Saturday, May 10, 2008

LAMB CHOP – PULAU KAMBING


BAHAN-BAHANNYA:-

2  keping daging kambing siap potong – sebesar tapak tangan setiap satu
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit jejari kentang
Atau sebelah biji kentang yang telah direbus kemudian dibakar
1 kuntum broccoli - dikukus
Sedikit salad – karot, jagung, kacang peas - dikukus
Sedikit hirisan kubis putih atau ungu
Sedikit mayonis
Sedikit sos cili
Sedikit sos tomato
1 mangkuk sos lada hitam
1 sudu kecil Maggi seasoning

CARA-CARA MEMBUATNYA:-

Friday, May 9, 2008

SERUNDING KERANG - MOKMA

Bahan-bahannya:-

250 gram isi kerang
200 gram lada kering - direndam air panas dan ditoskan
3 siong bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit
50 gram kerisik
75 gram ketumbar
3 batang serai
2 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
1 kilogram santan
6 sudu minyak masak
Asam jawa
Gula Melaka
Gula dan garam secukupnya.

Cara-cara Membuatnya:-

Friday, May 2, 2008

RENDANG RAMPAI PEKAN – Kak Shimah

Bahan-bahannya:-

½ kilogram daging
½ kilogram paru-paru
½ kilogram limpa
½ kilogram hati
½ biji kelapa parut– untuk dibuat kerisik
1 biji kelapa ambil santan
Garam secukup rasa.
Serbuk perasa

Bahan Untuk Dilumatkan:-

Tuesday, April 29, 2008

RENDANG AYAM PENCEN


Bahan-bahannya:-

1 ekor ayam pencen – potong anak ramai
15 ulas bawang merah
5 siong bawang putih
5 batang serai
1 inci halia
1 inci kunyit segar
15 tangkai lada kering – direndam air panas dan ditoskan
100 gram ketumbar
2 biji kelapa – ambil santan pekat
100 gram kerisik
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 helai daun kunyit – dimayang halus
3 helai daun purut
½ cawan minyak masak
1/3 kerek manisan / gula Melaka
1 sudu kecil cuka
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Cara-cara Membuatnya:-

SAMBAL BELACAN


 Bahan-bahannya:-

5 biji lada merah
5 biji cili padi
2 siong bawang putih
½ inci belacan
1 biji limau nipis – ambil jusnya
1 sudu cuka makan
1 sudu gula
Garam secukupnya

Cara-cara Membuatnya:-

Saturday, April 26, 2008

NASI GORENG AUNTIE TAN


Bahan-bahannya:-

2 pinggan nasi putih yang telah disejukkan
1 cawan isi udang segar
1 cawan bahagian isi ayam yang telah dikukus halia
1 cawan kacang peas Yeo’s
4 biji telur dipukul
5 ulas cili merah - dilumatkan
5 ulas bawang merah – dilumatkan
1 pokok daun bawang – dihiris
Garam ikut rasa
Minyak untuk menumis
1 siong bawang putih – diketuk bersama kulit
1/2 inci halia muda – dihiris halus-halus

Cara-cara Membuatnya:-

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0