Thursday, April 20, 2017

NASI KAROT DAGING

   
Bahan-bahannya:-

6 cawan beras dikosek dan ditoskan
600 gram buah tomato disagat
600 gram daging lembu muda – dipotong dan diperap dengan Maggi Seasoning
600 gram lobak merak disagat
85 gram minyak sapi
50 gram minyak salad
4 biji bawang besar - dimayang
1 sudu Maggi Seasoning – untuk memerap daging

Untuk Dilumatkan:-

Monday, April 17, 2017

SAMBAL UDANG PETAI

Bahan-bahannya:-

½ kilogram udang segar
15 tangkai lada kering – direndam air panas 10 minit dan ditoskan
10 ulas bawang merah
2 siong bawang putih
1 biji bawang besar – dihiris membulat
3 papan petai
½ cawan air asam jawa
3 batang serai – diketuk
3 sudu minyak masak – untuk menumis
1 sudu kecil gula
Sedikit belacan
Garam secukup rasa

AYAM TANDOORI

Bahan-bahannya:-

1 ekor ayam segar dibelah empat dan dikelar
2 biji lemon diambil jusnya
1 mug yoghurt
2 biji bawang besar
6 siung bawang putih
2 inci halia
3 pokok ketumbar
2 sudu serbuk kari ayam adabi
2 sudu cili boh
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu serbuk lada sulah
Sedikit pewarna merah
Garam secukup rasa

Tuesday, April 11, 2017

AGAR-AGAR UBI KELEDEK


Bahan-bahannya

37.5 gram agar-agar
300 gram ubi keledek yang telah direbus dan dilecek
150 gram gula pasir
4 cawan santan pekat
2 biji telur
3 cawan air
3 helai daun pandan

Cara-cara Membuatnya:-

Friday, December 9, 2016

RESEPI KERABU NANGKA MUDA

RESEPI KERABU NANGKA MUDA

Hari ini Jumaat, Kak Mas ke Pasar Payang untuk beli lauk basah, lalu depan seorang makcik yang jual sayur, lantas dia menegur Kak Mas;
mek; tegurnya
nangka muda baru sampai, ambiklah buat celur makan dengan budu,
masak lemak cili api sedap ni,
Dah dua minggu berturut-turut Makcik tu mempelawa Kak Mas dengan nangka muda, tengok dia tersenyum., pandang matanya, terbuka hati Kak Mas dan terus terlintas nak buat kerabu nangka.
Kak Mas terus membeli 2 keping nangka muda, 1 cadang nak celur cicah budu dan 1 lagi nak buat kerabu nangka. Memang sedap. Lagipun sebentar tadi pulak dah beli ikan selayang besar dan segar.

Bahan-bahannya:

Semangkuk - Nangka muda
Satu cawan - Santan pekat
Satu cawan - Kelapa parut digoreng kering.
1 sudu - Gula 1/2 sudu teh - Garam
1 sudu teh - Lada hitam
Seekor Ikan selayang - Dipanggang dan diambil isinya.
4 biji - Limau kasturi
3 biji - Bawang merah
Beberapa ulas cili padi dimayang.
Cuka makan.

Cara-caranya

1. Rebus nangka muda sehingga ianya empuk dan toskan.
2. Tumbuk isi ikan selayang panggang, bawang merah dan lada hitam hingga lumat.
3. Tumbuk kelapa goreng agak-agak lumat.
4. Dalam mangkuk salad, masukkan nangka muda, bahan no.2, tambahkan gula, garam dan gaul hingga rata.
5. Setelah itu, masukkan santan. Gaul dengan sudip hingga rata.
6. Akhir sekali, perah 4 biji limau kasturi ke dalam campuran dan cili padi yang telah dipotong kecil itu. Kalau tak suka pedas tak perlu bubuh.
7. Bubuh satu sudu cuka makan. Cuka untuk elak daripada cepat ba'al (basi). Gaul dan rasa.
8. Sedia untuk dihidang, kalau ratah sure habis dan alamatnya tak sempat untuk dibuat lauk.

Wednesday, June 15, 2016

SAYUR KACANG PIS CAMPUR


Bahan-bahannya.
200 gram ayam bahagian dada dihiris kecil
1 sudu kecil kicap cair
½  sudu kecil gula
½ sudu kecil garam
1 kiub ayam Knorr
2 sudu besar minyak masak Vesawit
1 biji bawang besar
3 siung bawang putih
½ cawan air
150 gram karet potong memanjang
150 gram kacang pis

Cara-cara Membuatnya

1.       Perap isi ayam dengan kicap cair, gula, garam dan  kiub ayam Knorr
2.       Panaskan minyak masak kemudian goreng ayam hingga kuning keperangan.
3.       Masukkan daging ayam yang telah dihiris, masak sehingga separuh masak.
4.       Masukkan bawang putih dan bawang besar, goreng hingga layu.
5.       Masukkan air, karet dan kacang pis.
6.       Biarkan hingga mendidih, kacau.
7.       Bubuhkan garam secukup rasa.
google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0