Friday, September 19, 2014

Opok-Opok

Opok-opok adalah sejenis kuih tradisional yang diperbuat daripada beras pulut.     Cara membuat opok-opok ini agak rumit dan memakan masa yang panjang.   Opok-opok biasanya dijual di pasar malam dan boleh didapati di Pantai Batu Buruk, pasar Cabang Tiga, Wakaf Tembesu dan di Manir.   pada hari-hari tertentu sahaja.   Opok-opok ini biasanya dimakan dengan kelapa parut dimana kepingan opok-opok yang telah kering dipanggang sehingga kembang dan digulung bersama kelapa parut.

      Bahan-Bahan

      10 kg beras pulut
        4 kg gula
      250 g lilin sarang lebah     )           masak hingga
        1 kg minyak masak         )           pekat (» 10 minit)

Kaedah

1.  Pilih beras pulut dan basuh bersih.
2.  Rendam beras pulut selama 12 jam.
3.  Basuh beras dan tos.
4.  Kukus sehingga masak (selama » 1 – 1 ½ jam).
5.  Tumbuk beras masih panas dalam lesong hingga lumat.
1.      Tambah gula
2.      Uli adunan hingga likat.
3.       Tarik adunan hingga ringan (seperti memproses mee).
4.       Potong adunan dan bentuk seperti roti bun.
5.       Sapu minyak lilin lebah atas plastik
6.       Canai nipis menjadi kepingan bulat (15 cm diameter x 0.2 mm tebal).
7.       Atur atas tikar jemuran.
8.       Jemur panas matahari selama 2 jam.
9.       Embun selama 4 jam.
  1.  Simpan opok-opok dalam bekas bertutup (opok-opok boleh tahan selama 2   bulan).
CARA MENGHIDANG

1.      Panggang opok-opok diatas api sehingga kembang.
2.      Gulung bersama kelapa parut yang telah dicampur dengan sedikit garam.

SATA


Sata adalah sejenis kuih tradisional berasaskan ikan yang popular di negeri Pantai Timur Semenanjung Malaysia terutama di negeri Terengganu. Sata diperbuat daripada isi ikan, kelapa parut dan rempah.  Adunan isi ikan dibungkus dalam daun pisang berbentuk kon , dicucuk pada batang buluh   dan dipanggang atas bara api. Pada kebiasaanya sata dihidang sebagai snek  dan  ada juga dihidangkan pada waktu petang.
           

       Bahan


Isi ikan selayang/ tenggiri          1 kg
      Kelapa parut                               1 biji  (boleh dikurangkan kepada
          ½ biji untuk kurangkan lemak)
      Bawang besar                              2 biji  (dicincang halus)
      Bawang merah                           10 ulas   
      Garam                                         15 g 
      Gula                                            64 g      
      Aji no moto   (jika suka)
      Cili hidup                                      4 biji (dimayang )


Cara

1          1. Ikan dibersihkan. Ambil isinya dan kisar.
            2. Kisar kelapa parut hingga halus
3.  Gaul isi ikan dengan kelapa parut, garam gula dan aji no moto
4.  Bentuk daun pisang saperti kon
5.  Masukkan adunan kedalam kelongsong daun pisang dan hias dengan cili hidup
6.  Kemaskan daun dengan lidi
7.  Cucukkan sata pada batang buluh.
           8.  Panggang atas bara api. Boleh juga menggunakan alat pemangang elektrik.
      9.  Apabila masak sejukkan  seketika sebelum mengeluarkan sata dari batang buluh    untuk         
           dihidangkan.








AKOK


   Kuih akok  biasanya dihidang sebagai pembasuh mulut dan minum petang.   Di negeri    Terengganu, akok mendapat tempat istimewa di majlis akad nikah dan majlis tahlil.


