Saturday, May 11, 2019

BERGEDIL DAGING

Bahan-bahannya:-

6 biji ubi kentang - direbus dan dibuang kulit
3 biji bawang merah - dilumatkan
2 siung bawang putih - dilumatkan
2 tangkai daun saderi - dimayang
2 tangkai daun bawang - dimayang
150 gram daging kisar Ramly - dikisar
3 biji telur ayam segar - dipukul
Minyak masak untuk menggoreng

Cara-cara Membuatnya:-

Friday, May 10, 2019

NASI GORENG USA

Nasi Goreng USA - Udang, Sotong, Ayam

Bahan-bahannya:-

1 mangkuk nasi putih
1 biji telur
40 gram udang
30 gram hirisan sotong
30 gram hirisan ayam
1 batang serai
1 sudu lada boh
3 sudu sos tomato
1 biji bawang besar
1 siung bawang putih
1 sudu kicap
1 helai daun limau purut
2 sudu minyak masak
Garam dan bahan perasa secukupnya

Thursday, May 9, 2019

Jus Oren Segar

Bahan-bahannya:-

1 biji limau Sunkist - dibuang kulitnya
1 sudu Sunkist Orange Squash
2 sudu gula
Ais

Cara-cara Membuatnya:-

Wednesday, May 8, 2019

AYAM MASAK LADA SOLEN'YA

Bahan-bahannya:-

1 ekor ayam - dipotong anak ramai / bahagian isi tebal dipotong nipis

Bahan yang perlu dilumatkan:-

2 siung bawang putih
9 biji bawang merah
10 tangkai lada kering - direndam air panas hingga kembang dan ditoskan/disejatkan
5 tangkai lada merah segar
50 gram lada merah yang telah dijeruk

Bahan lain:-
1 biji bawang besar - dihiris membulat
3 sudu minyak masak
50 gram air asam jawa
Sedikit cuka
Garam, gula dan serbuk perasa 

Cara-cara Membuatnya:-

Sunday, May 5, 2019

IKAN CENCARU SUMBAT


Bahan-bahannya:

4 ekor ikan cencaru – disiang dan dibelah belakang – cuci dengan air garam

Inti:
2 cawan kelapa parut – jangan yang tua
15 tangkai lada kering – direndam air panas dan dilumatkan
8 ulas bawang merah
2 siung bawang putih
3 sudu pati asam jawa
Sedikit belacan.
Garam dan gula.

Cara-cara Membuatnya:

PUDING KURMA RAMADHAN



Bahan-bahannya:-

300 gram buah kurma – dibuang biji dan dilecek
1 mangkuk marjerin
1 mangkuk susu cair Ideal
2 sudu tepung naik sendiri
1 sudu gula halus
2 biji telur
Sedikit esen vanilla

Cara-cara Membuatnya:-

BANDUNG CINCAU

Bahan-bahannya:-

Gula
Pewarna Merah Rose
Susu Pekat
Susu Cair
Air panas - untuk melarutkan gula
Air sejuk
Cincau - dipotong halus panjang atau dadu kecil
Ais batu.

Saturday, May 4, 2019

PETUA MENGURANGKAN MASIN



1.     Jika lauk terlalu masin, ambilkan pelepah pisang sepanjang 2 inci dan celupkan ke dalam lauk sehingga lauk tersebut mendidih dan barulah diangkat.

2.  Untuk daging masin atau makanan hasil laut seperti ikan masin, sotong, bilis, udang kering, pari, kupang dan sebagainya.

Caranya

Thursday, May 2, 2019

NASI GORENG JAGUNG


 Bahan-bahannya:-

1 mangkuk nasi yang telah disejukkan
2 biji cili hijau - ditumbuk
2 siung bawang putih – ditumbuk
1 senduk jagung – yang telah direbus
1 batang kacang panjang – dihiris pendek-pendek
2 sudu minyak masak - untuk menumis
Garam secukup rasa.
Serbuk perasa

Cara-cara Membuatnya:-

Wednesday, May 1, 2019

CHAR KUE TIAU - SUNGAI DUA


Bahan-bahannya:-

1 mangkuk kue tiau
1 siung bawang putih – diketuk pecah
2 sudu minyak masak
1 sudu kecil minyak bijan
6 ekor udang
1 biji telur ayam
2 sudu kicap pekat
2 sudu kicap cair
1 sudu kicap sotong
½ sudu sos tiram
Gula, garam dan serbuk perasa

