Thursday, April 20, 2017

NASI KAROT DAGING

   
Bahan-bahannya:-

6 cawan beras dikosek dan ditoskan
600 gram buah tomato disagat
600 gram daging lembu muda – dipotong dan diperap dengan Maggi Seasoning
600 gram lobak merak disagat
85 gram minyak sapi
50 gram minyak salad
4 biji bawang besar - dimayang
1 sudu Maggi Seasoning – untuk memerap daging

Untuk Dilumatkan:-

Monday, April 17, 2017

SAMBAL UDANG PETAI

Bahan-bahannya:-

½ kilogram udang segar
15 tangkai lada kering – direndam air panas 10 minit dan ditoskan
10 ulas bawang merah
2 siong bawang putih
1 biji bawang besar – dihiris membulat
3 papan petai
½ cawan air asam jawa
3 batang serai – diketuk
3 sudu minyak masak – untuk menumis
1 sudu kecil gula
Sedikit belacan
Garam secukup rasa

AYAM TANDOORI

Bahan-bahannya:-

1 ekor ayam segar dibelah empat dan dikelar
2 biji lemon diambil jusnya
1 mug yoghurt
2 biji bawang besar
6 siung bawang putih
2 inci halia
3 pokok ketumbar
2 sudu serbuk kari ayam adabi
2 sudu cili boh
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu serbuk lada sulah
Sedikit pewarna merah
Garam secukup rasa

Tuesday, April 11, 2017

AGAR-AGAR UBI KELEDEK


Bahan-bahannya

37.5 gram agar-agar
300 gram ubi keledek yang telah direbus dan dilecek
150 gram gula pasir
4 cawan santan pekat
2 biji telur
3 cawan air
3 helai daun pandan

Cara-cara Membuatnya:-

Friday, December 9, 2016

RESEPI KERABU NANGKA MUDA

RESEPI KERABU NANGKA MUDA

Hari ini Jumaat, Kak Mas ke Pasar Payang untuk beli lauk basah, lalu depan seorang makcik yang jual sayur, lantas dia menegur Kak Mas;
mek; tegurnya
nangka muda baru sampai, ambiklah buat celur makan dengan budu,
masak lemak cili api sedap ni,
Dah dua minggu berturut-turut Makcik tu mempelawa Kak Mas dengan nangka muda, tengok dia tersenyum., pandang matanya, terbuka hati Kak Mas dan terus terlintas nak buat kerabu nangka.
Kak Mas terus membeli 2 keping nangka muda, 1 cadang nak celur cicah budu dan 1 lagi nak buat kerabu nangka. Memang sedap. Lagipun sebentar tadi pulak dah beli ikan selayang besar dan segar.

Bahan-bahannya:

Semangkuk - Nangka muda
Satu cawan - Santan pekat
Satu cawan - Kelapa parut digoreng kering.
1 sudu - Gula 1/2 sudu teh - Garam
1 sudu teh - Lada hitam
Seekor Ikan selayang - Dipanggang dan diambil isinya.
4 biji - Limau kasturi
3 biji - Bawang merah
Beberapa ulas cili padi dimayang.
Cuka makan.

Cara-caranya

1. Rebus nangka muda sehingga ianya empuk dan toskan.
2. Tumbuk isi ikan selayang panggang, bawang merah dan lada hitam hingga lumat.
3. Tumbuk kelapa goreng agak-agak lumat.
4. Dalam mangkuk salad, masukkan nangka muda, bahan no.2, tambahkan gula, garam dan gaul hingga rata.
5. Setelah itu, masukkan santan. Gaul dengan sudip hingga rata.
6. Akhir sekali, perah 4 biji limau kasturi ke dalam campuran dan cili padi yang telah dipotong kecil itu. Kalau tak suka pedas tak perlu bubuh.
7. Bubuh satu sudu cuka makan. Cuka untuk elak daripada cepat ba'al (basi). Gaul dan rasa.
8. Sedia untuk dihidang, kalau ratah sure habis dan alamatnya tak sempat untuk dibuat lauk.

