Saturday, May 26, 2018

Kuih Onde-Onde (Buah Melaka)

Anakanda Kak Mas mengidam nak makan kuih onde-onde. Jadi dia pesan ke Kak Mas belikan tepung pulut untuk buat onde-onde katanya. Kak Mas kata bukan tepung pulut saja kena beli kalau nak buat kuih tu atau dalam kata lain nak bermanja suruh Kak Mas buatkanlah kuih tu. Tapi sampai bila, dah nak masuk dua orang anak ni kenalah berjanji nak buat meskipun sekarang ni kalau pergi bazar Ramadhan dah siap pun.

Yang ironinya bila beli kat bazar, kelapa parut mudah basi kalau tak hati-hati. Kena hidu tapi apa orang yang nengok dan menjual tu kata pulak. Cik Kak ... kami jual je yang ni semua kuih orang hantar. Kesian pulak, tapi tak apa ... Kak Mas bagi resepi ni ....

Bahan-bahannya:

1 gelas tepung pulut
1/2 kotak santan pekat
1/4 camca teh garam halus
1/4 cawan kelapa parut (ambil yang putih dan tidak terlalu tua)
1 kerek gula kabung / manisan / gula melaka (Potong ketul bulat kecil-kecil manisan inti)
2 helai daun pandan - dikisar dengan secawan air (tapis ambil warna)

Cara Membuatnya:

1.   Uli tepung pulut bersama air daun pandan, santan dan garam.
2.   Selepas doh tersedia, gentel bulat-bulat untuk buat bebola doh sebesar biji guli. Isikan gula melaka ke dalam bebola pulut itu.
3.   Jerang air di dalam periuk hingga menggelegak.
4.   Masukkan bebola pulut yang telah dimasukkan manisan ke dalam air yang sedang gelegak itu.
5.   Apabila telah masak, bebola tadi akan menimbul, sauk dengan sudu dan toskan airnya.
6.   Golekkan bebola keatas kelapa parut yang telahpun digaul dengan sedikit garam.
7.   Masa untuk mencuba ... oops ... bulan puasa ni. nanti Kak Mas makan waktu berbuka. Jom.

Thursday, May 17, 2018

PUDING LAICI

Hari Ahad baru-baru ni Kak Mas menghadiri Kursus Team Building, orang tua dan telah berusia serta bercucu seperti Kak Mas kembali segar selepas berpeluh dalam aktiviti yang diadakan. Yang pasti usia kita makin bertambah hari ke hari. Dalam aktiviti yang diadakan, bahasa isyarat  ... Kak Mas juga dapat hamper atas kejayaan kerja dalam kumpulan. Dengan satu hamper tu ada pelbagai hadiah yang terpaksa dibahagi secara ala kadar sebab berlainan jenis.

Adik-adik yang pernah dapat hadiah satu hamper dalam satu kumpulan mesti pernah mengalami keadaan begitukan? Cuba angkat tangan Kak Mas nak tengok. Okeylah moga hidup kita ceria dengan lawak ringan ni.

Kak Mas ambil tin laici ... tak nak berebut untuk ambil coklat atau gula-gula ... bagi je kat orang muda. Laici dalam tin pulak mengingatkan zaman persekolahan dulu-dulu ... bila rombongan ke Singapura itulah yang dibawa balik. Ceria adik beradik yang masih kecil.

Okey ke situ pulak ... dengan Laici dalam tin ni... Kak Mas nak buat Puding Laici untuk berbuka puasa maghrib nanti. Resepi Puding Laici 

Bahan-bahan
2 tin laici (ambil laici sahaja)
1 tin buah campuran
1 tin susu cair (Ideal sure the best)
1 bungkus agar-agar
10 gelas air
1 kotak santan (200ml)
1 tin susu pekat
1 1/2 gelas gula

Cara-cara Membuatnya
1. Didih agar-agar hingga cair  dan larut dengan 10 gelas air... bubuh daun pandan.
2. Kemudian, masukkan susu cair dan susu pekat.
3. Akhir sekali masukkan kesemua bahan-bahan serta laici dan buah campuran kedalam agar-agar. Kacau dengan perlahan hingga sebati.
4. Masukkan ke dalam bekas dan sejukkan dalam peti sejuk.

