Monday, April 21, 2008

PUDING SAGU BUTIR


Bahan-bahannya:-

300 gram sagu butir
200 ml air
200 gram manisan/gula Melaka
2 helai daun pandan
300 ml santan pekat
1 sudu tepung jagung dibancuh dahulu dengan sedikit air
Garam secukup rasa.

Saturday, April 19, 2008

KACANG PANJANG GORENG BERTELUR

Bahan-bahannya:-

1 ikat kacang panjang – dipotong serong 1 inci panjang.
1 biji bawang besar – dimayang / hiris membulat
5 ulas bawang merah – dihiris
2 siong bawang putih
1 biji lada merah - dimayang
1 sudu cili boh
1 biji telur ayam
3 sudu minyak masak – untuk menumis
Garam secukup rasa

Cara-cara Membuatnya:-

Thursday, April 17, 2008

KETAM MASAK LEMAK CILI PADI

Bahan-bahannya:-

½ kilogram ketam segar
4 biji lada merah
10 biji cili padi
2 inci kunyit hidup
2 cawan santan
3 batang serai – diketuk
1 cawan air
Sedikit belacan
Garam secukup rasa.

ASAM PEDAS KEPALA IKAN MERAH

Bahan-bahannya:-

1 kg ikan merah segar termasuk kepala – dipotong-potong
10 tangkai lada kering – direndam air panas dan ditoskan
10 biji bawang merah
3 siong bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
3 biji buah keras
1 inci belacan

Sunday, April 13, 2008

AYAM GULAI TEMPOYAK

Bahan-bahannya:-

6 keping ayam
12 biji cili api
3 biji bawang merah
1 inci kunyit
4 sudu tempoyak
4 batang serai
3 cawan air
6 tangkai daun kesum
1 obor bunga kantan
Garam secukup rasa

Sunday, June 24, 2007

Ayam Masak Tumis



Hari ini aku membuat satu sejarah lagi, bila pulang dari kerja suamiku singgah membeli lauk untuk masakan makan malam. Apabila sampai gerai ayam yang terletak di sebelah Desa Murni, Pengadang Baru saya terus memesan ayam sekilo lebih dengan harga RM8.00 lalu ku buka beg tangan untuk mengambil duit, sungguh aku terkejut tas kecil aku tertinggal di pejabat, alangkah malunya rasa. Nasibku baik kerana suami ada, kami terpaksa pusing semula ke pejabat untuk tas kecil ku.

Dalam perjalanan pulang aku bertanya pada suamiku, apakah yang perlu kita masak untuk makan malam ini. Suami ku suruh masak lauk ayam tumis lada dan goreng sayur kangkung. Sampai je di rumah, aku terus menuju ke dapur untuk menyediakan bahan untuk memasak.


Bahannya :-

1 ulas bawang putih
2 ulas bawang besar
4 biji cili api

- Bahan ini dikisar halus

8 ketul ayam yang telah digoreng terlebih dahulu
2 sudu cili boh
2 sudu cili sos
2 sudu tomato sos
2 sudu air asam jawa
½ sudu kecil garam
Sedikit perisa
2 ½ sudu besar minyak
2 sudu besar kacang pes


Cara :-

Panaskan kuali dan masukkan minyak. Bila minyak sudah pijar masukkan bahan yang dikisar tadi bersama dengan cili boh. Bila bahan tadi sudah naik bau, masukkan air asam jawa, garam dan sedikit perisa kemudian masukkan pula cili sos dan tomato sos. Selepas itu, masukkan ayam ke dalam kuali tadi biarkan sebati dengan rempah yang digoreng tadi. Biarkan selama lebihkurang10 minit, masukkan kacang pes biarkan sebati dan terus dihidang.

Rasailah kenikmatan lauk ayam tumis ini bersama sayur kangkung goreng. Kiranya cukuplah 4 orang makan. Selamat menjamu dengan resepi dari masakan saya ni.

jangan lupa sedia jus oren atau mangga untuk diminum selepas makan nasi dengan masakan ayam tumis ni. best tau....
google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0