Bahan Untuk Dilumatkan

7 tangkai lada kering
4 ulas bawang merah
1 siong bawang putih
Sedikit belacan

Cara-cara Membuatnya:-

Monday, April 29, 2019

IKAN KELI MASAK BERLADA


Bahan-bahannya:-

1 kg ikan keli pasar tani – disiang dan dibersihkan
5 siung bawang putih
12 biji bawang merah
5 – 10 biji cili padi
10 biji lada merah
3 biji tomato
5 sudu besar minyak masak
1 cawan air Asam jawa
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara Membuatnya:-

Friday, April 26, 2019

JEM EPAL


Bahan-bahannya:-

6 biji buah epal
½  biji nanas
450 gram gula pasir
2 inci kulit kayu manis
150 ml air

Cara-cara Membuatnya:-

Wednesday, April 24, 2019

QAHVA HAROMA Cappuccino Mousse


Persediaannya:-

125 gram coklat masakan
1 uncang Qahva Haroma
30 ml air panas
4 biji telur segar – diambil putihnya
125 gram gula kastor
250 gram double cream
Krim putar dan ais kerim Vanilla

KARIPAP MINI

CARA MEMBUAT KARIPAP MINI

BAHAN UNTUK DOH:-

450 gram tepung gandum
4 sudu minyak sapi
200 ml air
2 biji limau kasturi – ambil jusnya
3 sudu kecil garam halus
Minyak untuk menggoreng

CARA-CARA MEMBUATNYA:-

Monday, April 22, 2019

AGAR-AGAR MARMAR


Bahan-bahannya:-

30 gram agar-agar rafia
1 tin susu ideal
5 Biji telur ayam segar gred B
1 ½ gelas gula pasir
4 ½ gelas air
Pewarna kuning atau tema anda
Sehelai daun pandan

Cara-cara Membuatnya:-

Sunday, April 21, 2019

AGAR-AGAR KERING


Bahan-bahannya:-

30 gram agar-agar rafia
600 gram gula pasir
75 gram gula batu
650 gram air
Esen perasa limau
Pelbagai warna pilihan

Cara-cara Membuatnya:-

AYAM GORENG REMPAH


Bahan-bahannya:-

1 ekor ayam – dipotong anak ramai
8 ulas bawang merah
2 siung bawang putih
1 batang serai
1 sudu ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 inci halia
1 inci lengkuas – dibuang airnya
½ inci kunyit segar
1 sudu kecil gula
Garam secukup rasa.

Saturday, April 20, 2019

Tambah Pendapatan Dengan Membuat Rempah Masakan Ikan


Untuk masak 1 kilogram ikan … anda hanya memerlukan hanya 25gm rempah. Jika anda bercadang untuk membuat 1.15 kilogram rempah …… anda dapat membuat sebanyak 46 bungkus rempah untuk kegunaan sendiri, untuk hadiah atau dijual. Bagaimana caranya? Untuk masak lauk berasaskan ikan … rempah yang diperlukan ialah:-

FORMULA REMPAH MASAKAN IKAN

1.       Ketumbar           -            600 gram             
2.       Jintan Putih        -            200 gram
3.       Lada Kering       -            150 gram
4.       Jintan Manis       -           100 gram
5.       Lada Hitam        -              50 gram
6.       Kunyit Kering    -               50 gram
                                                                   
CARA-CARANYA:-

Friday, April 19, 2019

ROTI CANAI PAK MAT


Bahan-bahannya:-

600 gram tepung gandum
1 biji telur
1 sudu susu pekat manis
1 sudu kecil marjerin
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
1 mug air sejuk

Thursday, April 18, 2019

TELUR DADAR DAUN PERIA PANTAI

Bahan-bahannya:-

2 biji telur ayam segar
1 biji bawang besar – dihiris membulat dan direlai-relai
50 gram daun peria pantai muda
1 biji lada merah – dibuang biji dan dihiris
1 sudu sos tiram
Secubit kunyit
Secubit garam
Minyak untuk memasak

Wednesday, April 17, 2019

PAPRIK AYAM



Bahan-bahannya:-

300 gram ayam dipotong kecil
1 hiris halia
3 helai daun limau purut
100 gram bunga kobis
3 batang kacang panjang
½ batang karot
3 batang jagung muda
Garam dan gula secukup rasa

SATAY DAGING LEMBU


Bahan-bahannya:-
1 kilogram daging lembu dipotong kiub
1 sudu garam
2 sudu gula merah
1 sudu madu

Bahan untuk dilumatkan:-
2 batang serai
2 inci lengkuas
2 inci halia
3 inci kunyit segar
1 sudu jintan manis yang telah disangai
1 biji buah keras

Monday, April 8, 2019

RESEPI ROJAK KATIH - KAK ANI

BAHAN-BAHANNYA:-

1 batang kaki lembu/kerbau
5 sudu makan cili boh
2 kerek manisan (gula Melaka)
1 cawan air asam jawa
2 sudu kicap pekat
20 gm belacan
Air, cuka, garam dan gula secukupnya.