Simpan untuk waktu berbuka nanti. Che Abang jangan pulak terlupa intai-intai dalam petisejuk hari ini kita puasa. 




Sunday, May 13, 2018

SAMBAL IKAN BILIS

Hari ini Kak Mas nak bagi satu resepi untuk adik-adik yang minat nak buat bisnes COD atau ONLINE. Kalau yang masih belum ada kerja atau sedang menunggu panggilan temuduga ... Insya Allah ada peluang tu. Bagi yang dah bekerja ... apa salahnya buat hujung minggu dan botolkan. Tambah pendapatan. Kalau berjaya Kak Mas tumpang gembira. Kalau dah buat tu .. boleh mesej ke Kak Mas untuk Kak Mas tolong bantu viralkan.

Resepi Sambal Ikan Bilis

Bahan-bahan;

6 biji bawang merah - dikisar 
1 biji bawang besar - mayang/hiris
Segenggam ikan bilis - ambil secubit tumbuk (pemanis rasa)
2 cm belacan 
2 senduk besar Laderbo (Cili Giling)
2 sudu asam jawa dibancuh dengan secawan air
Garam dan Gula secukup rasa.

Cara Membuatnya

1.   Panaskan minyak di kuali.
2.   Tumis bawang merah hingga naik bau wanginya.
3.   Masukkan belacan dan ikan bilis.
4.   Goreng hingga kekuningan.
5.   Masukkan cili giling, tumis hingga pecah minyak.
6.   Masukkan bawang besar.
7.   Masukkan air asam jawa dan teruskan sambil kacau perlahan-lahan hingga pekat.
8.   Bubuh garam dan gula secukup rasa. 
9.   Akhir sekali bubuh sesudu cuka makan dan kacau. (Cuka makan akan bantu mengawet sambal ini untuk bertahan).

Formula yang diberi ini cukup untuk makan sehidangan tapi kalau nak buat bisnes, semua bahan perlu ditimbang. Yang paling penting gunakan penimbang dan catat, guna minyak dari jenama yang sama, belacan, asam jawa pengeluar yang sama, ikan bilis pun. Pelanggan amat mengutamakan rasa yang sama, bila dan sedap tu jangan ubah resepi yang anda hasilkan. 

Dalam pembuatan makanan pengekalan rasa bergantung kepada sukatan. Sebab itulah Kak Mas minta guna penimbang. Gunakan ikan bilis yang dijual oleh penjual yang sama sebaiknya. Jangan sesekali ubah pembekal. Lain pembekal belacan lain pula rasa belacan. Jangan terlupa bubuh cuka makan kalau tidak ia akan cepat naik kulat apalagi kalau tak disimpan dalam peti sejuk selepas botol dibuka.

Dah buat, apa lagi ... bila dah sedap hasilnya ... ambil tempahan dan botolkan. Tampal stiker yang cantik. Seperti produk kilang. Kak Mas doakan anda semua akan berjaya. Kirimlah ke Kak Mas sebotol ... nak rasa ni.

Friday, April 20, 2018

IKAN PARI MASAK ASAM PEDAS


Bahan-bahannya:-

600 gram ikan pari
15 tangkai lada kering – direndam air panas dan ditoskan
10 ulas bawang merah
2 siong bawang putih
½ inci halia
1 sudu asam jawa – ambil jusnya
5 cawan air
3 tangkai daun kesum
3 sudu minyak untuk menumis
Garam, serbuk perasa dan gula – secukup rasa

Friday, December 29, 2017

DAGING GORENG MERAH LADERBO

Hari ini Kak Mas nak pergi tengok cucu yang dimasukkan ke Hospital Salam semalam, khabarnya dan semakin sihat... syukran... Dalam perjalanan anakanda perempuan Kak Mas telefon dan pesan minta dibelikan mee sup dan bubur (nasi air). Jadi Kak Mas terus ke Pasar Payang, kerana di bahagian atas ada kedai makan. Kebetulan dah ke Pasar Payang....selepas membeli mee sup Kak Mas pun pergi beli daging, beli sayur pucuk ubi keledek.