      Bahan-Bahan

      10 biji telur ayam
1        mangkuk santan pekat
1        mangkuk gula pasir
1/2 mangkuk tepung beras lembab


       Kaedah

1.  Campurkan kesemua bahan-bahan di atas dan kacau sehingga cukup sebati dan  rata.
2.  Sapukan acuan dengan minyak masak.
3.  Tuangkan adunan ke dalam acuan.
4.  Bakar dengan menggunakan api di atas dan bawah sehingga masak.












EMAS SEJEMPUT

Peristiwa yang tak dapat dilupakan Kak Mas iaitu semasa perkahwinan bapak saudara. Arwah nenek Kak Mas yang merupakan orang yang paling sibuk, maklumlah anaknya akan menjadi raja sehari. Kuih-muih yang empat mangkuk ini semuanya dibuat sendiri. Kak Mas lah yang menolongnya. Bila semua juadahnya telah terhidang di meja pengantin, arwah nenek lah yang paling gembira.

Mas sejemput mempunyai bentuk tiga segi dan berwarna keemasan bagaikan seketul emas. Ianya  sejenis kuih  yang sungguh istimewa di Terenganu. Kuih ini dihidangkan kepada pengantin lelaki dan perempuan dimajlis perkahwinan, bersama dengan tiga jenis kuih lain iaitu jala mas, hati kesuma dan tahi itik. Keempat kuih ini dikenali sebagai tepung empat mangkok. Uniknya kuih ini kerana diperbuat hanya menggunakan kuning telur sahaja, manakala putih telurnya dijadikan kuih tahi itik.


Bahan – bahan

20 biji telur ayam  (ambil kuning sahaja)
         2  kg gula
         4  gelas air

   Caranya:-

1. Panaskan gula bersama air dalam periuk tembaga selama 20 minit.
  1. Kuning telur dipukul selama 5 minit .
  2. Ambil satu sudu kuning telur dan titikkan kedalam air gula (padamkan api).
  3. Letakkan kembali periuk keatas api selama lebih kurang 5 minit , kemudian angkat.
  4. Jemput (tekan) dengan tiga batang jari semas a masih panas supaya menjadi bentuk tiga segi.

Jika anda nak menempahnya Mas Jemput atau Jala Emas boleh hubungi Kak Minah yang tinggal berhampiran Surau di Kg. Paloh Sg. Kiat.



BENGKANG

P    Setiap tahun bila menjelang bulan puasa, keluarga Kak Mas biasalah menempah kuih Bengkang ini untuk diagihkan kepada saudara-mara dan sahabat handai,

Bengkang diperbuat daripada tepung beras dan dihidang bersama kuah lemak atau manis. Terdapat pelbagai jenis bengkang di Terengganu ,walaugaimanapun hanya dua yang popular iaitu bengkang telur  dan bengkang putih (tanpa telur).Hidangan ini biasanya dihidangkan sebagai sarapan pagi atau petang.


Bahan-bahan

½ bungkus tepung beras
1biji telur
5 gelas air

Kaedah

1.   Bancuh tepung bersama air
2.   Pukul telur hingga larut, masukkan kedalam bancuhan tepung dan kacau hingga sebati.
3.   Bakar dalam acuan tembaga sehingga masak. Gunakan api yang perlahan.

Bahan untuk kuah lemak

½ biji kelapa parut  (ambil santannya)
3 ekor ikan selayang
       ½ inci halia     (dimayang)
5 ulas bawang merah(dimayang)
sedikit halba
sedikit tepung beras (untuk pekat)

Kaedah


  1. Ikan dibersihkan dan direbus,ambil isinya dan dihancurkan.
  2. Campurkan isi ikan, halia ,  bawang  dan santan dalam periuk dan masak hingga mendidih.
  3. Masukkan haiba, garam , gula dan tepung beras supaya kuah menjadi pekat.
  4. Hidangkan  bersama kuih bengkang .