Wednesday, June 15, 2016

SAYUR KACANG PIS CAMPUR


Bahan-bahannya.
200 gram ayam bahagian dada dihiris kecil
1 sudu kecil kicap cair
½  sudu kecil gula
½ sudu kecil garam
1 kiub ayam Knorr
2 sudu besar minyak masak Vesawit
1 biji bawang besar
3 siung bawang putih
½ cawan air
150 gram karet potong memanjang
150 gram kacang pis

Cara-cara Membuatnya

1.       Perap isi ayam dengan kicap cair, gula, garam dan  kiub ayam Knorr
2.       Panaskan minyak masak kemudian goreng ayam hingga kuning keperangan.
3.       Masukkan daging ayam yang telah dihiris, masak sehingga separuh masak.
4.       Masukkan bawang putih dan bawang besar, goreng hingga layu.
5.       Masukkan air, karet dan kacang pis.
6.       Biarkan hingga mendidih, kacau.
7.       Bubuhkan garam secukup rasa.

Tuesday, May 31, 2016

RESEPI PECAL KANGKUNG

BAHAN-BAHANNYA

2 ikat kangkung
10 batang kacang panjang
200 gram taugeh (dicomelkan)
3 keping tauhu kuning
3 keping tempe
2 biji telur direbus

BAHAN UNTUK KUAH

1 inci belacan
10 biji lada kering
5 ulas bawang merah
3 siung bawang putih
250 gm kacang tanah disangar
30 gm gula melaka
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara membuatnya:

1.   Kangkung dipotong-potong dan taugeh dicelur.
2.   Untuk kuahnya pula; panaskan sedikit minyak  kemudian tumis semua bahan-bahan untuk  kuah hingga naik minyak. Rasa dahulu sebelum menambahkan garam atau gula.
3.   Untuk hidangan; di dalam masukkan kangkung, taugeh, tauhu, tempe dan potong telur rebus.
4.   Tambah kuah sebaik ingin memakannya.                     


Sunday, May 29, 2016

Resepi Puding Telur Karemal

10 biji telur
1 tin susu cair Ideal
1 tin susu pekat
1 tin air suam
1 cawan gula pasir - untuk karamel
1 sudu kecil esen vanila

Cara Membuatnya

1.   Gorengkan gula hingga menjadi  perang dan biarkan sejuk.
2.   Pukul telur  biar sampai kembang.
3.   Kemudian masukkan susu, air suam dan esen vanila. Kacau hingga larut sebati.
4.   Tapis campuran tadi.
5.   Masukkan telur yang dicampur dengan susu itu kedalam loyang bersama gula yang digoreng tadi.
6.   Sesudah itu kukus selama 20 minit.
7.   Angkat dan hidangkan.

Jangan lupa, hadiahkan kat jiran sebekas. 

Nasi Lemak Pak Da

Bahan-bahannya;

1/2 kg beras (kosek, basuh dan toskan)
3 1/2 cawan santan
1 sudu kecil margerin, 
garam dan daun pandan.

Cara Membuatnya:

Masukkan beras, santan, margerin, garam dan daun pandan ke dalam satu periuk dan masak hingga agak kering.

Bahan-Bahan Untuk Sambal

125 gm ikan bilis (goreng)

150 gram bawang merah
60 gram lada kering
5 cm belacan
(Bawang merah, lada kering dan belacan - bahan-bahan ini kena blender)

1 biji bawang besar / hiris membulat 
3 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil gula
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu kicap manis
sedikit garam

Daun pisang.

Cara Membuatnya:
1.   Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang digiling hingga naik bau.
2.   Masukkan ikan bilis, air asam jawa, kicap, garam dan gula, tambah secawan air untuk melunakkan bawang, masak dan biarkan hingga agak pekat. 
3.   Angkat dan hidangkan bersama nasi lemak yang diletak di atas daun pisang, serta hirisan timun, kacang goreng, telur rebus yang dipotong atau buat telur goreng mata. 