Daging nak masak lada, jadinya Kak Mas singgah kat Hakhim Bawang yang jual bawang lada dan beli lada giling LADERBO yang katanya si Hakhim ... memang terjamin sedapnya. 

Lepas menjenguk cucu di Hospital Salam, syukur dah ceria dan nampak sihatnya .. tunggu untuk discharge ... 

Kak Mas balik ke rumah dan menyediakan lauk istimewa ni... memang sedap ... Nanti kalau ke Pasar Payang kena beli LADERBO lagi. Terima kasih atas jaminan sedap itu dan kerana sedapnya daging merah ni ... Kak Mas kongsi resepi... boleh cuba... La... che abang duk meratah lagi tuuu ......




DAGING GORENG MERAH LADERBO

Bahan-bahan:
1 kg Daging lembu / kerbau
4 siung bawang putih
15 biji bawang merah
1 biji bawang besar (sederhana)
1 inci halia
2 sudu makan asam jawa
5 sudu makan LADERBO
Garam dan perasa secukup rasa.

Penyediaan:


Wednesday, July 19, 2017

SAYUR LABU FERINGHI CAMPUR


Bahan-bahannya.
2 sudu minyak masak Vesawit
½ biji bawang merah
2 siung bawang putih
200 gram ayam bahagian dada dihiris kecil
1 ½ cawan air
1 kiub ayam Knorr
150 gram bunga kobis
100 gram Brocolli
150 gram Labu Feringhi
Garam secukup rasa

Cara-cara Membuatnya

1.       Bawang merah dan bawang putih dicincang.
2.       Panaskan minyak masak kemudian tumiskan (1) sehingga keluar bau wangi.
3.       Masukkan daging ayam yang telah dihiris, masak sehingga separuh masak.
4.       Masukkan air hingga mendidih, masukkan bunga kobis hingga separuh masak.
5.       Masukkan kiub ayam Knorr.
6.       Masukkan broccoli dan labu Feringhi yang telah dihiris dan kacau hingga masak.
7.       Bubuhkan garam secukup rasa.

Tuesday, May 2, 2017

RENDANG PARU DAN LIMPA – Kak Harison



Bahan-bahannya:-

2 kilogram (paru-paru dan limpa) – dipotong, dibersih dan ditoskan
2 biji kelapa ambil santan pekat dan santan cair
5 helai daun kunyit – dihiris halus
2 sudu kerisik
Garam secukup rasa.
Serbuk perasa

Bahan Untuk Dilumatkan:-

MEE BANDUNG – BENTENG


Bahan-bahannya:-

250 gram mee kuning – dicelur dan ditoskan
2 siung bawang putih - diketuk
7 tangkai lada kering – direndam air panas dan ditoskan
2 ulas bawang merah – dilumatkan bersama lada kering
5 ekor udang – dibersihkan
2 keping sotong
2 sudu sos tomato ideal
1 sudu kecil perasa udang
1 biji telur
2 tangkai sawi dipotong
250 ml air
Garam, sebuk perasa – secukup rasa
1 sudu minyak untuk menumis