CARA-CARA MENYEDIAKAN URAT KETING:-

Resepi Bingkang Terengganu

Bahan Untuk Bingkang Terengganu


250 gram tepung beras
625 ml air

Cara-cara Membuatnya:

Gunakan acuan pembuat bingkang yang dibakar api dari bawah dan atas. Jika tidak ada boleh gunakan oven. Masukkan acuan yang diisi tepung ke dalam oven yang telah diletakkan sekeping tempurung kelapa yang telah dibakar hangus di penjuru tepi dalam oven. (untuk bauan).

1.   Bancuh tepung beras dengan air sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati, pastikan konsistensi adunan yang dibancuh tidak terlalu pekat atau terlalu cair.

2.  Untuk elakkan bingkang melekat pada acuan. Sapukan acuan dengan sedikit minyak masak.

3.  Untuk bingkang biasa - Tuang adunan ke dalam acuan dan masak.
     Untuk bingkang telur - ambilkan sebahagian daripada adunan dan pecahkan sebiji telur dan kacau sehingga sebati sebelum dituang adunan itu ke dalam acuan.

Bahan Untuk Kuah Lemak

Sunday, April 7, 2019

RESEPI TELUR IKAN AYA SINGGANG

Bahan-Bahan:
600 gram telur ikan aya
1 inci lengkuas – dihiris nipis
1 inci kunyit hidup – dihiris nipis
3 ulas bawang merah – dihiris nipis
2 siong bawang putih – dihiris nipis
2-3 keping asam gelugor
3-4 biji lada merah besar

2-3 biji lada jarum – diketuk (boleh tambah jika suka pedas)
Garam dan gula secukup rasa
Perasa (Atas keperluan)
Air secukupnya
Cara-cara Membuatnya:

Wednesday, January 9, 2019

GULAI PUCUK UBI

Bahan-bahannya:

12 gemal pucuk ubi - dicelur terlebih dahulu dan ditoskan.
2 biji kelapa (Ambil santan dan simpan sedikit kelapa untuk dikisar)
15 biji lada merah
5 biji bawang merah
seinci halia
seinci kunyit 
seinci lengkuas
asam keping dan garam
sebatang serai (dipotong)
sepotong ikan masin (tenggiri/merah/talang/kurau)

Cara-cara Membuatnya:

Tuesday, January 8, 2019

SINGGANG SOTONG


Bahan-Bahannya:

500 gram sotong segar
3 siung bawang putih - dilumatkan
3 ulas bawang merah – dilumatkan
½ inci halia - dilumatkan
1 ulas bawang besar – dihiris membulat
1 batang serai – diketuk
3 biji cili padi
1 sudu kecil halba
½ cawan air asam jawa
3 biji lada merah – di belah 4 rangi tanpa putus
Sedikit belacan
Garam, serbuk perasa
Gula (biasanya kemanisan sotong telah memadai)

Cara-Cara Membuatnya:-

Monday, January 7, 2019

JEM BETIK


Bahan-bahannya:-

1 biji buah betik
1 biji buah epal
450 gram gula pasir
3 sudu air limau nipis
150 ml air

Sunday, January 6, 2019

TELUR SEPARUH MASAK SEMPURNA

TELUR ARONG ATAU TELUR SEPARUH MASAK SEMPURNA

Untuk membuat 2 biji telur separuh masak yang sempurna anda hanya perlu merendam telur tersebut di dalam air panas yang telah mendidih selama 7 minit sahaja.

1.     Bersihkan 2 biji telur dengan air biasa.
2.     Sediakan teko stainless steel atau mangkuk atau bekas yang muat untuk merendam dua biji telur dan dapat ditutup dengan penutupnya atau piring.
3.     Masukkan 2 biji telur yang telah dibersihkan ke dalam bekas tersebut.
4.     Dengan menggunakan bekas memasak air elektrik, jerang air hingga mendidih.
5.     Tengok jam anda. Tuang air panas itu ke dalam bekas yang ada dan tutup atau tudung bekas itu dengan penutupnya atau piring.
6.     Tunggu 7 minit dan angkat telur apabila tiba masanya.
7.     Nah.... hidangkan 2 biji telur itu bersama .... kicap cair, serbuk lada sulah, serbuk lada hitam, garam halus, atau lada hitam berperisa Aji Shio, madu ....
8.     Silakan menikmati dengan perasa pilihan anda.    