Tuesday, May 10, 2016

Air Tembikai Laici

Bahan-bahannya:-

Sebelah buah tembikai
1 tin buah laici - buah dan air digunakan
Gula secukup rasa
Air 
Air batu

Cara-cara Membuatnya:-

Monday, May 2, 2016

UDANG BERSALUT TEPUNG – POK NONG


Bahan-bahannya:-

150 gram udang segar
200 gram tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
2 biji kuning telur
400 ml air sejuk

Cara-cara Membuatnya:-

SIPUT PEPAHAT CILI PADI


Bahan-bahannya:-

1 kilogram Siput Pepahat – direbus
100 gram cili padi
2 ulas bawang merah – dihiris
2 siong bawang putih – dihiris
30 gram belacan
2 sudu gula
Garam secukup rasa
2 sudu minyak untuk menumis

Cara-cara Untuk Membuatnya:-

Wednesday, April 27, 2016

SUP CENDAWAN


Bahan-bahannya:-

 4 sudu mentega
2 biji bawang besar – dimayang
8 sudu tepung jagung – dilarut dengan ½ cawan air
2 sudu kecil garam
7 ½ cawan air rebusan kerangka ayam
1 tin cendawan butang
1 cawan susu segar
Daun salam
2 sudu krim
Daun saderi untuk hiasan.

Cara-cara Membuatnya:-

Friday, April 22, 2016

KUIH BEPANG KACANG TANAH


 Bahan-bahannya:-

250 gram kacang tanah – digoreng dan dibuang kulitnya
100 gram gula pasir
50 gram biji bijan – di oven

Cara-cara Membuatnya:-

Saturday, November 21, 2015

KERABU JANTUNG PISANG NANGKA

KERABU JANTUNG PISANG NANGKA

Petang itu, balik kerja dan sebaik sampai di halaman rumah dan ketika turun dari kereta. Jiran Kak Mas bernama Za terus menyapa. Za bertanya Kak Mas makan tak jantung pisang? Ialah sedap bila dicelur buat ulam dan sedap juga kalau dicicah budu. Mesti makan nasi bertambah ni.

Dia menghulurkan dua tongkol jantung pisang nangka seraya berkata; ini ja yang Za buleh bagi dulu dengan ketawa, sambil tersenyum suaminya; Di terus mencelah; ialah nak beri pisang, pisang itu hari hampir nak masak telah dikebas orang. Kak Mas turut ketawa mengenangkan kejadian pisang nangka milik jiran itu dicuri orang.

Dengan dua tongkol jantung pisang nangka itu Kak Mas bercadang untuk membuat kerabu seperti resepi ibu mertua Kak Mas ajarkan dulu. Bila siap je kerabu ni, tak sempat ke orang lain lagi, suami Kak Mas dulu ambil sepiring katanya nak rasa. Lepas rasa, rasa…. nantikan tak dan makan dengan nasi pulak.... Kak Mas sahut dari dapur.. Itu lah dia kerabu jantung pisang resepi arwah mertua.

RESEPI KERABU JANTUNG PISANG NANGKA

Bahan-bahannya;

Jantung pisang nangka – 2 tongkol
Kepala Santan - sebelah kelapa
Ikan Bilis - segenggam
Halia - seinci
Bawang Merah - 6 ulas - mayang
Lada Jarum - 6 biji atau lebih.
Limau nipis/kasturi - 3 biji Kerisik - 4 sudu besar
Daun kemangin - dua tangkai.