Saturday, April 22, 2017

KUIH CAKAR AYAM



Bahan-bahannya:-

500 gram ubi keledek
100 gram gula perang
Minyak untuk menggoreng
Sedikit air

Cara-cara Membuatnya:-

Thursday, April 20, 2017

NASI KAROT DAGING

   
Bahan-bahannya:-

6 cawan beras dikosek dan ditoskan
600 gram buah tomato disagat
600 gram daging lembu muda – dipotong dan diperap dengan Maggi Seasoning
600 gram lobak merak disagat
85 gram minyak sapi
50 gram minyak salad
4 biji bawang besar - dimayang
1 sudu Maggi Seasoning – untuk memerap daging

Untuk Dilumatkan:-

Monday, April 17, 2017

SAMBAL UDANG PETAI

Bahan-bahannya:-

½ kilogram udang segar
15 tangkai lada kering – direndam air panas 10 minit dan ditoskan
10 ulas bawang merah
2 siong bawang putih
1 biji bawang besar – dihiris membulat
3 papan petai
½ cawan air asam jawa
3 batang serai – diketuk
3 sudu minyak masak – untuk menumis
1 sudu kecil gula
Sedikit belacan
Garam secukup rasa

AYAM TANDOORI

Bahan-bahannya:-

1 ekor ayam segar dibelah empat dan dikelar
2 biji lemon diambil jusnya
1 mug yoghurt
2 biji bawang besar
6 siung bawang putih
2 inci halia
3 pokok ketumbar
2 sudu serbuk kari ayam adabi
2 sudu cili boh
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu serbuk lada sulah
Sedikit pewarna merah
Garam secukup rasa

Tuesday, April 11, 2017

AGAR-AGAR UBI KELEDEK


Bahan-bahannya

37.5 gram agar-agar
300 gram ubi keledek yang telah direbus dan dilecek
150 gram gula pasir
4 cawan santan pekat
2 biji telur
3 cawan air
3 helai daun pandan

Cara-cara Membuatnya:-

Friday, December 9, 2016

RESEPI KERABU NANGKA MUDA

RESEPI KERABU NANGKA MUDA

Hari ini Jumaat, Kak Mas ke Pasar Payang untuk beli lauk basah, lalu depan seorang makcik yang jual sayur, lantas dia menegur Kak Mas;
mek; tegurnya
nangka muda baru sampai, ambiklah buat celur makan dengan budu,
masak lemak cili api sedap ni,
Dah dua minggu berturut-turut Makcik tu mempelawa Kak Mas dengan nangka muda, tengok dia tersenyum., pandang matanya, terbuka hati Kak Mas dan terus terlintas nak buat kerabu nangka.
Kak Mas terus membeli 2 keping nangka muda, 1 cadang nak celur cicah budu dan 1 lagi nak buat kerabu nangka. Memang sedap. Lagipun sebentar tadi pulak dah beli ikan selayang besar dan segar.

Bahan-bahannya:

Semangkuk - Nangka muda
Satu cawan - Santan pekat
Satu cawan - Kelapa parut digoreng kering.
1 sudu - Gula 1/2 sudu teh - Garam
1 sudu teh - Lada hitam
Seekor Ikan selayang - Dipanggang dan diambil isinya.
4 biji - Limau kasturi
3 biji - Bawang merah
Beberapa ulas cili padi dimayang.
Cuka makan.

Cara-caranya

1. Rebus nangka muda sehingga ianya empuk dan toskan.
2. Tumbuk isi ikan selayang panggang, bawang merah dan lada hitam hingga lumat.
3. Tumbuk kelapa goreng agak-agak lumat.
4. Dalam mangkuk salad, masukkan nangka muda, bahan no.2, tambahkan gula, garam dan gaul hingga rata.
5. Setelah itu, masukkan santan. Gaul dengan sudip hingga rata.
6. Akhir sekali, perah 4 biji limau kasturi ke dalam campuran dan cili padi yang telah dipotong kecil itu. Kalau tak suka pedas tak perlu bubuh.
7. Bubuh satu sudu cuka makan. Cuka untuk elak daripada cepat ba'al (basi). Gaul dan rasa.
8. Sedia untuk dihidang, kalau ratah sure habis dan alamatnya tak sempat untuk dibuat lauk.

