

SINGGANG SERAI PERUT LEMBU

Sebelum hariraya Aidil Adha baru ni, di awal pagi  Kak Mas sekeluarga pergi ke Pasar  Tani, Hiliran untuk membeli daging,  perut lembu lapis,  ikan dan lain-lain barang untuk kegunaan membuat nasi minyak.  Maklumlah anak perempuan  (bongsu) Kak Mas pulak  sukakan perut lembu lapis untuk dijadikan singgang. 

Bila tiba dirumah suami Kak Mas terus ke dapur membersih perut lembu lapis untuk  dimasak.
                               

Bahan:-

½ kilo perut lembu
2 batang serai – dititik
2 siung bawang putih
4 biji bawang kecil (merah) - dimayang
5 keping asam gelugur (keping)
5 biji cili api - dipotong
Garam & perasa – secukup rasa


Cara:-

Perut itu dihiris nipis dan direbus bersekali dengan bahan-bahan tadi selama 1 jam dengan api yang sederhana.
1.      Selepas perut masak atau dah empuk masukkan cili api dan padam api.
2.       Singgang ini sedap dimakan bersama nasi atau dimakan saja dengan sambal belacan.


*** Selamat Mencuba - memang sedap dimakan **


google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0