Cara Membuatnya:
1. Bersihkan jantung pisang, buang beberapa lapis yang bersabut dan ambil bahagian tengah yang lembut.
2. Hiris kecil-kecil (racik) dan celur dalam air yang sedang panas mengelegak dan masukkan garam secubit.
3. Setelah masak, angkat dan toskan air dengan menggunakan penapis sayur seketika.
4. Basuh ikan bilis, toskan.
5. Campurkan ikan bilis, bawang merah, dan lada jarum dan tumbuk dalam lesung.
6. Selepas itu, gaulkan dalam mangkuk salad. Campuran yang ditumbuk itu digaul bersama jantung pisang, kerisik dan halia yang dihiris memanjang halus. Tuang santan pekat dan gaulkan.
7. Setelah semua di gaul sebati … lurutkan daun kemangin dua tangkai. Harum semerbak.
8. Perah limau nipis/ kasturi. Hiaskan dengan hirisan lada.

Kalau tawar, tabur sikit garam... kadangkala bilis dah masin dan tak perlu tambah garam.


Saturday, May 9, 2015

Ikan Keli Masak Lada Hijau

Bahan-bahannya:-

1 kilo ikan keli segar
1 biji bawang besar - dimayang
6 siong bawang putih
12 biji bawang merah
100 gram cili padi - pilih yang warna hijau sahaja
50 gram lada merah - pilih yang warna hijau sahaja
100 gram tomato segar
5 sudu minyak masak
Air asam jawa
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara Membuatnya:-

Friday, May 8, 2015

GULAI NANAS KEPALA IKAN MASIN


Bahan-bahannya:-

1 kepala ikan masin 
1 biji nanas
2 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit
1 biji kelapa – ambil santan
3 biji bawang merah - dilumatkan
2 siung bawang putih – dilumatkan
15 biji cili padi – dilumatkan
1 inci kunyit - dilumatkan
½ inci lengkuas – dilumatkan

Cara-cara Membuatnya:-

Saturday, May 2, 2015

SIPUT PEPAHAT CELUP TEPUNG


 Bahan-bahannya:-

1 kilogram siput pepahat – direbus bersama sebatang serai dan sedikit garam
2 biji telur ayam
150 gram tepung jagung
1 sudu Maggi Seasoning
Minyak masak untuk menggoreng
Untuk cicah – Sos Cili atau Sos Thai

Cara-cara Membuatnya:-

Friday, May 1, 2015

TULANG RUSUK LEMBU MUDA


Bahan-bahannya:-

½ kilogram tulang rusuk
Sedikit bawang goreng

Bahan untuk rempah tumis:

1 batang kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih

Bahan untuk dilumatkan

Wednesday, April 22, 2015

KUIH BATANG BURUK


Bahan-bahannya:-

1 paket kulit popia (5”x5”)
200 gram Kacang hijau
180 gram Gula castor
1 biji telur – ambil bahagian putih
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara Membuatnya:-

Tuesday, April 7, 2015

AGAR-AGAR TELUR


Bahan-bahannya

37.5 gram agar-agar
300 gram ubi kentang yang telah direbus dan dilecek
2 gelas gula pasir
2 gelas air
½ tin susu pekat
150 gram gula pasir
Esen vanilla
Pewarna kuning telur

Cara-cara Membuatnya:-

Monday, March 9, 2015

Pengat Ubi Keladi

Sudah menjadi rutin, setiap hari minggu saya dan suami ke Pasar Payang untuk membeli sayur-sayuran, ikan dan juga bawang. Di pasar saja boleh meluangkan sedikit masa  untuk bertanya kabar dan menjalinkan silaturrahim di antara adik-adik dan saudara-mara yang menjual di situ.

Bila sudah habis membeli, saya dan suami menyusur lorong kiri kanan orang menjual pelbagai sayur dan  buah-buahan. Jadi suami saya berkenan pulak dengan ubi keladi rebus, terus dibelinya.

Tapi, bila sampai rumah je…ubi tu disimpan dalam peti sejuk. Balik kerja petang tadi, barulah boleh dimasak pengat ubi keladi..bila siap masak terus hidang untuk makan petang. Kita berdua makan pengat sampai menjilat jari....yum..yum..yumm…bestnye…pemanis tekak menghilangkan haus..maklumlah musim panas.