Wednesday, June 15, 2016

SAYUR KACANG PIS CAMPUR


Bahan-bahannya.
200 gram ayam bahagian dada dihiris kecil
1 sudu kecil kicap cair
½  sudu kecil gula
½ sudu kecil garam
1 kiub ayam Knorr
2 sudu besar minyak masak Vesawit
1 biji bawang besar
3 siung bawang putih
½ cawan air
150 gram karet potong memanjang
150 gram kacang pis

Cara-cara Membuatnya

1.       Perap isi ayam dengan kicap cair, gula, garam dan  kiub ayam Knorr
2.       Panaskan minyak masak kemudian goreng ayam hingga kuning keperangan.
3.       Masukkan daging ayam yang telah dihiris, masak sehingga separuh masak.
4.       Masukkan bawang putih dan bawang besar, goreng hingga layu.
5.       Masukkan air, karet dan kacang pis.
6.       Biarkan hingga mendidih, kacau.
7.       Bubuhkan garam secukup rasa.

Tuesday, May 31, 2016

RESEPI PECAL KANGKUNG

BAHAN-BAHANNYA

2 ikat kangkung
10 batang kacang panjang
200 gram taugeh (dicomelkan)
3 keping tauhu kuning
3 keping tempe
2 biji telur direbus

BAHAN UNTUK KUAH

1 inci belacan
10 biji lada kering
5 ulas bawang merah
3 siung bawang putih
250 gm kacang tanah disangar
30 gm gula melaka
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara membuatnya:

1.   Kangkung dipotong-potong dan taugeh dicelur.
2.   Untuk kuahnya pula; panaskan sedikit minyak  kemudian tumis semua bahan-bahan untuk  kuah hingga naik minyak. Rasa dahulu sebelum menambahkan garam atau gula.
3.   Untuk hidangan; di dalam masukkan kangkung, taugeh, tauhu, tempe dan potong telur rebus.
4.   Tambah kuah sebaik ingin memakannya.                     


Sunday, May 29, 2016

Resepi Puding Telur Karemal

10 biji telur
1 tin susu cair Ideal
1 tin susu pekat
1 tin air suam
1 cawan gula pasir - untuk karamel
1 sudu kecil esen vanila

Cara Membuatnya

1.   Gorengkan gula hingga menjadi  perang dan biarkan sejuk.
2.   Pukul telur  biar sampai kembang.
3.   Kemudian masukkan susu, air suam dan esen vanila. Kacau hingga larut sebati.
4.   Tapis campuran tadi.
5.   Masukkan telur yang dicampur dengan susu itu kedalam loyang bersama gula yang digoreng tadi.
6.   Sesudah itu kukus selama 20 minit.
7.   Angkat dan hidangkan.

Jangan lupa, hadiahkan kat jiran sebekas. 

Nasi Lemak Pak Da

Bahan-bahannya;

1/2 kg beras (kosek, basuh dan toskan)
3 1/2 cawan santan
1 sudu kecil margerin, 
garam dan daun pandan.

Cara Membuatnya:

Masukkan beras, santan, margerin, garam dan daun pandan ke dalam satu periuk dan masak hingga agak kering.

Bahan-Bahan Untuk Sambal

125 gm ikan bilis (goreng)

150 gram bawang merah
60 gram lada kering
5 cm belacan
(Bawang merah, lada kering dan belacan - bahan-bahan ini kena blender)

1 biji bawang besar / hiris membulat 
3 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil gula
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu kicap manis
sedikit garam

Daun pisang.

Cara Membuatnya:
1.   Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang digiling hingga naik bau.
2.   Masukkan ikan bilis, air asam jawa, kicap, garam dan gula, tambah secawan air untuk melunakkan bawang, masak dan biarkan hingga agak pekat. 
3.   Angkat dan hidangkan bersama nasi lemak yang diletak di atas daun pisang, serta hirisan timun, kacang goreng, telur rebus yang dipotong atau buat telur goreng mata. 

