Wednesday, May 16, 2007

Kubis Bulat Masak Lemak

Bahan-bahannya:-

1/2 biji kubis bulat - dipotong 
1 ekor ikan selayang
2 biji lada merah dibelah memanjang
1 biji bawang besar - dibelah enam
1 siong bawang putih
5 biji bawang merah
5 biji cili padi
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit
1/2 biji kelapa
Garam secukupnya

Cara-cara Membuatnya:-

Tuesday, May 8, 2007

KERABU PUCUK PAKU


Bahan-bahannya:-

3 ikat/cekak pucuk paku hijau
300 gram tauge
7 biji bawang merah – dimayang
1 siong bawang putih – dimayang
10 biji cili padi – ditumbuk kasar
2 helai daun kunyit – dimayang halus
2 batang serai – dimayang
1 belah kelapa – diparut
1 sudu cuka
Garam secukup rasa

Cara-cara Membuatnya:-

Tuesday, April 24, 2007

KETUPAT SOTONG


Bahan-bahannya:-

600 gram sotong – saiz sederhana, dibersihkan
1 cawan beras pulut – dibersihkan dan direndam air
1 sudu kecil halba
2 inci halia – dimayang
3 biji bawang merah – dimayang
1 kilogram santan pekat – dibahagi 2 bahagian
500 ml air
Garam dan gula secukup rasa
Lidi untuk kokot sotong

Cara-cara Membuatnya:-

Saturday, April 21, 2007

AYAM MASAK TOMATO


Bahan-bahannya:-

1 ekor ayam – dipotong anak ramai
15 tangkai lada kering – direndam air panas sehingga kembang kemudian ditoskan
5 ulas bawang merah
2 siong bawang putih
1 sudu kecil gula
1 tin kacang peas
½ botol sos tomato
1 batang serai – dititik
1 sudu serbuk kunyit
1 cawan air asam jawa – 1 sudu asam jawa
Garam secukup rasa.

Thursday, April 19, 2007

PERIA GORENG BERTELUR


Bahan-bahannya:-

1 biji peria saiz besar- belah dua, buang biji dan hiris separa bulat setebal 1.5cm
1 biji bawang besar – dimayang / hiris membulat
1 biji lada merah - dimayang
1 sudu cili boh
1 biji telur ayam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu air asam jawa
3 sudu minyak masak – untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan ditumbuk separa hancur:

Wednesday, April 18, 2007

NASI UTARA

Bahan-bahannya:-

1 kilogram beras (kosek dan toskan)
5 cm halia
1 sudu jintan putih
2 sudu minyak bijan
2 sudu minyak kacang
2 mangkuk santan pekat
5 biji bawang merah
3 siong bawang putih
5 hehal daun pandan ikat simpul
Air rebusan kerangka ayam
Garam secukupnya

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0