Nak cuba masak sediakan bahan-bahanya.boleh 

1 biji ubi keladi – dipotong dadu
1 biji telur gred C
1 kotak  kecil santan
1 keping manisan (sederhana)
2 sudu besar gula – jika yang sukakan manis tambahlah 1 @ 2 sudu besar
Secubit garam
2 helai daun pandan

Caranya

Santan bersama  2 cawan air ke dalam periuk. Selepas itu masukkan manisan, gula,  garam dan daun pandan. Masakkan hingga larut manisan, gula dan kemudian masukkan ubi keladi hingga empuk. Bila masak, masukkan telur yang telah dipukul..dan terus tutup.

Saturday, March 7, 2015

JEMPUT PISANG (SERENDAH)


Bahan:-


3 biji pisang (Serendah) - dikopek kulitnya  )
1 biji telur Gred B                                  )       dilecek hingga sebati
2 sudu besar gula                                    )                         
Secubit Garam                                        )
1 ½ cawan tepung gandum

Cara:-

1.       Bahan yang dilecek tadi digaulkan bersama tepung hingga sebati.
2.       Panaskan minyak dalam kuali dan sudukan adunan tadi ke dalam kuali.
3.       Bila dah garing, angkat dan hidangkan.

Monday, January 5, 2015

Daging "Black Pepper"

Bahan-Bahan:
Daging - Direbus dan hiris nipis
½ cawan kicap
¼ cawan sos tiram
3 sudu besar lada hitam - ditumbuk kasar
1 mangkuk air asam jawa
1 sudu besar gula 3 ulas bawang putih - hiris
5 ulas bawang merah - hiris

1 siung bawang putih - dihiris
1 inci halia - hiris
1 labu cili epal (capcicum) - potong memanjang
1 batang salary - potong memanjang
1 labu bawang besar - potong kiub

Cara:
Tumis bawang merah, putih, halia hingga kuning dan naik bau.
Masukkan kicap pekat dan lada hitam.
Maukkan daging, air asam jawa. Biar mendidih.
Masukkan sos tiram, gula, bawang besar, salary, capsicum.
Biarkan mendidih dan pekat.
Sedia untuk dihidang.

Mertabak Roti Cheese

Bahan-bahannya
12 keping roti Gardiner
1 biji bawang besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih potong halus
1 paket daging hancur(Ramly burger)
1 biji cili merah potong halus
3 1/2 sudu besar rempah kurma
1 biji ubi kentang dipotong dadu
5 biji telur
2 cawan susu segar
1/2 paket cheese mozarella
sedikit minyak untuk menumis

Cara memasak inti
1- panaskan dalam 3 sudu besar minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau dan masukkan pula rempah kurma yang dibancuh bersama sedikit air. Goreng hingga garing.
2- Masukkan daging hancur ke dalam kuali dan kacau hingga air agak kering. Masukkan pula bawang besar,cili merah dan kentang.Kacau biar sebati.
3. Masukkan kiub ayam dan kacau lagi. Masukkan pula lada putih. kacau dan biar sampai kentang empuk dan daging agak kering. Angkat dan sejukkan.

Cara menyediakan murtabak daging
1- Kocok susu,telur dan 1 sudu kecil garam hingga sebati
2- Celupkan 4 keping roti kedalam campuran susu dam atur dlm loyang 4 segi yang telah di sapu dengan butter.Tuang bahan inti diatas roti dan ratakan.
3- Ulang langkah no 2 dengan roti menjadi lapisan terakhir dan tuangkan semua baki campuran susu dan telur diatas roti.Taburkan cheese sebanyak yang disukai diatas lapisan roti yang terakhir.
4- Bakar lah dengan suhu kepanasan 220o c selama 40 minit dan lapisan cheese garing kekuningan.

Selamat mencuba

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0