Tuesday, May 10, 2016

Air Tembikai Laici

Bahan-bahannya:-

Sebelah buah tembikai
1 tin buah laici - buah dan air digunakan
Gula secukup rasa
Air 
Air batu

Cara-cara Membuatnya:-

Monday, May 2, 2016

UDANG BERSALUT TEPUNG – POK NONG


Bahan-bahannya:-

150 gram udang segar
200 gram tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
2 biji kuning telur
400 ml air sejuk

Cara-cara Membuatnya:-

SIPUT PEPAHAT CILI PADI


Bahan-bahannya:-

1 kilogram Siput Pepahat – direbus
100 gram cili padi
2 ulas bawang merah – dihiris
2 siong bawang putih – dihiris
30 gram belacan
2 sudu gula
Garam secukup rasa
2 sudu minyak untuk menumis

Cara-cara Untuk Membuatnya:-

Wednesday, April 27, 2016

SUP CENDAWAN


Bahan-bahannya:-

 4 sudu mentega
2 biji bawang besar – dimayang
8 sudu tepung jagung – dilarut dengan ½ cawan air
2 sudu kecil garam
7 ½ cawan air rebusan kerangka ayam
1 tin cendawan butang
1 cawan susu segar
Daun salam
2 sudu krim
Daun saderi untuk hiasan.

Cara-cara Membuatnya:-

Friday, April 22, 2016

KUIH BEPANG KACANG TANAH


 Bahan-bahannya:-

250 gram kacang tanah – digoreng dan dibuang kulitnya
100 gram gula pasir
50 gram biji bijan – di oven

Cara-cara Membuatnya:-

Saturday, November 21, 2015

KERABU JANTUNG PISANG NANGKA

KERABU JANTUNG PISANG NANGKA

Petang itu, balik kerja dan sebaik sampai di halaman rumah dan ketika turun dari kereta. Jiran Kak Mas bernama Za terus menyapa. Za bertanya Kak Mas makan tak jantung pisang? Ialah sedap bila dicelur buat ulam dan sedap juga kalau dicicah budu. Mesti makan nasi bertambah ni.

Dia menghulurkan dua tongkol jantung pisang nangka seraya berkata; ini ja yang Za buleh bagi dulu dengan ketawa, sambil tersenyum suaminya; Di terus mencelah; ialah nak beri pisang, pisang itu hari hampir nak masak telah dikebas orang. Kak Mas turut ketawa mengenangkan kejadian pisang nangka milik jiran itu dicuri orang.

Dengan dua tongkol jantung pisang nangka itu Kak Mas bercadang untuk membuat kerabu seperti resepi ibu mertua Kak Mas ajarkan dulu. Bila siap je kerabu ni, tak sempat ke orang lain lagi, suami Kak Mas dulu ambil sepiring katanya nak rasa. Lepas rasa, rasa…. nantikan tak dan makan dengan nasi pulak.... Kak Mas sahut dari dapur.. Itu lah dia kerabu jantung pisang resepi arwah mertua.

RESEPI KERABU JANTUNG PISANG NANGKA

Bahan-bahannya;

Jantung pisang nangka – 2 tongkol
Kepala Santan - sebelah kelapa
Ikan Bilis - segenggam
Halia - seinci
Bawang Merah - 6 ulas - mayang
Lada Jarum - 6 biji atau lebih.
Limau nipis/kasturi - 3 biji Kerisik - 4 sudu besar
Daun kemangin - dua tangkai.

