Saturday, April 4, 2020

DAGING PANGGANG BERLADA


BAHAN-BAHAN;

½ kg daging batang pinang/musir (sirloin)
2 sudu besar lada hitam
1 sudu besar lada Sichuan
1 sudu besar gula perang
1 sudu kecil lada sulah
Garam secukup rasa
Sedikit minyak zaitun

CARA-CARA MEMBUAT

1.    Bersihkan daging dan lap hingga kering.
2.  Tumbuk lada hitam dan lada Sichuan dan campurkan beberapa titis minyak zaitun. Campurkan bersama garam dan lada sulah dalam bahan tadi.
3.    Lumurkan rempah itu pada daging dan perap selama 20 minit.
4.    Panaskan kuali dan oleskan dengan sedikit minyak. Letak dalam kuali dan panggang sehingga keperangan, panggang sekitar 10 – 15 minit.
5.    Selepas itu, panggang dalam oven pula selama 20 minit sehingga masak.
6.    Keluarkan dari oven dan hiriskan nipis, hidang bersama salad dan makan dengan sos kegemaran anda.

Friday, June 28, 2019

AGAR-AGAR DURIAN TOK WOK


Bahan-bahannya:-

1 bungkus agar-agar rafia
3 kilogram air bersih
2 cawan gula pasir
1 tin susu cair Ideal
1 sudu esen vanilla
1 sudu kecil pewarna kuning telur
2 biji telur ayam segar
1 biji durian, ambil isinya

Cara-Cara Membuatnya:-

Saturday, June 8, 2019

TOMYAM IKAN SIAKAP DAN SAYURAN

Bahan-Bahannya:- 

1 ekor ikan siakap – saiz tapak tangan, dibersihkan
1/3 inci halia muda – dihiris
¼ karot saiz sederhana – dipotong memanjang
1 cawan bunga kubis – dipotong kecil
1 cawan brokoli – dipotong kecil
1 cawan putik jagung – dihiris menyerong
1 labu bawang Holland – dihiris membulat

Hiasan: daun pudina 

Rempah tomyam 

Bahan untuk dilumatkan
6 biji lada merah segar
12 ulas bawang merah
2 siung bawang putih
1 batang serai
½ inci lengkuas

2 sudu pes tomyam
1 sudu jus limau
1 sudu minyak masak
3 helai daun limau purut
½ cawan air
Garam – secukup rasa
Lada sulah - secukup rasa

Cara-Cara Membuatnya:- 

Friday, June 7, 2019

BIHUN LADA HITAM

Bahan–Bahannya:-

300 g bihun – direndam hingga lembut dan ditapis
200 g udang segar – dibuang kulitnya
200 g tauge
150 g karot – dipotong panjang dan kecil
3 keping tauhu – digoreng dan dihiris nipis
1 keping telur dadar – dihiris
2 sudu udang kering
2 sudu sos tiram
2 sudu minyak
Garam – secukup rasa
Serbuk lada hitam – untuk tambahan
Sedikit air

Bahan yang dilumatkan
½ sudu kecil lada hitam
4 ulas bawang merah
4 siung bawang putih

Hiasan:
2 biji limau – dibelah
Daun bawang - dihiris

Cara–Cara Membuatnya:-

Thursday, June 6, 2019

KETAM BIRU MASAK MASAM MANIS

Bahan-Bahannya:- 

5 ekor ketam biru – dibersihkan
1 biji telur ayam segar – dipukul sedikit
½ biji lada benggala hijau – dihiris
1 tangkai daun ketumbar – dicincang
2 sudu minyak masak – untuk menumis

Bahan untuk dilumatkan 
1 siung bawang putih
1 inci halia
6 ulas bawang merah
2 biji lada merah

Sos 
3 sudu sos cili
5 sudu sos tomato
½ sudu gula perang
1 sudu cuka
½ cawan air
½ sudu kecil tepung jagung - dilarutkan dalam ¼ cawan air
Garam – secukup rasa
Lada sulah - secukup rasa

Hiasan 
2 tangkai daun bawang – dipotong 1 inci

Cara-Cara Membuatnya:- 

Wednesday, June 5, 2019

IKAN TENGGIRI TAUCU KUKUS

Bahan-Bahannya:- 

5 keping ikan tenggiri – dibersihkan dan ditos
1 sudu pes taucu – kacang soya awet, dilecek
1 siung bawang putih – dicincang halus
½ inci halia – dihiris
½ sudu minyak masak – untuk menumis
½ cawan air asam jawa ½ biji lada merah – dipotong serong halus
1 tangkai daun bawang – dicincang
1 tangkai daun ketumbar – dicincang
Minyak masak – untuk menggoreng

 Cara-Cara Membuatnya:- 

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0