Wednesday, May 29, 2019

UDANG HARIMAU GORENG BERTELUR


Bahan-bahannya:-

500 gram udang harimau - dibersihkan dan diperap dengan ½ sudu kecil gula dan ½ sudu kecil lada sulah)

Bahan Yang Perlu Dilumatkan
5 siung bawang putih
1 batang serai
1 inci belacan
5 ulas bawang merah – dihiris kecil
1 inci halia – dihiris kecil

Perasa:
1 ulas bawang besar – dihiris membulat
1 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
1 sudu pes cili

Dimasukkan Akhir:
2 biji kuning telur
½ sudu kecil lada sulah
Sedikit daun bawang (dihiris)

Cara-Cara Membuatnya:-

KERABU TAUGE


Bahan-bahannya:-

200 g tauge - dicelur
2 biji limau nipis – ambil jusnya
1 obor bunga kantan - dihiris
3 tangkai daun ketumbar - dihiris
3 ulas bawang besar - dihiris
3 biji lada merah dihiris
½ cawan isi kerang - direbus
4 sudu udang kering - disangrai
4 sudu kerisik
Garam secukup rasa

Cara- Cara Membuatnya:-

Tuesday, May 28, 2019

LALA GORENG PATTAYA

Bahan-bahannya:-

500 gm lala - dicuci bersih – direndam 15 minit dan dibersihkan lagi
5 siung bawang putih - dilumatkan
2 inci halia -  dihiris halus-halus
1 sudu serbuk kari ikan
2 1/2 sudu sos tiram
1 sudu sos ikan (boleh diganti budu)
1 biji bawang besar - dihiris bulat
1 biji lada bangala merah – dipotong dadu kecil
1 biji lada bangala hijau – dipotong dadu kecil
Secekak daun selasih
Sedikit tepung jagung dilarutkan di dalam air
Minyak untuk menggoreng
Gula secukup rasa
Daun bawang setangkai - dihiris

Cara-Cara Membuatnya:-

Monday, May 27, 2019

KETAM MASAK LADA

Bahan-bahannya:-

600 gram ketam saiz sederhana – dibersihkan
5 siung bawang putih - dilumatkan
5 sudu lada boh
1 biji bawang besar - dipotong bulat
1 ikat daun kucai kecil (1 jari) - dipotong pendek-pendek 3 cm 
garam dan perasa secukupnya
daun bawang untuk hiasan
3 sudu minyak masak - untuk menumis

Cara-Cara Membuatnya:-

Sunday, May 26, 2019

Nasi Kuning




Bahan-bahannya; 


2 cawan beras (kosek, basuh dan toskan)
1/2 cawan marjerin
2 siong bawang putih - dimayang
1/2 cawan bawang merah - dimayang
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 inci kulit kayu manis
1 biji buah pelaga 
2 1/4 cawan air
1/4 cawan susu cair
1 sudu kecil pewarna kuning telur

Cara-Cara Membuatnya

Gulai Ikan Aya (Tongkol)





Bahan-Bahannya:-

1 ekor ikan aya /tongkol saiz sederhana - disiang dan dibersihkan

Bahan Untuk Mengukus

4 keping asam gelugur keping
1 sudu kecil cuka
Garam - secubit
Air

Bahan Untuk Dilumatkan:-

2 sudu ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
(Jika guna rempah nasi dagang - ketumbar, jintan manis dan jintan putih ini sudah tersedia dan tidak perlu lagi, hanya bancuh dengan sedikit air)

10 biji bawang merah
1 siung bawang putih
1 inci halia,
1 inci lengkuas,
1 inci kunyit
1 batang serai

Bahan Mengulai
3 sudu lada boh
1 biji kelapa - ambil santan 3 cawan
10 cili merah / cili padi
2 sudu manisan/gula melaka
Garam - secukupnya
2 sudu kerisik

Cara-Cara Membuatnya:


google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0