Cara Membuatnya:
1. Bersihkan jantung pisang, buang beberapa lapis yang bersabut dan ambil bahagian tengah yang lembut.
2. Hiris kecil-kecil (racik) dan celur dalam air yang sedang panas mengelegak dan masukkan garam secubit.
3. Setelah masak, angkat dan toskan air dengan menggunakan penapis sayur seketika.
4. Basuh ikan bilis, toskan.
5. Campurkan ikan bilis, bawang merah, dan lada jarum dan tumbuk dalam lesung.
6. Selepas itu, gaulkan dalam mangkuk salad. Campuran yang ditumbuk itu digaul bersama jantung pisang, kerisik dan halia yang dihiris memanjang halus. Tuang santan pekat dan gaulkan.
7. Setelah semua di gaul sebati … lurutkan daun kemangin dua tangkai. Harum semerbak.
8. Perah limau nipis/ kasturi. Hiaskan dengan hirisan lada.

Kalau tawar, tabur sikit garam... kadangkala bilis dah masin dan tak perlu tambah garam.


Saturday, May 9, 2015

Ikan Keli Masak Lada Hijau

Bahan-bahannya:-

1 kilo ikan keli segar
1 biji bawang besar - dimayang
6 siong bawang putih
12 biji bawang merah
100 gram cili padi - pilih yang warna hijau sahaja
50 gram lada merah - pilih yang warna hijau sahaja
100 gram tomato segar
5 sudu minyak masak
Air asam jawa
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara Membuatnya:-

Friday, May 8, 2015

GULAI NANAS KEPALA IKAN MASIN


Bahan-bahannya:-

1 kepala ikan masin 
1 biji nanas
2 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit
1 biji kelapa – ambil santan
3 biji bawang merah - dilumatkan
2 siung bawang putih – dilumatkan
15 biji cili padi – dilumatkan
1 inci kunyit - dilumatkan
½ inci lengkuas – dilumatkan

Cara-cara Membuatnya:-

Saturday, May 2, 2015

SIPUT PEPAHAT CELUP TEPUNG


 Bahan-bahannya:-

1 kilogram siput pepahat – direbus bersama sebatang serai dan sedikit garam
2 biji telur ayam
150 gram tepung jagung
1 sudu Maggi Seasoning
Minyak masak untuk menggoreng
Untuk cicah – Sos Cili atau Sos Thai

Cara-cara Membuatnya:-

Friday, May 1, 2015

TULANG RUSUK LEMBU MUDA


Bahan-bahannya:-

½ kilogram tulang rusuk
Sedikit bawang goreng

Bahan untuk rempah tumis:

1 batang kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih

Bahan untuk dilumatkan

Wednesday, April 22, 2015

KUIH BATANG BURUK


Bahan-bahannya:-

1 paket kulit popia (5”x5”)
200 gram Kacang hijau
180 gram Gula castor
1 biji telur – ambil bahagian putih
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara Membuatnya:-

Tuesday, April 7, 2015

AGAR-AGAR TELUR


Bahan-bahannya

37.5 gram agar-agar
300 gram ubi kentang yang telah direbus dan dilecek
2 gelas gula pasir
2 gelas air
½ tin susu pekat
150 gram gula pasir
Esen vanilla
Pewarna kuning telur

Cara-cara Membuatnya:-

Monday, March 9, 2015

Pengat Ubi Keladi

Sudah menjadi rutin, setiap hari minggu saya dan suami ke Pasar Payang untuk membeli sayur-sayuran, ikan dan juga bawang. Di pasar saja boleh meluangkan sedikit masa  untuk bertanya kabar dan menjalinkan silaturrahim di antara adik-adik dan saudara-mara yang menjual di situ.

Bila sudah habis membeli, saya dan suami menyusur lorong kiri kanan orang menjual pelbagai sayur dan  buah-buahan. Jadi suami saya berkenan pulak dengan ubi keladi rebus, terus dibelinya.

Tapi, bila sampai rumah je…ubi tu disimpan dalam peti sejuk. Balik kerja petang tadi, barulah boleh dimasak pengat ubi keladi..bila siap masak terus hidang untuk makan petang. Kita berdua makan pengat sampai menjilat jari....yum..yum..yumm…bestnye…pemanis tekak menghilangkan haus..maklumlah musim panas.