KHASIDAH

      Khasidah  merupakan  sejenis  kuih  tradisional  istimewa  sebagai  hantaran  dan  hidangan majlis      perkahwinan orang-orang melayu, berkhatan dan juga makanan bagi orang yang bersalin .   Kuih ini juga popular sebagai juadah berbuka puasa bagi umat Islam.   Khasidah diperbuat daripada tepung gandum, santan, telur dan gula.   Didapati dalam    pelbagai bentuk seperti bunga ros dan sebagainya. Kuih ini tidak lengkap tanpa dihiasi dengan   bawang goreng.
    Kak Mas selalu  membantu nenek untuk membuat kuih khasidah ini. Memanglah cerewet sikit untuk memasak dan memakan masa selama 1 hari untuk menyiapkannya. Kuih ini dikacau dalam kuali khas (kuali tembaga) yang ditempah. Sebelum diadun, tepung gandum itu hendaklah dijemur terlebih dahulu barulah digoreng sehingga kekuningan.

      Bahan-bahan

      600 g tepung gandum - hendaklah digoreng terlebih dahulu
      600 g gula    (boleh dikurangkan jika tidak suka manis
      1 biji kelapa parut    (ambil santan » 3 gelas)
      4 biji telur
      2 helai daun pandann
      10 biji bawang merah (hiris dan goreng dengan minyak sapi)

      Cara    

1.  Satukan tepung gandum, santan, telur dan gula dalam periuk.
                  2.  Tapis supaya tidak berketul.
                  3.  Kacau adunan di atas api sederhana hingga kental dan berkilat.
                  4.  Angkat dan tuang kedalam dulang berlapikan daun pisang.Biarkan hingga sejuk.
                  5.  Bentukkan ikut suka hati (biasanya bentuk bunga ros).
      6.  Hias diatasnya dengan bawang merah goreng .










ASAM GUPAL/SAGUMPAL

Asam gupal atau sagumpal bermaksud sagu segumpal. Ianya diperbuat daripada sagu  berintikan kacang hijau serta berkuah santan. Kuih ini dihidangkan pada tengahhari dan  petang. 

Bahan-Bahan

      Kacang hijau                     1/2  kg
Manisan                             1 bungkus (6 biji kecil)
Sagu                                  250 gm
Kelapa parut                      2 biji (di ambil santan)
Nangka Madu                    5 ulas (dimayang).
Halba                                 1 sudu teh
Halia                                  1/2 inci (dimayang).
Bawang merah                  (dimayang)

Caranya:-


1.  Kacang hijau direbus sampai empuk dan dimasukkan sedikit garam.
2.  Setelah empuk masukkan manisan dan dikacau hingga pekat yang boleh dibentuk sebagai inti.
3.  Sagu dijirus dengan air panas sehingga boleh dibentuk dan dimasukkan inti.
4.  Masukkan halba, halia, bawang merah, nangka dan garam ke dalam santan dan dijerang di atas dapur.  Kacau sehingga mendidih.
5.   Masukkan gumpalan sagu berinti ke dalam santan yang mendidih.
6.   Apabila gumpalan sagu berinti timbul bolehlah dipadamkan api dan dihidangkan.





ENCIK ABAS DEMAM


Che Abas Demam @ Encik Abas Demam adalah sejenis kuih yang unik, diperbuat daripada sagu berkuah santan.

Menurut cerita, kuih ini dikenali sebagai Encik Abas Demam kononnya adalah gurauan kepada  seorang bernama Abas yang berasal dari Sarawak dan tinggal menetap di Kampung Maras, Terengganu dan bekerja sebagai penebang pokok sagu untuk makanan ternakan. Bertemu jodoh dengan orang tempatan.


Ketika kenduri makan laksa diadakan di kampung tersebut, Encik Abas telah jatuh demam, dan isteri Encik Abas telah menasihatnya untuk tidak memakan laksa dengan alasan dalam keadaan demam memakan laksa yang menggunakan acuan kebuk tembaga, boleh menyebabkan badan orang yang demam akan bertambah sakit.