Minum bersama secawan Qahva Haroma .... panas !!!

Saturday, January 5, 2019

AIS KRIM QAHVA HAROMA

Bahan-bahannya:-


1 biji telur
1 ½  cawan susu cair
½ cawan susu pekat
½ cawan air panas
2 sudu gula aising
1 uncang Qahva Haroma


Cara-cara Membuatnya:-

1.      Rendam satu uncang Qahva Haroma dalam air panas selama 5 minit, disejukkan sebelum  
        ditambah.
2.       Pukul 1 biji telur hingga kembang.
3.       Masukkan Qahva-Haroma sejuk, susu cair , gula aising dan susu pekat.
4.       Kacau hingga sebati dan masukkan ke dalam bekas plastik.
5.       Bekukan dalam peti ais sebelum dimakan.


Friday, January 4, 2019

SOTONG SAMBAL TUMIS HALIA


Bahan-bahannya:-

500 gram sotong
10 tangkai lada kering – dibersih dan direndam air panas, ditoskan.
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 inci halia
1 biji bawang besar
3 sudu minyak
Sedikit belacan
1 sudu kicap pekat
½ cawan air asam jawa
Serbuk perasa
Garam
Gula

Cara-Cara Membuatnya:-

Thursday, January 3, 2019

BINGKA KELADI

Bahan-bahannya:-

3 ketul ubi keladi rebus 
1 cawan tepung gandum
1 mangkuk santan pekat
1 mangkuk kelapa muda parut
1 mangkuk gula pasir
Secubit garam

Cara-cara Membuatnya:-

Wednesday, January 2, 2019

BERGEDIL AYAM

Bahan-bahannya:-

6 biji ubi kentang - direbus dan dibuang kulit
4 biji bawang merah - dilumatkan
2 siung bawang putih - dilumatkan
2 tangkai daun saderi - dimayang
5 tangkai daun kucai - dimayang
150 gram isi daging ayam - dihancurkan
3 biji telur ayam segar - dipukul
Minyak masak untuk menggoreng

Cara-cara Membuatnya:-

Tuesday, January 1, 2019

IKAN TEMENUNG MASAK ASAM PEDAS


Bahan-bahannya:-

600 gram ikan temenung (ikan kembung)
15 tangkai lada kering – direndam air panas dan ditoskan
10 ulas bawang merah
2 siung bawang putih
1 batang serai
½ inci halia
1 sudu asam jawa – ambil jusnya
5 cawan air
3 sudu minyak untuk menumis
(Jika nak bubuh daun kesum – gunakan 3 tangkai tapi tidak perlu bubuh serai ... kalau nak bubuh juga ... ikut sukalah...)
Garam, serbuk perasa dan gula – secukup rasa

Cara-cara Membuatnya:-

Sunday, November 11, 2018

Sirap Kopi - SIRAP QAHVA HAROMA

Untuk membuat kopi sejuk, penggunaan Sirap Kopi adalah cara penjimatan masa serta pengekalan rasa bila mana ais tidak terus mencair seperti mana pembuatan Kopi O Ais. Sediakan sirap kopi dan simpan di dalam botol dan letakkan di dalam peti sejuk. Bila nak guna terus je buat dengan mencampurkan sedikit air sejuk, kacau dan tambah ais.

Untuk pembuatan 1 liter sirap kopi, anda memerlukan kopi yang sedap seperti Qahva Haroma Serbuk.

Bahan-bahannya:-

100 gram Qahva Haroma Serbuk
570 gram gula pasir
670 gram Air

Cara-cara Membuatnya:-

Wednesday, October 10, 2018

TOM YAM POE TAEK – LANBAYU


Bahan-bahannya:-

1 ekor ketam bunga – dibelah empat
120 gram udang
120 gram sotong
120 gram lala/remis
1 inci lengkuas – dihiris
2 batang serai – dipotong
4 helai daun limau purut
4 helai daun selasih
4 tangkai lada kering – digoreng
1 sudu jus limau nipis
1 sudu kicap sotong
1 sudu kecil gula
4 mangkuk air rebusan kerangka ayam

Cara-cara Membuatnya:-

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0