Nak cuba masak sediakan bahan-bahanya.boleh 

1 biji ubi keladi – dipotong dadu
1 biji telur gred C
1 kotak  kecil santan
1 keping manisan (sederhana)
2 sudu besar gula – jika yang sukakan manis tambahlah 1 @ 2 sudu besar
Secubit garam
2 helai daun pandan

Caranya

Santan bersama  2 cawan air ke dalam periuk. Selepas itu masukkan manisan, gula,  garam dan daun pandan. Masakkan hingga larut manisan, gula dan kemudian masukkan ubi keladi hingga empuk. Bila masak, masukkan telur yang telah dipukul..dan terus tutup.

Saturday, March 7, 2015

JEMPUT PISANG (SERENDAH)


Bahan:-


3 biji pisang (Serendah) - dikopek kulitnya  )
1 biji telur Gred B                                  )       dilecek hingga sebati
2 sudu besar gula                                    )                         
Secubit Garam                                        )
1 ½ cawan tepung gandum

Cara:-

1.       Bahan yang dilecek tadi digaulkan bersama tepung hingga sebati.
2.       Panaskan minyak dalam kuali dan sudukan adunan tadi ke dalam kuali.
3.       Bila dah garing, angkat dan hidangkan.

Monday, January 5, 2015

Daging "Black Pepper"

Bahan-Bahan:
Daging - Direbus dan hiris nipis
½ cawan kicap
¼ cawan sos tiram
3 sudu besar lada hitam - ditumbuk kasar
1 mangkuk air asam jawa
1 sudu besar gula 3 ulas bawang putih - hiris
5 ulas bawang merah - hiris

1 siung bawang putih - dihiris
1 inci halia - hiris
1 labu cili epal (capcicum) - potong memanjang
1 batang salary - potong memanjang
1 labu bawang besar - potong kiub

Cara:
Tumis bawang merah, putih, halia hingga kuning dan naik bau.
Masukkan kicap pekat dan lada hitam.
Maukkan daging, air asam jawa. Biar mendidih.
Masukkan sos tiram, gula, bawang besar, salary, capsicum.
Biarkan mendidih dan pekat.
Sedia untuk dihidang.

Mertabak Roti Cheese

Bahan-bahannya
12 keping roti Gardiner
1 biji bawang besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih potong halus
1 paket daging hancur(Ramly burger)
1 biji cili merah potong halus
3 1/2 sudu besar rempah kurma
1 biji ubi kentang dipotong dadu
5 biji telur
2 cawan susu segar
1/2 paket cheese mozarella
sedikit minyak untuk menumis

Cara memasak inti
1- panaskan dalam 3 sudu besar minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau dan masukkan pula rempah kurma yang dibancuh bersama sedikit air. Goreng hingga garing.
2- Masukkan daging hancur ke dalam kuali dan kacau hingga air agak kering. Masukkan pula bawang besar,cili merah dan kentang.Kacau biar sebati.
3. Masukkan kiub ayam dan kacau lagi. Masukkan pula lada putih. kacau dan biar sampai kentang empuk dan daging agak kering. Angkat dan sejukkan.

Cara menyediakan murtabak daging
1- Kocok susu,telur dan 1 sudu kecil garam hingga sebati
2- Celupkan 4 keping roti kedalam campuran susu dam atur dlm loyang 4 segi yang telah di sapu dengan butter.Tuang bahan inti diatas roti dan ratakan.
3- Ulang langkah no 2 dengan roti menjadi lapisan terakhir dan tuangkan semua baki campuran susu dan telur diatas roti.Taburkan cheese sebanyak yang disukai diatas lapisan roti yang terakhir.
4- Bakar lah dengan suhu kepanasan 220o c selama 40 minit dan lapisan cheese garing kekuningan.

Selamat mencuba

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0