Saturday, September 13, 2014

NASI KABULI


Bahannya:-

5 cawan besar
½ cawan beras pulut
5 ½ cawan air
½ cawan minyak sapi / minyak masak

2 biji bawang putih
6 biji bawang merah                       
4 cm halia
(bawang putih, bawang merah, halia – dimayang)

4 cm kulit kayu manis
2 sudu kecil lada hitam
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga lawang

½ sudu kecil jintan putih
½ sudu kecil ketumbar                   
( dibungkus dgn kain jarang)

2 helai daun pandan
Garam dan bahan perisa

Caranya :-

1.   Beras dan beras pulut digaul sekali dan dicuci dengan bersih.
2.   Panaskan periuk dan masukkan minyak dan masukkan bahan yang dimayang. Bila sudah naik bau masukkan kulit kayu manis, bahan dibungkus, lada hitam, bunga lawang dan campurkan air.
3.   Masukkan daun pandan.
4.   Bila  mendidih masukkan beras.
5.   Masukkan garam dan perasa.
6.   Bila nasi kering kecilkan api.
7.   Bila periuk dah naik wap beberapa bolehlah diangkat dan dihidangkan dengan gulai daging/ayam atau ikan.

NASI LEMAK


Bahan Nasi Lemak:
500 gram beras (basuh dan toskan)
3 ½ cawan santan
½ inci halia
1 sudu camca gula
Garam dan daun pandan

Cara-cara:-
1.    Masukkan santan, halia, garam dan daun pandan ke dalam periuk dan panaskan.
2.    Masukkan beras kedalam periuk yang telah dicampurkan dengan bahan-bahan dan biarkan nasi sampai kering dan kecilkan api.
3.    Biarkan periuk tadi mengeluarkan wap beberapa kali – tandanya nasi masak.
Bahan untuk sambal:
125 gram ikan bilis (digoreng) / 1 kilo ikan tongkol(Aya) (dikukus dan digoreng)
125 gram bawang merah            
60 gram cili kering / cili api (10 biji)               
5 cm belacan                                                 digiling
2 camca besar minyak
1 camca teh  gula @ manisan (gula Melaka)
1 ½ camca air asam
Sedikit garam

Cara-caranya:-
1.    Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang digiling sehingga naik pijar.
2.    Masukkan ikan bilis atau ikan, air asam, garam dan gula, biarkan hingga agak pekat.
3.    Angkat serta hidangkan dengan nasi lemak dan hidangan tambahan.
Hidangan tambahan:
Telur ayam atau telur puyuh yang direbus
Kangkung yang dicelur

Puding Karamel

Bahan-bahan:- 

10 biji telur - dipukul
 1 tin susu cair
 1 tin susu pekat
 3/4 cawan gula
 1 tin air
 1 sudu kecil esen vanilla
 1 cawan Gula - digoreng sehingga perang dengan api yg perlahan kemudian dicampurkan dengan 1 cawan air

PUDING COCKTAIL

Bahannya:-

1 tin buah-buah (fruit cocktail)
37 gram agar-agar
2 biji telur ayam (ambil kuningnya sahaja)
2 sudu besar mentega
2 gelas gula
1 tin susu cair
Sedikit esen vanilla
1 cawan air

Caranya:-

1.      1.  Agar-agar dimasak dengan air. Setelah mendidih angkat dan tapis. Kemudian masukkan susu, gila kuning telur yang sudah dipukul terlebih dahulu di dalam bekas yang berasingan dan esen vanilla. Biarkan sehingga masukka mendidih.
2.      2.  Akhir sekali barulah masukkan mentega dan buah-buahan. Kacau perlahan-lahan sehingga rata.
4.     3.  Setelah itu tuangkan di dalam acuan dan bekukan. Apabila sudah beku boleh dihidangkan.
google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0